Kaunas +0,7 °C Rūkas
Pirmadienis, 9 Grd 2024
Kaunas +0,7 °C Rūkas
Pirmadienis, 9 Grd 2024

Dar spėsite namuose iškepti tikrų kūčiukų ir burnoje tirpstantį aguonų pyragą

2023/12/20


Kūčios ypatinga atmosfera apgaubia kiekvieną iš mūsų, jaukiai suburia šeimas ne tik prie vaišių stalo, bet ir atveria prisiminimų skrynią, kurioje ir vaikystės nuotykiai, ir laimės atnešusios praeinančių metų akimirkos. Džesika Dargužienė iki šiol drauge su tėveliais ir savo šeima ruošia šventinį stalą, pagamina senoviškų mišrainių, užmaišo aguonų pieno ir kepa kūčiukus. Senoviškus, visiškai paprastus, vien iš vandens ir miltų, bet šeimininkauti virtuvėje mėgstanti kaunietė sako, kad jie kaip mat išgaruoja nuo stalo. O jos keptų kalėdinių aguonų pyragų kasmet su nekantrumu laukia draugai.

Į Džesikos namus šventėms kasmet suvažiuoja visa šeima – vaikai, anūkėlė, mama su tėčiu. Visa diena prisipildo smagaus šurmulio, ant stalo rikiuojasi artimųjų atvežti ir pačios šeimininkės pagaminti patiekalai. „Iš vaikystės ateina tradicija kūčių vakarą būti su šeima. Pamenu, tėveliai dirbdavo pamainomis, tad jeigu šventės būdavo viduryje savaitės, vienas jų iš darbo grįždavo apie dešimtą valandą ir mūsų šventinė vakarienė nusikeldavo į vėlyvą vakarą, – prisimena Džesika tuos laikus, kai švęsti Kalėdas buvo draudžiama ir apie jokius laisvadienius niekas nė nedrįso svajoti. – Vis tik prie stalo susėsdavome visi: abu tėveliai, močiutė su seneliu ir aš su broliu.“

Šioje šeimoje įprasta laikytis pasninko tradicijos. Ir dabar penktadieniais nevalgomi mėsiški patiekalai ar pieno produktai. Todėl ir kūčiukus, kaip vieną iš pasninko patiekalų, gamina labai paprastai, tik iš vandens, miltų, mielių ir aguonų. „Manau, prasminga tam tikrais momentais susilaikyti nuo gausos ir rinktis tai, kas ateina iš praeities, tai kas paprasta, atspindi pačios šventės dvasią. Tiesa, vaikystėje darydavome burtus su kūčiukais. Reikėdavo pasemti saują ir suskaičiuoti – jeigu porinis skaičius, vadinasi, kitais metais susirasi draugą arba draugę, jeigu neporinis – liksi vienas. Labai intriguodavo toks žaidimas, šiek tiek su nerimu skaičiuodavome, niekam nesinorėjo likti vienam“, – šypsosi pašnekovė.

Džesika Dargužienė

Ji prisimena, kad šeimos kūčių stalas būdavo neįmantrus, be majonezo, be grietinės, ir ruošdavo jį visi kartu, kas kiek galėdami prisidėdavo. Ant stalo ir dabar kalėdaičiai, aguonų pienas, kūčiukai, kelių rūšių burokėlių salotos, silkė. O patiekalus kaip įprasta gamina visi.

„Mama jau susiruošusi kepti aguonų pyragą, tėtis, nors perkopęs aštuntą dešimtį, taip pat planuoja vieną kitą patiekalą pagaminti, kasmet ko nors atsiveža ir vaikai, – pasakoja Džesika. – Mano tėveliai labai išradingi virtuvėje, abu daug ir skaniai gamina. Mama, kaip ir daugelis moterų, gal labiau vedina rūpesčio pamaitinti šeimą, o tėtis visą gyvenimą yra didelis virtuvės entuziastas, nuolat ką nors sugalvoja, tikriausiai, iš jo perėmiau šią aistrą. Esu surinkusi nemažai mamos ir tėčio receptų, daugelis senoviški, įdomūs tėčio žemaitiški patiekalai, kurių jis išmoko iš savo mamos. Vis pasvajoju parengti judviejų receptų knygą, reikėtų tik surasti laiko.“ Prieš kelerius metus įkūrusi įmonę „Saldi vyšnia“ Džesika pasinėrė į konditerijos paslaptis, rengia edukacijas vaikams, tad ne tiek daug laiko lieka asmeniniams sumanymams.

Bet pasak jos, maistas šeimoje nėra vienintelis šventės akcentas. Po vakarienės visi eina į Bernelių mišias, ir nors jos ilgokos visada smagiai nuteikia: „Bažnyčioje sulaukiame to tikrojo Kalėdų momento, susitinkame su buvusiais mokyklos ir kiemo draugais, pasveikiname vieni kitus.“

brandintas pyragas
Džesikos draugų itin mėgstamas brandintas kalėdinis pyragas.

Kalėdų rytą išpakavus ir pasidžiaugus dovanomis, prasideda draugų lankymas. „Man nesunku sugalvoti, ką jiems dovanoti ir po parduotuves lakstyti nereikia. Visada juos pradžiugina mano kepiniai. Iš anksto prikepu meduolių, aguoninių pyragų. Jau suruošti, sulaistyti brendžiu ir supakuoti švenčių laukia brandinti kalėdiniai pyragai!“ – šypsosi Džesika.

Ji mielai sutiko pasidalyti tradicinių, itin paprastai gaminamų kūčiukų receptu, tinkamu ir tiems, kurie iki švenčių tvirtai laikosi pasninko. Taip pat papasakojo, kaip iškepti skanių aguoninių pyragų Kalėdų šventei.

Kūčiukai

kūčiukai

Reikės:

  • 280 g šilto vandens
  • apie 20 g šviežių mielių (jeigu naudosite sausas, prireiks 8 g)
  • 6 šaukštų cukraus
  • 500 g miltų
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 4 šaukštų aguonų
  • 3 šaukštų aliejaus
  1. Šiltame vandenyje ištirpinkite cukrų ir lėtai įmaišykite mieles. Padėkite šiltai, kol pakils, užtruks apie 10–15 min.
  2. Miltus persijokite ir įmaišykite druskos. Maišydami mediniu šaukštu, dalį miltų (apie pusę) po truputį įmaišykite į mielių masę. Tešla turi gautis tiršta.
  3. Dubenį su tešla uždenkite ir pastatykite šiltai 30–40 min., kad pakiltų.
  4. Į pakilusią tešlą įmaišykite likusius miltus, aguonas ir aliejų.
  5. Tešlą minkykite apie 10 min., sudėkite į indą, šiltai uždenkite ir palikite apie 1 val. pakilti.
  6. Pakilusią tešlą išminkykite, iškočiokite plonu voleliu ir supjaustykite mažais gabaliukais.
  7. Sudėti į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 min. Kepant kelis kartus pamaišykite, kad apskrustų visi šonai.
  8. Iškeptus kūčiukus laikykite drobiniame maišelyje – bet ilgai neužsibus!

PATARIMAS:

*Į tešlą galite įmaišyti kanapių sėklų – valgant traškės.

Aguoninis Kalėdų pyragas su razinomis

aguonų pyragas

Reikės:

  • 1 pakelio šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos
  • 200 g plikytų maltų aguonų
  • 50 g mirkytų razinų
  • 220 g kondensuoto pieno

aguonų pyragas

  1. Kol pirktinė tešla atšils, paruoškite aguonas ir razinas. Aguonas ir razinas atskiruose induose nuplaukite, užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite pamirkti maždaug 1 val.
  2. Aguonas nukoškite ir sutrinkite trintuvu. Sumaišykite su kondensuotu pienu.
  3. Nukoštas razinas suberkite ant popierinio rankšluostuko, nusausinkite.
  4. Abu tešlos lakštus iškočiokite pailgai stačiakampio forma. Ant kiekvieno užtepkite aguonų masės, pabarstykite razinomis. Kiekvieną lakštą susukite kaip vyniotinį ir įdėkite į kepimo formą.
  5. Pyragą galima iš viršaus įpjauti ir į kepimo formą dėti ratu, taip pyragui suteiksite įdomesnę formą.
  6. Kepkite 185 °C orkaitėje apie 30 min.
  7. Kai pyragas atvės, viršų pabarstykite persijota cukraus pudra.

Labai skanu su balinta, cinamonu pagardinta kava arba kakava.

Aguoninis pyragas su kondensuotu pienu

aguonų pyragas

Reikės:

  • 50 g aguonų
  • 2 kiaušinių
  • 100 g cukraus
  • 100 g džiūvėsėlių
  • 200 g kondensuoto pieno
  • 1 pakelio skaldytų plokštelėmis migdolų riešutų
  1. Aguonas nuplaukite, užpilti karštu vandeniu ir palikti išbrinkti 4–6 val., geriausiai per naktį.
  2. Nukoškite, sutrinkite elektrine trintuve.
  3. Kiaušinių trynius išplakti su cukrumi ir sumaišykite su aguonomis, džiūvėsėliais.
  4. Baltymus išplakite iki purios morenginės masės ir lėtai įmaišykite į aguonų masę.
  5. Supilkite į kepimo formą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.
  6. Kai iškepęs pyragas atvės, jo viršų subadykite mediniu iešmeliu.
  7. Pašildykite kondensuotą pieną ir supilkite ant pyrago, leiskite įsigerti. Po to apibarstykite migdolų drožlėmis ir apie 2 val. palikite kambario temperatūroje susistovėti.

Išsiverdame imbierinės arba šaltalankių arbatos, pasikviečiame draugų ir mėgaujamės gera nuotaika bei naminiais skanėstais!

 

Džesikos DARGUŽIENĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis