Columbus +14,4 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 6 Spa 2024
Columbus +14,4 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 6 Spa 2024

Svogūnai: vienas aukštas po žeme, kitas aukštas – ore

2023/11/16


Tikrai neatsispirsite smalsumui pamatyti daugiaaukščių svogūnų! Jie nedidukes ropeles subrandina ne tik žemėje, bet ir ore. Laiptuota struktūra, nors įdomi ir patraukli, nėra lemiamas faktorius rinktis šio tipo svogūnus. Išskirtinis skonis glūdi laiškuose, o jų minkštumas nedingsta per visą pavasario– vasaros–rudens sezoną. Patirtimi sutiko pasidalyti kelios šių ypatingų daržovių augintojos.

Ankstyvesni ir skanesni

Daugiaaukščiai svogūnai (Allium proliferum Schrad.) – daugiametė daržovė, kilusi iš Vidurio Azijos ir paplitusi Sibire, nes labai atspari šalčiui. Užtat liaudiškai jie kartais vadinami sibirietiškais, o dažniau – tiesiog oriniais svogūnais. Tai žieminiai svogūnai, ypač vertinami dėl to, kad laiškus subrandina jau pavasarį.

„Pavasarį laiškai prasikala vos ne per sniegą, o kai sodiname tradicinių viengalvių svogūnų, orinių laiškus valgome jau pilna burna, – atkreipia dėmesį Virginija Jodkienė iš Užupių (Alytaus r.). – Šių svogūnų laiškai netgi minkštesni, liaunesni, malonesnio skonio nei viengalvių.“

svogūnai
Daugiaaukščiai svogūnai Užupiuose.

Vaizdas iš tiesų įspūdingas: nedideli, apie 9 g svorio svogūnėliai užaugina laiškus, kurių viršūnėse susiformuoja kiti, dar mažesni oriniai svogūnėliai, o iš jų lizdų į aukštį vėl stiebiasi laiškai. Šie augalai kartais išstybsta kone iki metro aukščio. Nors aštroko skonio ropelės valgomos, daugelis augintojų dėl mažumo tų svogūnėlių net nelukštena maistui, o gardžiuojasi laiškais nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens.

Eterinių aliejų ir vitaminų kiekiu jie netgi pranoksta įprastus svogūnų laiškus. Taip pat vertinami dėl antibakterinių savybių.

Kaip užsiauginti?

Šie augalai dauginami oriniais svogūnėliais. Juos nuo stiebo nuraškius liepą, iki rudens vidurio galima sodinti į dirvą. V. Jodkienė, antroje vasaros pusėje šiltnamyje pasodinusi orinių svogūnėlių, pirmuosius laiškus dažnai skina dar prieš šalnas. Žiemą jų visai nedengia. Daugiaaukščių svogūnėlių vietos darže nekeičia, nenaudoja trąšų, tik kasmet žemę atnaujina kompostu.

svogūnai
V. Jodkienė orinių svogūnėlių užsiaugina pati, o vasaros antroje pusėje pasodinusi juos šiltnamyje, pirmųjų laiškų sulaukia dar prieš šalnas.

Vaikščiojantys svogūnai arba ardiniai česnakai – dar dviem pavadinimais šias daržoves vadina Vanda Zabulėnienė iš Vilniaus rajono. Su daugiaaukščiais svogūnais seniai draugaujanti augintoja pastebi, kad jie gali daugintis ir patys: „Nuo stiebo ant žemės nukritę svogūnėliai įsišaknija ir auga, plečiasi, keliauja toliau. Juos galima dauginti ir dalijant krūmą. Laiškai džiugina iki žiemos.“

Remiantis V. Zabulėnienės patirtimi, daugiaaukščiai svogūnai geriausiai auga pakeltose lysvėse, nors tinka ir paprastos. Ropeles ji sodina kartais net gruodį, jeigu žemė neįšalusi, arba vasarį, kovą. Visada mulčiuoja šiaudais – ir laiškai žaliuoja be jokių cheminių trąšų.

Ant palangės jų užsiauginti nepavyko, nes per šilta. Pašnekovė akcentavo ir daugiaaukščių svogūnų atsparumą. Praėjusį pavasarį jie išbuvo tris savaites apsemti ir kuo puikiausiai atlaikė išbandymą – augintoja sulaukė įprasto derliaus.

 

Virginijos JODKIENĖS ir 123rf nuotraukos

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Verslas