Columbus +14,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +14,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Stasys BIELSKIS
ŪP korespondentas
 

Žuvienės virimo čempionate – ir Lietuvos policijos komanda

2023/09/06


Ar įsivaizduojate kormoraną, lesantį rugius, arba jūrinį erelį, tupintį cukrinių runkelių lauke? Reikia savo akimis pamatyti pamario krašte jau 15 metų vykstantį tarptautinį žuvienės virimo čempionatą – pajausti jį nepadės nė pati lakiausia vaizduotė. Tradiciškai pirmąjį rugsėjo šeštadienį Rusnėje vėl buvo užkurtos ugnys žuvienės katilų alėjoje, kunkuliavo įvairiausios žuvienės. Renginio organizatoriai juokavo, kad šiemet žuvienės virimo čempionatas buvo pats saugiausias – jame pirmą kartą dalyvavo Lietuvos policijos komanda, o jos šefu tapo generalinis komisaras Renatas Požėla.

Rugsėjo 2-ąją tūkstančiai svečių atvyko, atskrido ar atplaukė į 15-ąjį tarptautinį žuvienės virimo čempionatą. Šventė vėl vyko istorinėje žvejų saloje, kur vanduo ir žmonės kuria gyvenimą, kur po žvejybos vėjyje džiūsta senieji tinklai, kur laivų burės dainuoja marių dainas...

Dėl geriausio žuvienės virimo čempiono žiedo, įsteigto Šilutės rajono savivaldybės mero Vytauto Laurinaičio, rungėsi geriausi žuvienės virimo meistrai iš etnografinių regionų – Aukštaitijos, Dzūkijos, Mažosios Lietuvos, Suvalkijos ir Žemaitijos. Čempionate dalyvavo ir svečiai iš užsienio šalių – Latvijos, Lenkijos, Ukrainos bei Sakartvelo.

„Išties čia nerealus jausmas – tiek komandų, tiek žmonių suvažiavo į Rusnės salą, nesvarbu, kad lietus lijo visą naktį, nuotaika gera, norime dalyvauti nuostabiame išskirtiniame žuvienės virimo čempionate“, – šventės atidarymo metu kalbėjo V. Laurinaitis, dėkodamas šiemet ypač gausiam dalyvių būriui, nes rungėsi net 72 komandos, kurios išvirė 4 150 litrų žuvienės ir žuvies sriubos.

Atvyko ir ilgametė čempionato globėja – europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė. „Mielieji rusniškiai, šilutiškiai, šišioniškiai ir visi, susirinkę iš visos Lietuvos, iš užsienio, iš visos širdies sveikinu su tradiciniu, jubiliejiniu, penkioliktuoju tarptautiniu žuvienės virimo čempionatu. Linkiu skanios žuvienės, gerų emocijų, didžiulės bendrystės, pagarbos ir meilės“, – kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

Šilutės krašte išrinktas Seimo narys Zigmantas Povilas Balčytis dėstė savo išmintį: „Aš esu iš šių vietų ir puikiai žinau, kad važiuojant į žvejybą ar virti žuvienę reikia normaliai apsirengti. Šiandien pirmą kartą per 15 metų, kiek yra tekę čia dalyvauti, jaučiuosi patogiai, nes esu su botais, normaliai apsirengęs, nešalta, ir geros nuotaikos.“

Ir iš tikrųjų, šio čempionato sumanytojas, organizatorius ir vyriausiasis šefas Marijus Budraitis dar gerokai prieš šį renginį viešoje erdvėje visus ragino: „Jeigu niekada nesi buvęs šioje šventėje – tu tikrai dar nepatyrei šio krašto magijos! Daugybė vardinių prizų, kurių steigėjai – žinomi šio krašto žmonės, iškeliaus iš Rusnės, pasklisdami labai plačiai. Tu turi dvi puikias progas tapti visateisiu legendinės šventės dalyviu. Pirmasis būdas – sukviesk komandą ir parodyk savo žuvienės virėjo talentą, mesdamas bičiulišką iššūkį čempionato senbuviams ir naujokams. Antrasis būdas – įsimesk į kuprinę šaukštą, lėkštę ir pagal verdamos žuvienės kvapą tiesiu taikymu įsiliek į žiūrovų, ragautojų gretas Rusnėje. Kiekvienas turi žinoti, kad prie žuvienės katilo draugystės ir bičiulystės nesuvaidinsi. Degustuok, ragauk, žarstyk komplimentus, stebėk, fotografuok, klausk, kalbėk ir klausykis, nes čia yra puikiausia galimybė sužinoti apie žuvienę tai, ko dar nežinai! Nebijok sušlapti kojų ar praryti ašaką. Valgydamas žuvienę sugalvok norą, pabučiuok šaukštą, atsisuk veidu į Nemuną ir, jeigu būsi doras ir lojalus šiam kraštui, noras per metus išsipildys.“

Šiemet šį M. Budraičio kvietimą išgirdo ir Lietuvos policija, subūrusi žuvienės virėjų komandą. Jos šefas policijos generalinis komisaras R. Požėla „Ūkininko patarėjui“ prisipažino: „Tiesiog mūsų bendruomenėje gimė tokia mintis jubiliejiniame penkioliktame čempionate suburti savo komandą, o kolegos pasiūlė man pabūti komandos vadovu. Neturėjau kito pasirinkimo, todėl esu čia. Tikimės gražiai pabūti, pabendrauti, susipažinti su kitomis komandomis ir kurti kitus planus kitiems metams. Mums svarbiausia olimpinis principas – dalyvauti. Komandoje turime specialistų – žvejų, manau, jie tikrai parodys savo meistriškumą.“

Pozela
Pirmąjį kartą žuvienės virimo čempionate dalyvavo Lietuvos policijos komanda, o jos šefu buvo generalinis komisaras Renatas Požėla.

Ir kai jau visi svečiai buvo pavaišinti žuviene, kompetentinga vertinimo komisija susumavo čempionato rezultatus.

Žuvies sriubos kategorijoje pirmąją vietą laimėjo jungtinė „Rotary“ komanda, 2-oji vieta atiteko Kalvarijos savivaldybės komandai, 3-ioji – Latvijos Saldus miesto savivaldybės delegacijai.

Rotary
Žuvies sriubos 1-osios vietos nugalėtoja – jungtinė „Rotary“ komanda.

Tradicinės žuvienės kategorijoje pirmąją vietą iškovojo komanda „Kuršmarių piratai“ (Ventės ragas, Šilutės r.), 2-ąją – „Šilalės šutvė“, 3-iąją – „Ignalinos unguriokai“.

kursmariu piratai
Tradicinės žuvienės kategorijoje pirmąją vietą iškovojo komanda „Kuršmarių piratai“ (Ventės ragas, Šilutės r.).

Patys didžiausi sveikinimai tą pavakarę skriejo 15-ojo žuvienės virimo čempionato čempionams – komandai iš Pagėgių „Giminės žuvienė“ ir šios komandos šefei Audronei Mickienei.

Kaip ir ankstesniais metais, atskirai buvo vertinamas politikų triūsas. Politinio katilo iššūkio laimėtoja tapo Lietuvos socialdemokratų partijos komanda, 2-oji vieta atiteko Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų komandai, 3-ioji – Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“.

 

Autoriaus nuotraukos

Titulinėje nuotr. – Į valtį kartu su europarlamentare Vilija Blinkevičiūte susėdo nusifotografuoti Seimo nariai, savivaldybių vadovai ir kiti garbūs svečiai.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis