Columbus +22,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Rgs 2024
Columbus +22,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Rgs 2024

Skatins nedirbti žemę?

2024/02/23


Lietuvos ūkininkų sąjunga (LŪS) kreipėsi į Vyriausybę ir Žemės ūkio ministeriją (ŽŪM), kad nebebūtų plėtojama idėja Lietuvos teisės aktuose atsisakyti apleistų žemės ūkio naudmenų sąvokos, nes tai atvertų kelią į Europos Sąjungos (ES) bendrosios žemės ūkio politikos (BŽŪP) paramą pretenduoti ir apleistų žemių savininkams, kurie net neužsiima žemės ūkio veikla.

Kaip teigiama LŪS pareiškime, po 1995 m. buvo labai išplėstos didžiųjų miestų ribos, išplėstas plotas skaičiuojamas dešimtimis tūkstančių hektarų. Per 30 metų didelė dalis naujai miestams priskirtų žemės ūkio paskirties žemės plotų nebuvo panaudoti miestų plėtrai ir vargu ar bus panaudoti gal daugiau nei 100 metų. Todėl, LŪS nuomone, nėra pagrindo atskirti apleistą žemės ūkio paskirties žemę kaimo teritorijose nuo miestų teritorijų, nes žemės paskirtis ta pati, todėl ji ir turi būti naudojama pagal paskirtį.

2010 m. už apleistus žemės ūkio paskirties sklypus buvo nutarta nustatyti maksimalų žemės mokestį – iki 4 proc. Tai buvo padaryta, nes investuotojai į nekilnojamąjį turtą, įsigiję žemės ūkio paskirties žemės sklypus, dažnai jų nenaudojo pagal nustatytą paskirtį ir todėl plėtėsi apleistos žemės ūkio paskirties žemės plotai.

„Nepateisinama šiuos siūlymus pridengti ES Biologinės įvairovės strategija, numatančia iki 2030 m. pasiekti, kad bent 10 proc. žemės ūkio paskirties žemės sudarytų biologine įvairove turtingi kraštovaizdžio elementai, nes Europos Komisija, įvertinusi karo Ukrainoje daromą poveikį, ekonominę ir socialinę situaciją Bendrijoje, inicijuoja viso žaliojo kurso, o kartu ir BŽŪP GAAB 8 reikalavimų peržiūrą“, – teigiama LŪS pareiškime.

Jame taip pat akcentuojama, kad ŽŪM siūlymas negamybai atidėti 10 proc. žemės ūkio naudmenų leis apleistos žemės nebelaikyti apleista ir tokiems plotams net sudaryti sąlygas gauti paramą iš BŽŪP fondų. Tai reikš, kad žemės ūkio produkciją gaminantiems ūkininkams bus sumažintos tiesioginės išmokos. Apleistų plotų rėmimas paskatins tokių plotų plėtrą, mažins žemės ūkio produkcijos gamybos apimtis, bus mažiau surenkama lėšų į valstybės biudžetą iš žemės ūkio produkcijos gamybos, mažins užimtumą kaime, didins atskirtį, dėl sumažėjusios gamybos ir maisto pasiūlos didės maisto produktų kainos. Tokie ŽŪM siūlomi teisės aktų pakeitimai nėra naudingi nei visuomenei, nei žemdirbiams, tik investuotojams ir nekilnojamojo turto plėtotojams.

 

ŪP informacija

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Mano ūkis