Kaunas +7,1 °C Dulksna
Penktadienis, 14 Lap 2025
Kaunas +7,1 °C Dulksna
Penktadienis, 14 Lap 2025

Svarbiausi patarimai perkant medų: ką turite žinoti apie ženklinimą ir kokybę

2024/08/04


Padidink tekstą

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Priežiūros departamento Panevėžio apygardos specialistai pastebi, kad prasidėjus šviežio medaus prekybos sezonui, prekyvietėse aptinkamas neženklintas medus. Specialistai primena,  visi maisto produktai tiekiami į rinką (t.y. parduodami vartotojams) turi būti paženklinti ženklinimo etikete, kurioje turi būti nurodyta privaloma informacija.

VMVT primena ant kiekvienos medaus pakuotės turi būti nurodyta:

  • Produkto pavadinimas: Pvz., „Medus“.
  • Gamintojas ir gamintojo adresas: Pvz., Vardenis Pavardenis, Medaus k., Avilio sen., Ignalinos r. sav., kontaktinis tel. Nr. (neprivaloma).
  • Grynasis kiekis: Pvz., 1 kg ar 250 ml.
  • Tinkamumo vartoti terminas: Pvz., „Geriausias iki 15-07-2025“.
  • Kilmės šalis: Pvz., Lietuva.

medus

Vartotojas, pirkdamas medų, visada turėtų pasidomėti medaus kilme, kuri privalo būti nurodyta medaus ženklinimo etiketėje, nurodant kilmės šalies pavadinimą. Žinotina, kad yra atvejų, kai medus, atvežtas į gamybos įmonę, pakavimo metu yra sumaišomas ir padaromas mišinys iš kelių  šalių gamintojų medaus, tad vartotojai turėtų įsidėmėti ir žinoti, ką reiškia:

  • „ES medaus mišinys“ –  medus pagamintas sumaišant kelių ES šalių bitynuose pagamintą medų (pvz. lenkiškas ir lietuviškas ar pan.).
  • „Ne ES medaus mišinys“ – medus pagamintas sumaišant ne ES šalių bitynuose pagamintą medų (pvz. kiniškas ir ukrainietiškas ar pan.).
  • „ES ir ne ES medaus mišinys“ – medus pagamintas sumaišant ES šalių bitynuose pagamintą medų su ne ES šalių bitynuose pagamintu medumi (pvz. lietuviškas ir kiniškas ar pan.).

„Dauguma Lietuvos bitininkų medų fasuoja iš karto po išsukimo, kad užtikrintų jo natūralumą. Pirkdami atkreipkite dėmesį į medaus tinkamumo vartoti terminą, spalvą, konsistenciją ir kvapą. Medaus spalva gali svyruoti nuo bespalvės iki tamsiai rudos, konsistencija – nuo skystos iki susikristalizavusios, o kvapas ir skonis priklauso nuo augalų rūšies. Venkite suputojusio medaus su burbuliukais ar rūgščiu skoniu, nes tai gali reikšti, kad medus yra surūgęs. Pagal standartus medui nėra nustatytas  tinkamumo vartoti terminas, tad jį nustato patys medaus gamintojai (dažniausiai tai ~1-2 metai)“, - kalbėjo Panevėžio apygardos priežiūros skyriaus vyriausioji valstybinė veterinarijos gydytoja Lina Maldžiūtė.

Medaus ženklinimo etiketėje gali būti papildomai nurodyta:

  • Biologinė medaus kilmė: jei medus rinktas iš konkretaus šaltinio. Tam tikrais atvejais, turint laboratorinius tyrimus (atliktus akredituotoje laboratorijoje), patvirtinančius vyraujančias žiedadulkes, šis saldus produktas gali būti pavadinamas rapsų, grikių, nektaro, lipčiaus medumi, liepų medumi, tačiau tokie pavadinimai, kaip „pavasario gėlių medus“, „vaistinių augalų medus“ ir pan., negali būti vartojami, nes yra niekuo nepagrįsti.
  • Regiono pavadinimas: jei medus surinktas vien tik iš nurodyto regiono (netaikoma filtruotam ir konditeriniam  medui).
  • Konkretūs kokybės kriterijai: diastazės aktyvumas ar drėgnumas.
  • Gamybos būdas: priklausomai nuo gamybos būdo, medus gali būti lipčiaus, nektaro, korinis, su korio gabaliukais, savitakis, išsuktas, išspaustas, filtruotas, konditerinis.

