Ashburn +17,8 °C Debesuota
Pirmadienis, 25 Rgs 2023
Ashburn +17,8 °C Debesuota
Pirmadienis, 25 Rgs 2023

Žemaičius lepina „Pitliaus“ skanėstai

2016/04/07


UAB „Pitlius“ direktorius Eugenijus Gudauskas didžiuojasi savo įmonės kepėjais – visi jų gaminiai tirpsta burnoje.

Kelių aukštų vestuviniai, kūdikiško švelnumo krikštynų, žaislų pavidalo gimtadienių ir netikėčiausių formų jubiliejiniai tortai, daugiau nei metro aukščio šakočiai ir kiti išskirtinio skonio, rankomis formuojami skanėstai kepami Šilalėje įsikūrusioje bendrovėje „Pitlius“. Prieš 20 metų pirmąjį batoną iškepę visoje Žemaitijoje populiarios kepyklos įkūrėjai niekada net nesvajojo tapti konditeriais, tačiau pakluso rinkos poreikiams ir duonos gaminių kepa kasmet vis mažiau.

Atsivėrė verslo horizontai Pirmą kartą užsukusiesiems į krautuvėlę „Pitliaus skanėstai“ nuo gardumynų gausos raibsta akys ir sąla širdis – išsirinkti skaniausią kepinį beveik neįmanoma, nes gardumynai vienas už kitą skanesni ir gražesni. Įmonė kepa beveik 200 pavadinimų gaminių ir nuolat atnaujina jų asortimentą, nes to pageidauja pirkėjai. UAB „Pitlius“ direktorius Eugenijus Gudauskas prisimena, kad idėja steigti kepyklą jam kilo dar 1994-aisiais, viename dienraštyje perskaičius, kad kiekvienas bažnytkaimis privalo turėti savo kepyklą. Tačiau tada šį verslą jis įsivaizdavo visiškai kitaip. Pradžia nebuvo labai sunki: parduotuvių atstovai kasdien išsiveždavo po kelis šimtus kepaliukų duonos ir batonų, mokykloms iškepdavo net 6000 bandelių. Dabar apie tai, pasak E. Gudausko, galima tik pasvajoti – iš 44 rajono mokyklų liko 11, o bandelių jos užsako dešimt kartų mažiau. Mažėja ir duonos, ir batonų pardavimai, todėl teko ieškoti, kuo juos pakeisti. „Kepame ir gaminame viską, kas daroma iš miltų, išskyrus makaronus. Net riestainius, nes toks buvo vieno užsakovo pageidavimas“, – sako E. Gudauskas, įsikūręs viename kabinete su žmona Nijole ir dukra Viltaute. Šeimos moterys sukasi kepykloje ir užsiima rinkodara, tad direktoriui telieka trečdalis darbo. „Labai džiaugiuosi, kad baigusi universitetą dukra pasirinko darbą šeimos įmonėje. Jai atėjus dirbti, pardavimai padidėjo trečdaliu – Viltautė labai rūpinasi po visą Žemaitiją išsimėčiusiomis parduotuvėlėmis „Pitliaus skanėstai“, – „Ūkininko patarėjui“ pasakojo E. Gudauskas. Prieš šv. Kalėdas bendrovė „Pitlius“ atidarė dešimtą parduotuvėlę: šilališkių keptų skanėstų galima nusipirkti ne tik Šilalėje, bet ir Telšiuose, Klaipėdoje, Plungėje, jais mėgaujasi Palangoje poilsiaujantys vasarotojai. „Dažnai sulaukiame prašymų atvežti mūsų gaminių ir į Vilnių. Paragavę tikrai kokybiškų skanėstų, žmonės nebenori valgyti serijinės prekybos centrų produkcijos“, – pasakojo E. Gudauskas. Dėl to į „Pitlių“ užsakovai plūsta ne tik iš Žemaitijos rajonų – užsisakyti skanumynų vestuvėms, krikštynoms, jubiliejams atvažiuoja žmonės iš visos Lietuvos. „Pitliaus“ kulinarių pagaminti tortai – kaip iš paveiksliukų, nes dažniausiai jie ir kuriami pagal užsakovų atsiųstose nuotraukose ar piešiniuose pavaizduotus modelius. Naujų, iš parodų parsivežtų idėjų užsakovams pasiūlo ir patys kepėjai, tačiau naujos mados į Žemaitiją ateina ne taip greitai – kartais tam prireikia net poros metų.

