Columbus +22,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Rgs 2024
Columbus +22,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Rgs 2024

Kaip žinoti, kada geriausia skinti obuolius?

2023/09/18


Rudenėjant pravartu užsukti sodan, įvertinti vaisių nokimo spartą, nustatyti jų brandą ir laiku juos surinkti. Svarbu nepaankstinti ar nesuvėlinti obuolių skynimo laiko, kad jie ilgiau išsilaikytų sandėlyje. Obuolius reikia skinti, kai jie nustoja augti, minkštime sukauptas pakankamas kiekis organinių medžiagų, iš krakmolo pradėjęs kauptis cukrus, skinami vaisiai lengvai atsiskiria nuo šakelių, yra kvapnūs ir aromatingi.

Sunokimo laikas, branda, luobelės spalva, skonis, aromatingumas ir kiti požymiai dažnai sutampa su obuolių skynimo laiku. Įvairių rudeninių ir žieminių obelų veislių vaisiai gali būti skinami skirtingu laiku, esant skirtingai brandai.

Sodininkai išskiria dvi obuolių vystymosi brandas: skynimo (šiuo laikotarpiu obuoliai jau nebeauga, įgyja veislei būdingus požymius – spalvą, stambumą, skonį) ir vartojimo (obuoliai visiškai sunoksta nuskinti, šiuo laikotarpiu vaisiai tampa sultingesni, kvapnesni, kai kurių veislių obuoliai keičia odelės spalvą, pavyzdžiui, veislės ‘Baltarusijos sinapas’ – iš žalsvos į gelsvą).

Ne visų veislių obuolių vartojimo ir skynimo brandos gali sutapti. Rudeninių veislių jos šiek tiek trumpesnės, žieminių gali skirtis ir 2–3 mėnesiais. Obuolių skynimo laikas, kad ir tos pačios veislės, priklauso nuo nuolat kintančios aplinkos veiksnių (vegetacijos pradžios, temperatūros, kritulių ir t. t.). Vienais metais tos pačios veislės vaisiai gali sunokti rugsėjo viduryje, o kitais – rugsėjo antroje pusėje, todėl turime stebėti ir nustatyti optimaliausią vaisių skynimo laiką.

Per anksti nuskynus vaisius sumažinsime ne tik jų kokybinius požymius, bet ir prarasime nemažai derliaus, juk per dvi savaites iki skynimo pradžios vaisiaus masė padidėja apie 15 proc. Jei sode augančios veislės mums žinomos, derliaus tvarkymo darbus galime planuoti iš anksto.

VERTA ŽINOTI, kad nokstančių vaisių kokybė dėl juose vykstančių biocheminių pokyčių kinta, tad kinta ir jų vertė. Per anksti suskinti obuoliai dėl cheminių procesų, kurie vyksta minkštime, bus prasto skonio. Vaisiuose bus nepakankamas cukraus ir rūgšties santykis. Vaisiai labiau vys, juos dažniau pažeis fiziologinės kilmės ligos. Per vėlai suskinti vaisiai greičiau pernoks, ges, juos labiau pažeis puviniai.

Vasarinių veislių vaisius vartoti galima apie dvi savaites, paprastai jie sunoksta liepos antroje pusėje, jų vaisiai ilgesniam vartojimui nesaugomi (nebent galima pratęsti šaldytuve saugomų vaisių vartojimą ir išlaikyti geruosius jų požymius). Šiuo laikotarpiu skinami ir vartojimo brandą įgauna veislių ‘Geneva Early’, ‘Close’, ‘Popierinis’ ir kt. vaisiai. Veislės ‘Avenarijus’, ‘Konfetnoje’ vaisiai skinami rugpjūčio pirmąjį dešimtadienį, ‘Melba’, ‘Jarseymac’, ‘Orlovim’ ir kt. – rugpjūčio antroje pusėje.

Rudeninės obelų veislės derliumi džiugina nuo rugsėjo pradžios. Šiuo laikotarpiu galima skinti veisles ‘Katja’, ‘Orlovskoje polosatoje’, ‘Paulared’, ‘Arbat’. Rugsėjo antrąją savaitę galima skinti vaisius nuo veislių ‘Auksis’, ‘Delikates’, ‘Paprastasis antaninis’ ir kt. Nuskinti tinkamu laiku ir gerai saugomi obuoliai išsilaiko pakankamai ilgai, apie 2–3 mėnesius.

obuoliai
Šio sodo šeimininkas pavėlavo nuskinti obuolius.

Ankstyvų veislių, tokių kaip ‘Aldas’, vaisiai pradedami skinti rugsėjo viduryje, kitų veislių (‘Lobo’, ‘Antej’, ‘Šampion’, ‘Rubin’ ‘Noris’ ir kt.) – rugsėjo antroje pusėje. Mėnesio pabaigoje skiname žieminių veislių obuolius.

Spalio mėnesio pirmąjį dešimtadienį nuimame saugoti skirtą vėlyvesnių veislių derlių, šiuo laiku galima skinti ‘Lodel’, ‘Alva’, ‘Ligol’, ‘Elise’, ‘Bogatyr’ ir kt. Mėnesio viduryje nuimamas vėlyvų veislių derlius, tokių kaip ‘Jonagold’, ‘Gloster’, ‘Pilot’, ‘Pinova’ ir kt. Žieminių veislių vaisiai, saugomi palankiomis sąlygomis, išsilaiko gana ilgai ir mus džiugina iki pavasario.

Obuolių skynimo laikas labai priklauso ir nuo poskiepio tipo, obels amžiaus. Jei ta pati veislė auginama sode su skirtingais poskiepiais, vaisiai greičiau pasieks skynimo laiką su vegetatyviniais silpnesnio augumo poskiepiais, o jei vaismedis jaunesnis, vaisiai ant jo šakelių skynimo brandą pasieks greičiau, nors veislė ta pati.

Anksčiau sunoks ir bus skinami vaisiai, išauginti lengvesnėse dirvose, jaunuose soduose ar skiepyti į silpnesnio augumo vegetatyvinius poskiepius. Vėliau, kad ir tos pačios veislės vaisius, rekomenduojama skinti nuo vaismedžių su aukštaūgiais ar stipresnio augumo poskiepiais, sunkesnėse dirvose augančias ar gausiai derančias veisles.

Kaip nustatyti optimalų obuolių skynimo laiką

1. Išsiaiškinkite, kokio ankstyvumo obelų veislės ir su kokiais poskiepiais auga jūsų sode. Įvertinkite dirvožemius ir augalų būklę, derliaus kiekį.

2. Susipažinkite su veislės požymiais, būdingais obuoliams pasiekus skynimo brandą, paskaitykite literatūros apie šiuos požymius.

3. Stebėkite vaisių vystymąsi: pirmieji nukritę obuoliai pranašauja, kad jau artėja skynimo laikas. Jei vaisių kas dieną vis daugiau randame ant vejos ar pomedžiuose, juos reikia skinti.

4. Sunokę vaisiai lengvai atsiskiria nuo šakelių. Visgi kai kurių veislių, pavyzdžiui, ‘Šampion’ vaisiai net ir pasiekę skynimo brandą nuo šakelių skinami gana sunkiai. Šis požymis būna aprašytas veislės požymiuose.

5. Perpjaukite obuolį ir įvertinkite sėklų spalvą: jei rudeninių veislių sėklos rusvos, o žieminių veislių tamsiai rudos spalvos – vaisius galima skinti.

6. Įvertinkite perpjauto vaisiaus minkštimo spalvą. Jie minkštime pastebite gelsvo atspalvio dėmes, kurių gausu prie sėklalizdžių, vaisius skinkite.

7. Vaisių skynimo laikas priklauso nuo jų skonio, aromato, spalvos, todėl šiuos požymius, būdingus atskiroms veislėms, galite įvertinti skanaudami obuolius. Jei šie požymiai sutampa su veislės aprašymu, obuolius galite skinti.

 

„Rasų“ informacija

123rf nuotr.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Mano ūkis