Ashburn +9,7 °C Dangus giedras
Trečiadienis, 9 Spa 2024
Ashburn +9,7 °C Dangus giedras
Trečiadienis, 9 Spa 2024

Gardusis rudens duetas – grybai ir bulvės

2023/09/29


Labiau klasikinio dueto nei grybai ir bulvės lietuviškoje virtuvėje tikriausiai nerasime. Ir priežasčių toli ieškoti nereikia – bulvės ką tik pakastos iš vagos, grybai dar anksti ryte buvo iš miške, tad viskas absoliučiai šviežia, paprasta, o po pasivaikščiojimo gamtoje dar skaniau! Vis tik jeigu sumanysite šiek tiek paįvairinti mėgstamą klasiką, išmėginkite šiuos receptus.

Virtų bulvių sklindžiai su baravykų padažu

grybų patiekalai, grybai

Reikės:

  • 400 g virtų bulvių
  • ¾ stiklinės miltų
  • stiklinės pieno
  • 3 kiaušinių
  • muskatų, druskos, maltų juodųjų pipirų
  • aliejaus kepti

Padažui:

  • 500 g šaldytų baravykų (galima pakeisti pievagrybiais arba džiovintais grybais, tik jų reikės gerokai mažiau)
  • svogūno
  • 300 ml grietinėlės
  • 1–2 šaukštelių miltų
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  1. Virtas bulves sugrūskite arba sumalkite mėsmale.
  2. Supilkite paplaktus kiaušinius, suberkite miltus ir išmaišykite. Tešlą pamažu skieskite pienu iki reikiamos konsistencijos.
  3. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir muskatais.
  4. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus, dėkite po šaukštą tešlos ir kepkite blynus kaip įprastai.
  5. Baravykus atšildykite ir pasmulkinkite.
  6. Svogūną supjaustykite kubeliais ir pakepinkite įkaitintame aliejuje. Sudėkite grybus ir kartu pakepinkite 7–10 min., kol jie suminkštės.
  7. Grybus pasūdykite, pagardinkite pipirais, supilkite grietinėlę, išmaišykite ir padažą užvirinkite.
  8. Jei padažas bus per skystas, supilkite nedideliame šalto vandens kiekyje išmaišytus miltus. Į stalą šiltus sklindžius patiekite su baravykų padažu.

PRAKTIŠKAS PATARIMAS. Vietoj šviežių ar šaldytų grybų galite naudoti džiovintus, tik prieš tai juos reikia pamirkyti ir pavirti. Prie šių sklindžių tiks ir morkų, svogūnų, česnakinis, grietininis, spirgučių ar kitoks padažas.

Virtų bulvių vyniotinis su daržovių įdaru

grybai, grybų patiekalai

Reikės:

  • 8 bulvių
  • 2–3 morkų
  • 100 g pievagrybių
  • 2 svogūnų
  • saujos smulkintų žalumynų
  • 1½ šaukšto manų
  • 2 šaukštų krakmolo
  • aliejaus
  • maltų juodųjų pipirų
  • juodų sezamų sėklų
  1. Bulves išvirkite sūdytame vandenyje, nusunkite ir sutrinkite. Suberkite krakmolą ir užminkykite lipnią tešlą.
  2. Morkas sutarkuokite stambia trintuve. Svogūnus susmulkinkite, pievagrybius supjaustykite griežinėliais.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pirmiausia pakepinkite morkas su svogūnais. Sudėkite grybus. Galiausiai suberkite manus, smulkintus žalumynus, išmaišykite, keptuvę nukelkite nuo ugnies ir palikite, kad atvėstų ir kruopos išbrinktų.
  4. Bulvių tešlą sudėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą (sluoksnis turi būti maždaug 1 cm storio).
  5. Sukrėskite įdarą, išlyginkite ir kartu su bulvių sluoksniu susukite į ritinį.
  6. Vyniotinį patepkite aliejumi, pabarstykite sezamų sėklomis ir 25–30 min. kepkite 200 °C orkaitėje.

Makaronai su grybų įdaru

grybai, grybų patiekalai

Reikės:

  • 2–3 saujų didelių makaronų (Lumaconi)
  • 300 g pievagrybių
  • 2 saujų šviežių špinatų (arba 300 g šaldytų)
  • 1½ stiklinės grietinės
  • saujos smulkiai tarkuoto kietojo fermentinio sūrio
  • svogūno
  • 3 česnako skiltelių
  • 3 šaukštų aliejaus
  • 2 šaukštų sviesto
  • šviežių bazilikų, svogūnų laiškų
  • druskos, maltų pipirų
  1. Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje. Nusunkite, perliekite šaltu vandeniu, sukrėskite į puodą ir išmaišykite su šaukšteliu sviesto.
  2. Įkaitintame aliejuje pakepinkite susmulkintus česnakus, svogūnus. Sudėkite pievagrybius ir kartu pakepinkite 5–7 min.
  3. Sudėkite likusį sviestą ir pasmulkintus špinatus. Dar šiek tiek patroškinkite, kad špinatai sukristų.
  4. Sudėkite grietinę, sūrį, pagardinkite druska, pipirais, gerai išmaišykite ir užkaitinkite iki virimo.
  5. Įdarą nukelkite nuo ugnies, įmaišykite susmulkintų bazilikų, svogūnų laiškų ir atvėsinkite.
  6. Įdarykite makaronus ir patiekite kaip užkandį.

 

„Rasų“ informacija

123rf nuotr.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Mano ūkis