Šventei – naujas asortimentas „Pitliaus“ kepėjai vis dar kepa ir duoną, ir batonus, tačiau dabar jau tik išskirtinės kokybės gaminius – „Grūdėtą“, „Naminę bemielę“, kurią perka itin aukštus reikalavimus šiems produktams keliantys pirkėjai. „Mūsų klientai vertina kokybę, ir mes tuo didžiuojamės. Kai prieš šventes visi vyksta apsipirkti į didžiuosius prekybos centrus, mažose kaimų parduotuvėse užsakymai sumenksta, tačiau firminėms „Pit­liaus skanėstų“ parduotuvėlėms nespėjame tiekti gaminių. Kiek bekeptume sviestinių šakočių, jų vis tiek pritrūksta“, – sakė už gamybą atsakinga N. Gudauskienė. Kepykloje šeimininkaujanti verslininkė neslepia, kad viena svarbiausių rinkodaros taisyklių – stengtis, kad kepiniai pirkėjams neatsibostų, todėl prieš kiekvieną šventę kepami proginiai pyragai. Kalėdoms pateikiama iki dešimt rūšių, Velykoms – 5–6 proginiai kepiniai. „Prieš kiekvieną šventę klientai klausia, ką naujo šiemet „Pitlius“ pasiūlys, todėl nuolat kuriame naujus receptus. Ne viską, ką patiekiame rinkai, pamėgsta pirkėjai, bet šioje srityje Nijolė turi ypatingą uoslę“, – gyrė savo padėjėją E. Gudauskas. Pasak jo, labai svarbu pirkėjui garantuoti kokybę, nes skanėstai nėra pirmo būtinumo prekė, žmonės juos perka ne kiekvieną dieną – taigi nori nusipirkti tokį produktą, kuriuo džiaugtųsi. Todėl kepykloje ir tešla minkoma, ir kepiniai formuojami rankomis. „Jei viską darytume automatais, niekam nebūtume įdomūs. Esame maža įmonė, bet žinoma visoje šalyje – supratome tai nuvykę į Pasaulio lietuvių jaunimo dienų proga surengtą verslo konferenciją. Kai prekiauji siaurame regione, labai smagu išgirsti, kad esi vertinamas“, – neslėpė E. Gudauskas.

Džiugina jauki aplinka „Pitliaus“ savininkai neslepia, kad visos šalies kepėjams dabar nelengvi laikai, o daugelis jau ir atsisveikino su šiuo verslu. Šilališkiams išgyventi padėjo kitoks požiūris į klientą ir siekis pasiūlyti jam pramogą, sukurti kad ir mažą, bet įspūdingą šventę. Jie pirmieji Žemaitijoje pradėjo įrenginėti parduotuvėles su jaukiomis, ištaigingus namus primenančiomis kavinukėmis. Įsikūrę pačiame Telšių centre esančiame istoriniame pastate jie sudarė galimybę savo klientams pasijusti ypatingais. „Žmonėms smagu būti ten, kur jauku, šilta, kvepia skanėstais. Sekmadieniais reikėtų nedirbti – Telšiai kaip išmirę, bet eidamos iš bažnyčios kavos išgerti į parduotuvę užsuka močiutės, smuiku groja gimtadienį švenčiantis senelis, fotosesiją surengia jaunavedžiai. Man patinka jauki aplinka ir tokią noriu sukurti mūsų gaminių pirkėjams – iki šiol nesuprantu, kaip galima kavą gerti gatvėje iš vienkartinių puodukų“, – neslėpė N. Gudauskienė. Tokią jaukią aplinką „Pitlius“ sukūrė visose savo skanėstų parduotuvėse. Investicija nemaža, tačiau reikalinga, norint prisivilioti pirkėjus, nes ten, kur jų niekas nelaukia, žmonės būriais neplūsta. Išskirtinio skonio kepiniais garsėjantis „Pitlius“ išgyveno ne vieną sunkų etapą. Prieš trejus metus per gaisrą pelenais virto daugiau kaip pusė kepyklos. Daug kam atrodė, kad po tokios nelaimės nepavyks atsitiesti, tačiau kolektyvas susitelkė ir parodė, jog dirbant nieko nėra neįmanomo. Žemaičiai tai įvertino – jų šventės be „Pitliaus“ kepinių neįsivaizduojamos.

Daiva BARTKIENĖ „ŪP“ korespondentė

Autorės nuotrauka

UP Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.

Dalintis

Advertisement

Advertisement

2023/09/24

Išgelbėtus gyvūnus Chersone gydo veterinaras lietuvis

Kėdainiai („Rinkos aikštė“). Kiek žmonių nuskendo Rusijos kariams susprogdinus Kachovkos elektrinės užtvanką, greičiausiai nebus tiksliai sužinota niekada, nes užgrobtą kairiąją Dniepro upės pusę okupantai neįleido tarptautinių ...
2023/09/24

Dzūkų žemyninės kopos kryžminėje mokslinių faktų ir dezinformacijos ugnyje

Pastaruoju metu viešoje erdvėje pasirodantys straipsniai, kuriuose apstu netikslios arba tikrovės neatitinkančios informacijos, sudaro įspūdį, kad žemyninių kopų atvėrimas Dzūkijos nacionaliniame parke yra grįstas savivale ir asmenine nauda...
2023/09/24

Nuo retos, tačiau itin sunkios ligos gelbsti skiepai

Ar pamenate, kada paskutinį kartą skiepijotės nuo stabligės? Ne? Specialistai atkreipia dėmesį, kad net menkas susižeidimas nešvariu, žemėmis užterštu, aštriu įrankiu, pavyzdžiui, dirbant sode ar darže, gali tapti šios ...
2023/09/24

Lenkų mokslininkai rado sprendimą, kuo pakeisti malkas

Mokslinių ir technologinių naujovių gausa mūsų amžių tikriausiai būtų galima lyginti su XVIII–XIX a. sandūroje vykusios industrinės revoliucijos laikotarpiu. Kai jau atrodo, daugiau nėra ką naujo sugalvoti, ieškoma sprendimų, kaip pan...
2023/09/24

Širvintos dairosi geriausio šių metų ūkio

Kasmet tradiciškai žemdirbiškos savivaldybės renka geriausius ūkininkus. Vienos savivaldybės jau apdovanojo savo „Metų ūkio“ nugalėtojos, kitos dar dairosi ir vertina. Nors Širvintų rajono vadžia surinko savą derli...
2023/09/24

Ligoti jurginai: ką daryti?

Jurginai gana atsparūs įvairioms ligoms ir kenkėjams. Dažnesnių pažeidimų pasitaiko tada, kai per žaizdas pakliūva ligų sukėlėjų. Labai svarbu ne tik laiku juos iškasti (po šalnų), bet ir tinkamai paruošti žiemoti, nes sveiki ...
2023/09/24

Mažės fitosanitarinių sertifikatų formų įvairovė

Valstybinė augalininkystės tarnyba (VAT) nuo lapkričio 1 d. išduos tos pačios formos fitosanitarinius sertifikatus augalų, augalinių produktų ir kitų objektų, vežamų į Rusijos Federaciją ir Baltarusijos Respubliką, eksportui ar reeksportui,...
2023/09/24

Ritos ekologiniame ūkyje trūksta pašarų

Šiaulių rajone, už Meškuičių miestelio, yra sena Gendvilų sodyba. Čia gyvena ūkininkė Rita Gendvilaitė ir jos 93 metų mama. Rita plėtoja ekologinį ūkį, laiko 4 melžiamas karves, 3 veršelius ir 3 telyčias, turi 6 sportinius žir...
2023/09/24

Papildomo lengvo uždarbio paieškos gali baigtis baudžiamąja atsakomybe

Lietuvos banko Finansinio raštingumo centras atkreipia dėmesį, kad rudenį ne vienas lietuvis dairosi naujų darbo iššūkių arba papildomų pajamų, tačiau neapdairumas gali baigtis liūdnai. Lietuvos banko vyriausioji teisininkė Mi...