Columbus +14,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +14,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Intriga dėl vištų kojų eksporto: yra sandoris ar ne?

2024/02/03


Pastarąsias savaites pasaulio agroverslo informacijos kanalai aktyviai aptarinėjo žinią, kad Pietų Afrika pasirašė susitarimą su Kinija dėl vištų kojelių eksporto.

JAV paukštininkystės verslo portalo „WATTPoultry“ pastebėjimu, netrukus Pietų Afrika gali tapti viena didžiausių vištų kojelių eksportuotojų pasaulyje, tai savo ruožtu atvertų galimybę ir daugiau Afrikos paukštienos gamintojų.

Pagal aptariamą sandorį, kurį organizavo Pietų Afrikos oficiali turizmo, prekybos ir investicijų skatinimo agentūra „Wesgro“ bei šalies bankų ir finansinių paslaugų grupė „Standard Bank“, Vakarų Kyšulio prekybos konsultacijų bendrovė „AskCarlaKote“ kiekvieną mėnesį į Kiniją ketina pristatyti 540 tonų vištų kojelių. Bendrovė deklaruoja, kad visų pirma bendradarbiaus su moterims priklausančiais paukštininkystės ūkiais Vakarų Kyšulio ir Mpumalangos provincijose.

Skelbiama, kad eksporto niša vietos paukštienos gamintojams gali užtikrinti 300 mln. Pietų Afrikos randų (15,8 mln. JAV dolerių) metinių pajamų ir leis sukurti 3 tūkst. papildomų darbo vietų.

Kelias eksportui atsivers, kai tik Pietų Afrika bus oficialiai pripažinta neapimta paukščių gripo. Tuo tarpu „AskCarlaKote“ laiko veltui neleidžia, veda derybas su keliais Vakarų Afrikos klientais dėl vištienos kojų eksporto.

„Nors prireiks laiko, kol siuntos pasieks didžiųjų eksportuotojų, tokių kaip JAV ir Brazilija, lygį, niekada nežinai, kur sandoris gali nuvesti dabar, kai Pietų Afrika panardino pirštus į tarptautinę vištienos kojų rinką“, – žinią komentuoja „WATTPoultry“ (wattagnet).

Populiarus delikatesas

Kinijoje vištų letenėlės laikomos delikatesu. Kito šaltinio teigimu, kojelės sudaro apie 50 proc. Kinijos metinio visos vištienos produkcijos importo. Populiarus delikatesas naudojamas sriuboms, troškiniams, jis patiekiamos kaip užkandis.

Istoriškai Azijos milžinas didžiąją dalį vištų letenėlių įsigyja iš Brazilijos, Vietnamo ir JAV.

Pietų Afrikos paukštienos produktų eksportas buvo ribotas dėl skirtingų tarptautinių standartų. Tačiau perspektyvios eksportuotojos yra ir ES, JAE, Saudo Arabija ir Pietų Afrikos plėtros bendrijos (SADC) šalys, teigia Pietų Afrikos naujienų portalas „TimesLIVE“.

Žinią apie naujai atsiveriančią eksporto nišą palankiai vertina šalies politikai, naminių paukščių augintojai.

Paneigė, kad yra toks susitarimas

Tuo tarpu kitas Pietų Afrikos šaltinis, Farmer's Weekly", po kelių dienų pranešė žinią, kuri prilygsta šaltam dušui: „Nėra jokio susitarimo eksportuoti vištienos kojas į Kiniją".

Tai, kad plačiai paviešintas planas eksportuoti letenėles į Kiniją mažai tikėtinas, patvirtino Pietų Afrikos paukštininkystės asociacijos (SAPA) vadovas Izaakas Breitenbachas. Pasak jo, Žemės ūkio, žemės reformos ir kaimo plėtros departamentas (žemės ūkio departamentas) paneigė, kad egzistuoja kokie nors oficialūs protokolai.

„SAPA nuo tada, kai buvo paskelbtas pranešimas, užplūdo užklausos šiuo klausimu. Mes nedelsdami susisiekėme su [žemės ūkio departamentu], kad išsiaiškintume, ar tokie protokolai galioja, nes visas žemės ūkio produktų eksportas turi būti remiamas oficialiais dvišaliais susitarimais vyriausybės lygmeniu. [Žemės ūkio departamentas] patvirtino, kad tokio susitarimo nėra", –  SAPA vadovą cituoja „Farmer's Weekly“.

Paukštininkystės sektoriaus organizacijos lyderis taip pat paaiškino, kad Kinijos vartotojai pirmenybę teikia didelių paukščių, sveriančių ne mažiau kaip 2,5 kg, kojoms, tuo tarpu Pietų Afrikos viščiukai yra daug mažesni.

Spėjama, kad sandoris galimai buvo suklastotas.

 

ŪP portalo informacija

Wikimedia Commons nuotr.

Dalintis