Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Konferencijoje ūkininkams – dėmesys tiksliosioms technologijoms ir procesų kontrolei

2024/02/18


Tiksliau, atsakingiau ir ekonomiškai efektyviau – tai yra pagrindiniai reikalavimai, su kuriais savo veikloje susiduria ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio ūkininkai. Žemė yra vienas iš sparčiai eikvojamų išteklių, kuriam atsinaujinti reikia ne tik laiko, bet ir sistemingų sprendimų, tokių kaip dirvožemio sauga, papildymas maistinėmis medžiagomis, tam, kad būtų išlaikoma jo sveikata ir derlingumas.

Dėl šios priežasties pastaraisiais metais vis daugiau dėmesio skiriama tiksliosios žemdirbystės sprendimams ir praktikoms, kurios leidžia dirbti ne tik ekonomiškai efektyviau, bet ir tvariau.

Būtent šios temos bus plačiai aptariamos įmonės „Agrokoncernas“ organizuojamose konferencijose „Patirtys. Priemonės. Tikslai 2024“. Pernai jose dalyvavo daugiau nei tūkstantis ūkininkų iš visos Lietuvos, ne mažesnio dalyvių skaičiaus laukiama ir šiemet.

Įmonės „Agrokoncernas“ direktorius Edgaras Šakys sako,  kad ūkininkų susidomėjimas konferencijomis rodo, kad temos yra aktualios ir reikalingos, o gautos žinios – vertingos. Pagrindinis šių konferencijų tikslas yra su šalies žemdirbiais pasidalinti praktikoje išbandytais, tiksliosiomis technologijomis paremtais sprendimais, tyrimų bei bandymų rezultatais. 

„Esame vieninteliai žemės ūkio sektoriaus atstovai šalyje, turintys nuosavą mokslinį padalinį. Jame per metus atliekame daugybę pačių įvairiausių praktinių bandymų. Taigi, su ūkininkais dalijamės rezultatais, kurie yra patikrinti mūsų klimato sąlygomis, skirtinguose regionuose ir dirvožemiuose. Turiu pastebėti jog kartais gauti rezultatai būna labai netikėti ir būtini žinoti kiekvienam žemdirbiui, kad galėtų juos pritaikyti savo veikloje.  Agro inovacijų ir tyrimų centrui „AgroITC“ šiuo metu priklauso daugiau nei 3000 bandymų laukelių visoje Lietuvoje, todėl turime sukaupę daug vertingų duomenų ir įžvalgų“, – sako E. Šakys.

edgaras sakys
Edgaras Šakys: „Su ūkininkais dalijamės rezultatais, kurie yra patikrinti mūsų klimato sąlygomis, skirtinguose regionuose ir dirvožemiuose“.

Jis įsitikinęs, kad šiandieninio ūkio sėkmę lemia griežta procesų kontrolė ir technologijų teikiamos galimybės, kurios leidžia ne tik sutaupyti kaštų, bet ir tausoti aplinką.

„Žemės ūkio produkcija nebrangsta taip greitai, kaip priemonės, kurios yra reikalingos siekiant užtikrinti sveiką ir kokybišką derlių. Dėl to, susiduriant su klimato kaita, socialiniais ir ekonominiais iššūkiais, griežtėjančiais reikalavimais, tampa ypač svarbus tikslumas ir racionalus, apskaičiuotas ūkininkavimas. Nors jau matome, kad tiksliosios technologijos padeda taupyti, šiuo metu ypač svarbu yra žinoti, kaip ir ką daryti, kad sprendimai bei investicijos pasiteisintų“, – pastebi įmonės „Agrokoncernas“ direktorius.

Konferencijoje pranešimus skaitys savo sričių profesionalai. Inovacijų ir tyrimų centrui „AgroITC“ vadovaujanti mokslininkė dr. Eglė Petraitienė supažindins su sprendimų pokyčiais augalų technologijose bei atliktais tyrimais ir jų rezultatais. Taip pat naujienomis bei įžvalgomis dalinsis savo sričių specialistai apie tai, kaip užtikrinti sėkmingą ūkių darbą.

Konferencijose iš viso laukiama daugiau nei tūkstančio ūkininkų iš visos Lietuvos. Tai, kad temos aktualios ir reikalingos rodo sparčiai užsipildančios vietos. Jų skaičius yra ribotas, todėl organizatoriai kviečia šalies žemdirbius registruotis ir užsitikrinti dalyvavimą viename iš renginių.

konferencija
Konferencijose „Patirtys. Priemonės. Tikslai 2023“ pernai dalyvavo daugiau nei tūkstantis ūkininkų iš visos Lietuvos, ne mažiau laukiama ir šiemet.

Vasario 22 dieną konferencija vyks Panevėžyje, Bistrampolio dvare, vasario 27 dieną ūkininkai rinksis Šiaulių arenoje, o vasario 29 dieną pranešimus bus galima išgirsti Kauno Žalgirio arenos SDG amfiteatre.

 

 

Partnerio turinys

Užs. Nr. 305/7

Dalintis