Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Kaimo sodybos privalumai: didelė erdvė, ramuma ir grynas oras

2023/09/12


Akmenės rajono Dumbrių kaimo pakraštyje medžių žalumoje ir gėlių žieduose paskendusi Dalios ir Sauliaus Sobutų sodyba. Gamtos mylėtojai ir grožio puoselėtojai beveik pusę hektaro paskyrė sodybos grožiui: čia vešliai auga bene dvidešimties veislių spygliuočiai medžiai, daugybė dekoratyviųjų augalų ir gėlynų. Prie medinės pirtelės prigludusi pavėsinė – pati romantiškiausia šeimos atokvėpio vieta: iš akmenų sumūrytas židinys, svyrantys gėlių žiedai ir atsiveriantis nuostabus peizažas.

Du nuoširdūs ir paprasti žmonės sodyboje kuria jaukų grožį: čia nerasi įmantriai iškarpytų medelių ar egzotiškų augalų. Dalia ir Saulius Sobutai patenkinti, kad jie abu – žemės vaikai, iš kaimo nekėlė sparnų kur nors kitur įsikurti. Pabaigę mokslus keletą metų dirbo tuomečiame tarybiniame ūkyje, o paskui nusprendė darbuotis savarankiškai, įkūrė individualią įmonę. Jau 24 metus Sauliaus darbo vieta yra miškas. Gal dėl to jų sodyboje daugybė spygliuočių, nes jie bene labiausiai patinka abiem šeimininkams.

Akį traukia žiedų ir augalų spalvos.

Vaikščiodami po erdvią sodybą apžiūrime jau ūgtelėjusius medžius ir krūmus. Dalia nepaprastai džiaugiasi savo gražuoliu kėniu, dar įspūdingesnė ilgaspyglė pušis, Saulius gėrisi lizdinėmis eglėmis, vešlūs ir maumedžiai, uogas nokina svyrantis šermukšnis. Apie kiekvieną medelį jie gali pasakoti ir pasakoti, mat kiekvienas sodintas su meile ir atida, kiekvienam skirta pati geriausia vieta. Alpinariumo viduryje irgi puikuojasi pušelė. Saulius sodybai papuošti palaukėse surado ir atvežė įdomių formų lauko riedulių.

Apžiūrime ir gėlynus. Dalia juokavo, kad sodyboje ji yra ,,landšafto architektė“, mat vis ką nors sugalvoja, nutiesia vingiuotus takelius, padaro alpinariumą, derina žydinčių gėlių spalvas. Ji pati užsiaugina gėlių daigelius, nusiperka mugėse pamatytų įdomesnių spalvų petunijų ar surfinijų. Ją itin džiugina juka, iškelianti itin vešlų žiedyną. Ryškiaspalviais žiedais aplipusios gumbinės ir bolivinės begonijos, dar žydi lietuviško darželio puošmena flioksai, elegantiškai žiedus atvėrė kvapiosios levandos, savo žiedus linguoja zinijos.

„Tik pažiūrėkite, mūsų kenis – tikras  gražuolis“, – džiaugėsi Dalia.

Mėgstamiausia šeimos atokvėpio vieta – prie pirtelės prisiglaudusi pavėsinė – skendi žieduose. Šeimininkė šypsosi – čia jų šeimos restoranas, toje pavėsinėje vasarą verda visas jų gyvenimas, čia patinka ir svečiams vakaroti, ir dukros Lauros draugams susirinkti. Kas nori pamatyti Sobutų sodybos ir Dumbrių kaimo panoramą, užlipę laiptais, eina į pirtelės balkoną – iš ten atsiveria neaprėpiama erdvė, skamba tyla.

Šalia klėties, kuri irgi papuošta žydinčiomis gėlėmis, Dalia ir Saulius iškirto anksčiau čia gyvenusių šeimininkų sodintas slyvas ir įveisė didelį sodą. Skubančio laiko kryptis rodo vėjarodė, pritvirtinta prie gumbuotos eglės kamieno. ,,Ta vėjarodė yra savotiškas mūsų gyvenimo vektorius, kad nepaklystume ir visada rastume kelią į namus“, – filosofiškai nusiteikęs miškininkas Saulius Sobutas.

„Mums patinka spygliuočiai, todėl jų daug auga mūsų sodyboje“, – sakė Saulius.   

 

Aldona SIREIKIENĖ

Autorės nuotr.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis