Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Svajojate pasodinti daugiau kvapnių gėlių – pravers gėlininkų patarimai

2023/09/10


Paskutiniams vasaros žiedams barstant žemę, imame svarstyti, kokį gėlyną norėsime matyti kitais metais, kokių augalų atsisakyti, o kokius norėtume plėsti, kokią vietą jiems parinkti. Labai svarbu nesuklysti dabar, kad kitąmet netektų taisyti klaidų. Jeigu planuojate sodinti kvapniųjų gėlių – bijūnų ar levandų, – įsiklausykite į patyrusių gėlininkų patarimus.

Paskubėkite pasodinti bijūnus

Tiems, kas nusprendė sodyboje pasodinti daugiau bijūnų, gėlių kolekcininkas ir selekcininkas Paulius Ciplijauskas pataria juos dauginti ir sodinti iki rugsėjo vidurio. „Jiems tinka nuo stiprių vėjų apsaugota ir visą dieną saulės apšviesta vieta (augalai bus mažiau išstypę, neišguls, žinoma, jeigu nepasodinsime per tankiai), – sako gėlininkas. – Tinka tik neužmirkusi (jeigu tokios dirvos neturime, reikės sodinti ant kaupelių), humusinga ir ne per sausa dirva (jeigu tokios neturime, reikės laistyti). Dirva turi būti giliai įdirbta. Nepakenks, jeigu ją pagerinsime gerai per­puvusiu kompostu.“

Bijūnus jis rekomenduoja sodinti taip, kad pumpurai būtų dirvos paviršiuje, ir užpilti 10 cm storio mul­čio (durpės, pjuvenos) sluoksniu: „Vienas krūmas mulčiuojamas 1–1,5 m skersmens apskritimu. Pumpurai turi būti po mulčiu. Jeigu per giliai pasodinsime – nežydės, o jei per sekliai – augalus pavasariniai pašalimai gali iškilnoti, apšals pumpurai. Jeigu vieta atvira ir mulčią žiemą gali nupustyti, geriau pumpurėlius truputį pridengti žeme, bent jau žemutinius.“

bijūnų sodinimas

Žiemoja ne visos levandos

Mūsų gėlynuose ir soduose žiemoja ir neiššąla tik viena levandų rūšis – ti­kroji levanda (Lavandula angustifolia). Pasak levandų augintojos Dalios Augustytės, šios lietuvių širdį pavergusios aromatingosios gėlės mėgsta saulėtą, šiltą užuo­vėją, lengvą, humusingą, ne rūgščią, bet kalkingą, apysausę dirvą.

„Gali augti ir lengvo priemolio vandeniui laidžioje dirvoje, – priduria ji. – Šlapioje ir sunkioje dirvoje augalai blogiau auga ir dažniau apšąla, dėl to mūsų augintojams kartais ir nepasiseka. Prieš sodindami levandas visada įsitikinkite, ar bus tinkamas dir­vožemis jas veisti.“

Bet kol kas šį darbą atidėkite, mat levandas geriausia sodinti pavasarį, tada augalai geriau žiemoja. Kad būtų lengviau augalus prižiūrėti, galima sodin­ti ant specialios plėvelės (išpjovus skyles) ir mulčiuoti smulkintomis žievėmis.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

 

Pauliaus CIPLIJAUSKO ir Dalios AUGUSTYTĖS nuotr.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis