Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Nuo auksinių taisyklių iki intuicijos

2021/06/23


Ramus žalių atspalvių derinys.

Žydinčiomis ir dekoratyviais lapais pasidabinusiomis gėlėmis skubame puošti terasas, balkonus, palanges ir kitas mielas poilsio vietas. Vienarūšės, vienspalviais žiedais žydinčios gėlės dovanoja ramią nuotaiką, o įvairiaspalvės kompozicijos aplinkai suteikia daugiau energijos, džiaugsmo ir žaismingumo. Kokią atmosferą norėtumėte susikurti jūs?

Audronė JURKŠTIENĖ

Kraštovaizdžio architektė

   

Praturtina aplinką

Vinvyčio fone išryškėja vienarūšių begonijų elegantiškumas.

Meniškai suformuotos, proporcingos (pagal spalvų paletę, faktūrą, aukštį, kero formą) vienmečių gėlių kompozicijos papildo ir praturtina vaizdą, įneša darnos. Ne paslaptis, kad geriausias rezultatas pasiekiamas, kai atsižvelgiama ir į architektūrinę aplinką, parenkami derantys indai, augalai derinami pagal augimo sąlygas. Kompozicijos turi derėti prie namo sienų spalvos ir tekstūros, palangių ir balkonų konstrukcijos, grindinio, terasos ar jaukios kiemo aikštelės, prie esamos ar norimos sukurti erdvės.

Konteineriuose dažniausiai auginamos vienmetės gėlės, kartais jų deriniai komponuojami su daugiametėmis ir žemaūgiais dekoratyviais sumedėjusiais augalais arba kambarinėmis gėlėmis bei prieskoniniais augalais. Vasarą jos būna efektingos spalvingais, gausiai žydinčiais žiedais ir puošnia lapija, o rudenėjant ir prarandant grožį – solistais gali tapti sumedėję augalai ir daugiametės gėlės.

Originalios formos ir tam tikros spalvos dekoratyvūs indai drauge su augalais sudaro subtilius žydinčius sodelius ir kuriamai aplinkai suteikia daugiau puošnumo bei išskirtinumo. Kompozicijos statomos ant kietos dangos, kur didesni jos plotai ir labai mažai želdinių, arba mažose erd­vėse – terasoje, prie įėjimo, ant laiptų. Pakabinamos kompozicijos atgaivina ir pagyvina balkonus, palanges, terasas, pavėsines, puošia įėjimą į namus.

Saulėtai ir pavėsingai vietai

Kontrastinga ragilių, pelargonijų, šilingių ir alūnių kompozicija.

Šiaurinėje pastato pusėje induose įkurdinti augalai kasdien sulaukia mažiausiai saulės šviesos, todėl jie mažiau išgarina vandens ir drėgmė substrate laikosi ilgiau. Tokioje šešėlingoje vietoje gerai auga fuksijos, torenijos, lobelijos, Valero ir Naujosios Gvinėjos sprigės, begonijos, šilingės, tramažolės, suteros, taip pat batatiniai sukučiai, plektrantai.

Kur balkone ar terasoje augalai gauna švelnios rytinės saulės, gerai jaučiasi surfinijos, petunijos, pelargonijos, verbenos, nemezijos, ragilės, lakišiai, žioveiniai, mekardonijos, šlamučiai, plektrantai, batatiniai sukučiai, ipomėjos, tunbergijos, trispalviai vijokliai, taip pat Naujosios Gvinėjos ar Valero sprigės, lobelijos, tramažolės, suteros.

Vakarinėje pusėje gėles išglosto popietinės ir vakarinės saulės spinduliai, tačiau čia dažnesni vėjai, todėl patartina rinktis tvirtus, kompaktiškus augalus: svyrančias ir krūmines pelargonijas, visad žydinčias begonijas, verbenas, kompaktiškąsias surfinijas, kalibrachojas ‘Million Bells’, serenčius, rudbekijas ‘Toto’, meksikinius žydrūnius, margenius, šlamučius, lakišius, batatinius sukučius, plektrantus. Balkonuose ir ant palangių būtina ypač atsakingai pritvirtinti lovelius ir pakabinamus krepšius.

Surfinijos, plektrantai, batatiniai sukučiai, sundavilės ir lakišiai auga vešliau ir sparčiau, tad atsargiai rinkite jiems palydovus. Jų sodinkite mažiau arba periodiškai apkarpykite, kad neužgožtų lėčiau augančių augalų.

