Ashburn +17,4 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 6 Spa 2024
Ashburn +17,4 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 6 Spa 2024

Manote, kad viską žinote apie trichineliozę?!

2023/09/20


Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, 2013–2022 m. visi trichineliozės protrūkiai kilo dėl namų ūkyje užaugintų infekuotų kiaulių, šernų mėsos vartojimo. Žmonės šia liga gali užsikrėsti vartodami žalią ar per mažai termiškai apdorotą užsikrėtusių ne tik kiaulių bei šernų, bet ir gurmanų pamėgtą barsukų ar bebrų mėsą.

Rizika užsikrėsti trichinelioze padidėja rudenį, nes prasideda aktyvus medžioklės sezonas, todėl NVSC specialistai primena, kuo ji pavojinga žmonėms ir kaip galima apsisaugoti.

Simptomai priklauso nuo parazito buvimo vietos

Pirmieji ligos simptomai dažniausiai gali pasirodyti po 3 ar tik po 45 dienų. Ligos pradžioje, kai kirmėlės yra žarnyne, skauda pilvą, kyla šleikštulys, vemiama, viduriuojama. Vėliau, lervoms keliaujant į raumenis, atsiranda veido ir akių pabrinkimai, vystosi akių junginės uždegimas, pakyla temperatūra, atsiranda raumenų skausmai, odos bėrimas, nerimas ir nemiga. Esant sunkiai ligos eigai, gali vystytis plaučių uždegimas, širdies nepakankamumas.

Kaip apsisaugoti nuo trichineliozės?

  • Tikrinti kiaulių ar šernų skerdieną dėl trichineliozės. Trichinelės labiausiai paplitusios diafragmos, liežuvio ir tarpšonkauliniuose raumenyse, todėl mėginį (apie 100 gramų raumens audinio) reikia pristatyti į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laboratoriją, naudoti maistui ją galima, tik gavus neigiamą atsakymą.
  • Pirkti tik legaliai pardavinėjamą mėsą (įsitikinti, kad yra veterinarijos laboratorijos antspaudas).
  • Naikinti graužikus, nes jie yra pagrindiniai trichineliozės platintojai gamtoje.
  • Nešerti kiaulių žaliomis medžioklės laimikių atliekomis, kadangi jos gali būti užkrėstos trichinelėmis.
  • Laikytis higienos reikalavimų. Žaliai ir virtai mėsai reikia naudoti atskiras pjaustymo lenteles, po žalios mėsos malimo – mėsmalę gerai išplauti, nuplikyti karštu vandeniu, nusausinti ir tik tuomet naudoti kitų produktų malimui.
  • Tinkamai paruošti mėsą. Aukštoje temperatūroje trichinelės žūsta gana greitai, jei karštis jas paveikia tiesiogiai. Kai patiekalams ruošti naudojami dideli mėsos gabalai, juose esančios lervos nepakankamai paveikiamos temperatūros ir mėsos viduje gali likti gyvybingos. Atkreipiame dėmesį, kad trichinelės išlieka gyvybingos, jei mėsa rūkoma ar sūdoma.

 

NVSC informacija

Dalintis