Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Dineta BABARSKIENĖ
ŪP korespondentė
 

Į Lenkiją – vėl virtinės automobilių iš Lietuvos

2023/10/06


Į Lenkiją vėl traukia lietuviai, mat pasklido gandas – atpigo degalai. Kartu dar papildomos ir šaldytuvų lentynos. Tautiečiai nesnaudžia, vėl šturmuoja Lenkijos prekybos centrus ir degalines.

Vilioja gerokai pigesni degalai

Vykstantieji į Lenkiją tikisi bent kiek sutaupyti, tad pirmiausia suka į degalinę. „Ruošiuosi važiuoti į Kauną, tai atlėkiau užsipilti kuro“, – sako ponas Rimantas iš Lazdijų, sutiktas Seinų degalinėje. Pylėsi pilną baką dyzelino. Čia litras kainuoja 1,36 Eur. „Lazdijuose pravažiuodamas pažiūrėjau, tai beveik 20 centų brangiau“, – tikina jis. Benzinas Lenkijoje – 1,31 Eur, dujos – 0,66 Eur. Vyrai, besipildami degalus, diskutuoja, kad šitoks gėris, ko gero, prieš rinkimus, o po rinkimų kainos vėl kils. „Iki spalio 15 dienos dar galėsime pavažinėti pigiau“, – juokavo jie, mat tą dieną Lenkijoje numatyti rinkimai. Tad kol kas kaimyninės šalies degalinės vėl masina lietuvius, ypač tuos, kurie arčiau Lenkijos sienos gyvena. Jau vien dėl pigesnio kuro čia verta atvažiuoti. O atvažiavus, kaipgi į vietinį prekybos centrą neužsuksi?

Lentynos apytuštės

Prekybos centras „Biedronka“ pasitinka pirkėjus gausybe nuolaidų ir apytuštėmis lentynomis. Atvykusieji ieško visko, kas pigiau nei Lietuvos prekybos centruose: mėsos, pieno produktų. Žmonės sako, kad iš anksto neplanuoja, kiek išleis, o perka tik tai, ko reikia arba kas gerokai pigiau nei artimiausiuose prekybos centruose. Pastebi, kad ir Lenkijoje maisto kainos šoka pasiutpolkę. „Tik spėk žiūrėti, tai kyla, tai krinta“, – tą patį sako ir Lenkijos lietuviai. Tačiau pastarosiomis savaitėmis lietuvių Lenkijoje stipriai padaugėjo, mat degalai pigesni nei Lietuvoje.

Lenkiškas prekybos centras vilioja daugybe akcijų rudens gėrybėms. Akis patraukia voveraičių kaina: 200 g – 12,99 zloto (2,86 Eur). Ir tai jau mažesnė kaina, be nuolaidos kainuotų 13,64 zloto (3 Eur). Saldumynams – sausainiams, saldainiams, taip pat taikoma 50 proc. nuolaida. Žuvies produktai perkami tik tie, kuriems nuolaida nuo 38 iki 40 proc. Mėsos pasirinkimo didelio nėra – viskas, kas pigiau, išpirkta. Likęs tik vienas kitas gabaliukas sprandinės, kumpio ar mentės. Kilogramas kiaulienos mentės be kaulo su 29 proc. nuolaida kainuoja 11,99 zloto (2,69 Eur). Labiausiai tautiečių graibstomi pieno produktai: pienas, sviestas, sūris, grietinė, jogurtai. Nepamirštami ir augintiniai. Jiems skirtas maistas čia irgi pigesnis. Kilogramas dešros šunims tekainuoja vos eurą su centais.

pieno produktai
Nieko naujo: pieno produktai vis dar graibstomi.
mesos saldytuvas
Mėsos šaldytuvai irgi tuštoki.

Apsipirkti Lenkijoje verta. Pilnas vežimėlis įvairių prekių: mėsos šašlykams, brangesnių sūrių, veganiškų jogurtų, grietinės, mineralinio vandens pakuotė, žinoma, alaus, brangesnių saldainių dėžutėse, tualetinio popieriaus, indų ploviklio, aliejaus, duonos – viskas, ko reikia ilgesniam laikui. Į prekybos centrą ilgai nereiks. Bandome spėlioti, kiek sumokėsime? Tuoj sužinome – 401,79 zloto (88,5 Eur). Lietuvoje tiek nebūtume nusipirkę. „Būtų atsiėję gerokai daugiau. Tad viskas tuo ir pasakyta, kodėl važiuojame į Lenkiją“, – tiesiai rėžia kaimynė.  

lenkijos parduouvė
Kas pigu, jau išpirkta.

Jau ruošiasi Visų Šventųjų dienai

Artėjant Visų Šventųjų ir Vėlinių dienoms, Lietuvos gyventojai nuperka šimtus tūkstančių kapų žvakių, tačiau perka ne tik Lietuvoje. Dažnas ieško, kur pigiau. Lenkijos prekybininkai jau dabar siūlo platų kapų žvakių asortimentą. O ir kainos įvairios: nuo nė poros eurų nekainuojančių žvakių iki 10 eurų už vienetą. Kol kas pirkėjai tik dairosi. Jei perka, tai tik pačias pigiausias žvakes. Tačiau daugelis net lošteli iš nuostabos, pamatę padėklus su šitiek žvakių. Lauke oras lyg vasarą, o čia jau Visų Šventųjų dienai siūlomos prekės. Ir ne tik žvakės, bet ir dirbtinės gėlės. „Tuoj Kalėdoms pradės ruoštis“, – juokavo eilėje stovintys lietuviai. Pasidairo, bet dar neperka, lauks nuolaidų.

žvakės
Daugelis net lošteli iš nuostabos, pamatę padėklus su daugybe žvakių.

Augalus perka vietiniai

Lietuviai užsuka pasidairyti ir medelių ar gėlių į vietines parduotuves. Prekybininkai siūlo ir obelaičių, ir serbentų, ir aronijų, ir braškių su raudonomis uogomis. Parsivežus galima iškart pasiskinti. Vazonėlis braškių – 15 zlotų (3,37 Eur).

Priešingai nei pas mus, čia perkamos rudeninės gėlės. Vazonėlyje gražiai žydintis viržis – 7,5 zloto (1,65 Eur), chrizantema – 22 zlotai (4,84 Eur). Labiausiai perkamos tądien buvo hortenzijos – 35 zlotai (7,7 Eur). Augalų mylėtojos patenkintos išsinešė net ne po vieną jų krūmelį.

Moterys renkasi rudenines gėles – perka viržius ir hortenzijas.

Ir nė vienas iš kaimynų namo negrįžta tuščiomis. Tik darbo dienomis į Seinus suka netoli sienos gyvenantys, o savaitgaliais kaimyninės šalies parduotuves šturmuoja gerokai iš toliau atvažiuojantys lietuviai.

 

Autorės nuotraukos

Titulinėje nuotr. – Pirkėjus pasitinka nuolaidų gausa.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis