Ashburn +22,5 °C Mažai debesuota
Trečiadienis, 4 Spa 2023
Ashburn +22,5 °C Mažai debesuota
Trečiadienis, 4 Spa 2023

Laikas mėgautis beržų sula

2018/04/04


Sula – tai pavasarinis beržų ir klevų eliksyras, turtingas mineralinių medžiagų bei mikroelementų, taip pat vitaminų, eterinių aliejų, organinių rūgščių, tik, žinoma, jų kiekiai nedideli. Šis gėrimas iš organizmo šalina toksinus, šlakus, gerina medžiagų apykaitą, stiprina imunitetą. Lietuvoje gerti tinka itin saldi klevų (apie 4 proc. cukraus) ir gerokai mažiau saldi beržų (apie 1 proc. cukraus) sula. „Kūmutės virtuvės“ įkūrėja Renata Šniolienė dalijasi patirtimi, kada ir kaip leisti beržų sulą, bei sulos giros receptais.

Kada leisti sulą? Beržų sula kiekvienais metais leidžiama anksti pavasarį, prieš pumpurų skleidimąsi, dažniausiai skirtingu laiku. Tai priklauso nuo išėjusio įšalo ir esamų oro sąlygų. Kai paros vidutinė temperatūra pakyla iki 4–6 °C, tuomet pradeda bėgti sula, kuri yra tinkama gerti. Sulos leidimo sezonas labai trumpas – tik 7–10 dienų, kai stipriau bėga sula, o paskui teka gerokai lėčiau, galiausiai ima tik kapsėti. Ar jau laikas tekinti sulą, galima patikrinti aštriu peiliu įpjovus medžio kamieną ir stebint, ar sula pradeda bėgti. Šiemet, kai pavasaris vėluoja, atrodo, kad pradės tekėti balandžio pradžioje. Pavyzdžiui, vienas kaimynas beržų sulą leido šiais metais – sausio mėnesį, tada dar žemė nebuvo įšalusi. Kaip leisti? Sulą reikėtų leisti atsakingai, tik nepakenkdami medžiui galėsime džiaugtis pavasariniu beržų eliksyru. Būtina laikytis tam tikrų taisyklių: sulą tekinti tik iš atokiau nuo kelio augančių senesnių storakamienių, storesnių nei 20 cm skersmens, beržų ir ne dažniau kaip kas antrus metus iš to paties medžio. Svarbu ne tik nepažeisti medžio, bet ir laiku pradėti sulą leisti. Skyles sulai leisti rekomenduojama gręžti šiaurinėje kamieno pusėje, ne aukščiau kaip 1 metro aukštyje (optimalus aukštis – apie 70 cm) nuo žemės. Skylės neturi būti didesnės nei 2 cm, o gylis kamiene ne didesnis nei 4 cm. Tame pačiame medyje galima gręžti tik kelias skyles, tarp jų paliekant ne mažesnį kaip 10 cm tarpą. Paskui į skyles įstačius medinius latakėlius, po jais pastatoma tara, bet tik ne plastikinė. Baigus leisti sulą, išgręžtas skyles būtina užkimšti mediniu kamščiu ir užtepti moliu. Sulos bėgimas priklauso nuo mėnulio fazės. Iš tiesų sulos, kaip ir visų kitų skysčių gamtoje, tekėjimas labai priklauso nuo mėnulio fazės. Kai mėnulis auga (nuo jaunaties iki pilnaties) – sultys kyla aukštyn, o kai mėnulis dyla (nuo pilnaties iki delčios) – leidžiasi žemyn. Sulą geriausia leisti, kai sultys kyla aukštyn (kai mėnulis auga) ir yra gerokai didesnis spaudimas, o ne tada, kai sultys teka žemyn.

Beržų sulą gerti sveika „Labai laukiu pavasarį beržų sulos (klevų pas mus nėra), klius ir jai spyglių, uogų, citrusinių vaisių ir kmynų, o vasarą gersim gardumynus iš rūsio, – kalbėjo R. Šniolienė. – Sulą sveika gerti šviežiai pritekintą į stiklinį indą ir raugintą – sulos girą.“ Kai Renata su šeima atsikraustė gyventi prie pat miško, nugalėjo smalsumas pabandyti leisti sulą. Tuomet prie kiekvieno beržo sutiktas kaimynas pradėjo pasakoti, ką su ja veikiąs, ir prasidėjo bandymai. Iki valios atsigėrus šviežios sulos, Renata ima ruošti gėrimus vasarai, dažnai vadinamus sulos šampanu. Pašnekovės nuomone, alkoholio fermentuotoje suloje nėra arba yra tiek, kiek giroje. Bet tai ne svarbiausia. Tikslas – vasarą iš rūsio atsinešti lengvai gazuoto ir rūgštelėjusio gėrimo ir juo atsigaivinti. Renata turi tris mėgstamiausius sulos ruošimo vasarai receptus, kuriais mielai dalijasi ir su skaitytojais, bei siūlo raugti pušų spyglių ir sulos girą. Citrininė. Į 3 l stiklainį dėti: saują tamsių razinų, 1 nuluptą ir griežinėliais supjaustytą citriną, 1 valgomąjį šaukštą medaus, juodos duonos riekės plutą. Kmynų. Į 3 l stiklainį dėti: saują tamsių razinų, 2 valgomuosius šaukštus kmynų, 2 valgomuosius šaukštus medaus. Apelsinų. Į 3 l stiklainį dėti: 1 nuluptą ir griežinėliais pjaustytą apelsiną, saują šviesių razinų, juodos duonos riekės plutą. Pušų spyglių ir beržų sulos gira. Į 3 l stiklainį dėti: 2 saujas pušų spyglių, 1 saują spanguolių uogų, 4 valgomuosius šaukštus medaus ir beržų sulos (vietoj drungno vandens). Renata paaiškino, kad stiklainius iki viršaus užpildo sula, dengia neužsukamais, bet lengvais plastikiniais dangteliais, per kuriuos į stiklainį patenka oras. Paskui 5–7 dienas stiklainius laiko šilumoje ir kartkartėmis papurto, o kai jau pastebi prasidedantį rūgimą, stiklainius neša rūsin į specialiai jiems skirtą lentyną. Girai pastovėjus, paskui išpilsto į didokus butelius, juos užkemša mediniais kamščiais. Ruošiant sulos atsargas didesnei šeimai, galima supilti į vynui gaminti naudojamus didelius stiklinius indus (25 l talpos). „Jei neturite rūsio, gaminkite nedidelį kiekį šio gėrimo tik tam kartui“, – patarė Renata. Tikrai nebūtina viską konservuoti ir laukti vasaros, labai smagu išmokti džiaugtis gamtos gėrybėmis čia ir dabar. Pavyzdžiui, susidaužiant šviežios sulos puodeliais su kaimynais miške.

Rūta ANTANAITIENĖ

Dalintis
2023/10/03

Žemaičių Naumiestyje: kopūstienė bei geriausių krašto ūkininkų apdovanojimai

Žemaičių Naumiestyje rugsėjo 30 d. netilo šventinis šurmulys! Čia visi susirinko į vieną gardžiausių Pamario krašto švenčių ,,Kai ilsisi noragai, garuoja pyragai“.
2023/10/03

„Achema“ atnaujino antrojo amoniako gamybos cecho darbą

Jonavos azoto trąšų gamybos bendrovė „Achema“ atnaujino ilgiau nei metus sustabdyto antrojo amoniako gamybos cecho veiklą, BNS patvirtino įmonės komunikacijos vadovė Jolita Macelytė. Pasak jos, antrasis cechas veikia nuo praėjus...
2023/10/03

Elektros vidutinė savaitės kaina biržoje mažėja antrą savaitę iš eilės

Rugsėjo mėnesio vidutinė elektros kaina Nord Pool biržoje siekė 0,117 Eur/kWh be PVM – tai 14 proc. daugiau už rugpjūčio mėnesio vidutinę kainą, kuri buvo 0,102 Eur/kWh. Tačiau vidutinė savaitės kaina mažėja antrą savaitę iš eilės ir ...
2023/10/03

Naujausias VU mokslininkų tyrimas atskleidė verslo požiūrį į kriptovaliutų panaudojimo tendencijas

Vilniaus universiteto (VU) Ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto mokslininkų grupė atliko tyrimą, orientuotą į finansų technologijų galimybes turizmo rinkoje. „Nors rinkoje dažnai pastebimas susidomėjimas finansų technologijomis ar s...
2023/10/03

Pasveikinti Švenčionių rajono ūkininkai

Rudeniniame kermošiuje pasveikinti versliausi, darbščiausi ir inovatyviausi 2023 m. Švenčionių rajono ūkininkai.
2023/10/03

Svarbu: kaip patikslinti durpžemių plotus?

Pareiškėjai, įžvelgę durpžemių nustatymo netikslumus ariamoje žemėje pagal Žemės ūkio naudmenų geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės reikalavimų, taikomų nuo 2023 metų, aprašą, turi kreiptis į valstybės įmonę Žemės ūkio duomenų cen...
2023/10/03

Ligonių kasos: regos negalią turintys pacientai sulauks didesnės pagalbos

Gera žinia regėjimo sutrikimų turintiems žmonėms – gerokai padidėjo kompensuojamųjų akinių lęšių bazinės kainos, praneša Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK). Tam bus skirtos reikiamos Privalomojo ...
2023/10/03

Dėl ministerijų neveiklumo ES investicijos vis dar nepasiekia regionų

Baigiantis jau tretiems 2021–2027 m. Europos Sąjungos (ES) finansinės perspektyvos metams, Lietuvos regionuose nepradėtas nei vienas investicinis projektas, nes šalies ministerijos iki šiol nepabaigia planavimo proceso. Regiona...
2023/10/03

Valstybinė grūdų kontrolė iš Ukrainos – Lenkijos pasienio perkeliama į Lietuvą

Antradienį vykusiame Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos žemės ūkio ministrų susitikime pasiektas svarbus susitarimas, leidžiantis perkelti tranzitu vežamų ukrainietiškų grūdų forminimo procedūras iš Ukrainos – Lenkijos pasienio į K...