Laikykite medų tamsioje, vėsioje vietoje, sandariuose induose, kurie tinkami liestis su maistu. Laikymo patalpa turi būti sausa ir gerai vėdinama. Nepatartina medaus laikyti cinko, vario ar geležiniuose induose.

 

VMVT informacija

Dalintis
2025/11/14

Pasėlių draudimui – dar vienas pliusas

Trečiadienį Vyriausybė pritarė Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) siūlymui skatinti draudimo įmones aktyviau drausti augalus ir pasėlius nuo stichinių meteorologinių reiškinių – sausros augalų vegetacijos laikotarpiu ir ilgo lietingo laiko...
2025/11/14

Kailinių žvėrelių augintojai prašo nenudirti jiems kailių

Seimo Kaimo reikalų komitete (KRK) buvo pritarta įstatymo pataisoms, suteikiančioms teisę gauti kompensacijas ir tiems veiklą uždarantiems kailinių žvėrelių augintojams, kurie nėra visiškai grąžinę lengvatinių paskolų. Šio verslo ats...
2025/11/14

Būsimas ES biudžetas: laimėtas mūšis, bet ne karas

Trečiadienio popietę Briuselyje posėdžiavęs Europos Parlamentas (EP) surengė diskusiją dėl 2028–2034 m. daugiamečio Europos Sąjungos (ES) biudžeto (DFP) projekto sandaros ir valdymo. Nors ir buvo grasinama, kad didžioji dalis europarlamentar...
2025/11/14

Vilniuje bus sprendžiama agromaisto sektoriaus ateitis – atvyksta daugiau kaip 300 Europos inovatorių

Paskutinę lapkričio savaitę Vilnius taps Baltijos šalių agromaisto sektoriaus centru – čia vyks svarbiausias metų renginys – „AgriFood’25“ forumas. Šiemet jis bus didesnis nei bet kada anksčiau ir i&scar...
2025/11/14

Karo muziejus supažindina su pirmųjų Lietuvos karių kasdienybe

Prieš 107 metus, 1918 m. lapkričio 23 d., buvo išleistas pirmasis įsakymas kurti Lietuvos ginkluotąsias pajėgas. Todėl šį mėnesį, minint Lietuvos Kariuomenės dieną, Vytauto Didžiojo karo muziejus kviečia su pirmųjų Lietuvos ka...
2025/11/14

Sveikatai palankesnio maisto kelias prasideda nuo vaikystės

Žemės ūkio ministerijoje vykusioje konferencijoje „Auginame čia, Lietuvoje!“ susirinko sveikatai palankios mitybos puoselėtojai iš visos šalies – nuo ugdymo įstaigų atstovų iki vietinių gamintojų, sertifikuojančių s...
2025/11/14

Spalį pigo iškastinis kuras ir jo produktai, nafta – pigiausia nuo 2020-ųjų

Spalį, palyginus su rugsėjo mėnesiu, Brent nafta atpigo 5,3 proc., o lyginant ankstesnių metų spalio mėnesių kainų vidurkius, šiemet jis mažiausias nuo 2020 metų spalio.  Gamtinės dujos pigo 1,1 proc., dyzelinas – 0,6 procento. B...
2025/11/14

„Invalda INVL“ fondas įsigijo Estijos atliekų tvarkymo grupės kontrolę

Turto valdymo grupės „Invalda INVL“ privataus kapitalo fondas „INVL Private Equity Fund II“ už neskelbiamą sumą įsigijo 75 proc. didžiausios Estijos atliekų tvarkymo grupės „Eesti Keskkonnateenused” (EKT) akcijų...