Pietinei pusei papuošti geriausia rinktis ryškią saulę mėgstančius ir sausrą pakeliančius augalus: gacanijas, portulakas, sundaviles, lantanas, pelargonijas, Calocephalus brownii („jūros koralus“), svyrančias karpažoles ‘Silver Fog’, stuburtes (dichondras) ‘Silver Falls’, skeptrenes, sanvitalijas, heliotropus, serenčius, lakišius, nasturtas, šlamučius, pajūrines žiles, prie­skoninius ir vaistinius šalavijus, pankolius, čiobrelius, taip pat dekoratyvias varpines žoles – vienmetes šeriuotąsias soruoles ‘Rubrum’ purpurine lapija, melsvuosius eraičinus, mėlitus ir kt.

Įdomūs ir puošnūs deriniai

Gėlių kompozicijos iš įvairesnių augalų bus spalvingesnės, gyvybingesnės ir linksmesnės, sodinant ne tik pagrindinius akcentinius augalus – populiariąsias pelargonijas, begonijas, surfinijas ar dekoratyvinius sumedėjusius krūmelius bei žemus kamieninius medelius, bet ir jų palydovus, derinius, papildančius spalvinga ir gracinga lapija. Svarbiausia derinti spalvas, formas ir aukštį.

Puikiais kompanionais gali būti svyrančios dekoratyvinės lapinės gėlės: plektrantai, suteros, šlamučiai, tramažolės, stuburtės, šilingės, įvairios gebenės. Žaismingumo suteiks smulkesniais žiedeliais žydinčios svyrančios ragilės, nemezijos, lantanos, lobelijos, žioveiniai, skeptrenės, smulkiažiedės surfinijos, sanvitalijos, lakišiai ir krūmeliais

Prieskoninių žolelių kompozicija taip pat gali atrodyti dekoratyviai ir stilingai.

augančios petunijos, lobelijos, sprigės, kvapieji heliotropai, gacanijos, puikūnai, serenčiai, šalavijai, įvairiausių žiedo formų jurginukai. Natūralumo ir lengvumo įkvėps dekoratyviniai varpiniai augalai: mėlitai, eraičinai, soruolės.

Aukštesnės gėlės sodinamos lovelio ir pastatomo indo centre arba namo sienos pusėje. Kompozicijoms netinka aukšta­ūgės gėlės, kurių apatinė dalis be lapų, nes jas tektų maskuoti kitais augalais. Žemos gėlės sodinamos iš kraštų ar iš matomosios pusės, jos tinka kompozicijoms įrėminti, jų pagrindui sukurti.

Be mielų ir linksmų kompozicijų, kai kur tiks gėlinės vien iš žydinčių vienspalvių ar lapinių gėlių – tai priklauso nuo norų ir kuriamos aplinkos. Be abejo, visur turi vyrauti harmonija ir akims, ir sielai – tada geriau pailsime, atsipalaiduojame, patiriame malonumą.

Auksinės komponavimo taisyklės

  • Saikas: mažiau yra daugiau.
  • Masė: vienas didesnis augalas geriau nei du smulkūs.
  • Kartojimas sujungia kelias kompozicijas į visumą. Visumos harmonija: proporcijos ir dermė tarp atskirų detalių (gėlinė ir augalai) ir visumos (erdvė, pastatas, jo detalės ir gėlinės su augalais).
  • Kartojimas: paprasčiausias būdas apjungti augalus kompozicijoje ir kelias kompozicijas aplinkai papuošti.
  • Ritmas: jį sukuria kartojimas.
  • Įvairovė ir kontrastas: subtilūs deriniai ir ryškūs skirtumai traukia žvilgsnį.
  • Koloritas (spalvinis derinys): šaltas, šiltas, mišrus, monochromija (viena spalva), polichromija (daug spalvų), harmonija (panašios spalvos), kontrastas (priešybė, priešingos spalvų rato spalvos).
  • Dėmesio trauka: išskirtinis akcentinis augalas (pagrindinis solistas). Akcentų mažai, juos papildančių augalų daugiau.
  • Pusiausvyra: kompozicijos elementų balansas. Smulkių daugiau, stambių mažiau. Aukštų, siaurų mažiau, o žemų, plačių daugiau.
  • Intuityvus derinimas: jaučiame, kai viskas gerai.

Parengė Rūta Antanaitienė

Audronės Jurkštienės nuotraukos

2021-06-23

Dalintis