Ashburn +8,4 °C Rūkas
Ketvirtadienis, 28 Kov 2024
Ashburn +8,4 °C Rūkas
Ketvirtadienis, 28 Kov 2024

Grūdų kainų kadrilis kaitina kraują

2022/07/17


Šiųmetiniai grūdų kainų svyravimai – papildomas adrenalinas javų augintojams, kuriems sudėtinga apsispręsti, kada ir už kiek parduoti jau netrukus į aruodus byrėsiantį derlių. O yra dar ir pernykščio. Gegužės viduryje buvo fiksuotos šiemet aukščiausios kviečių ir rapsų kainos, tačiau nemažai ūkininkų laukė dar aukštesnių, deja, jos biržose pasuko žemyn. Dabar rinkoje – kainų kadrilis, kuriam įtakos turi ne tik Ukrainos karo aidai, bet ir nuogąstavimai dėl artėjančios ekonomikos stagnacijos.

grudu kainos

Neregėti svyravimai

Auksinis derlius ir auksinės kainos – grūdininkų svajonė, kuri retsykiais išsipildo. Norėtųsi šiemet palinkėti tokio scenarijaus, tačiau ūkininkai iškart atitartų, kad reikia nepamiršti ir auksinių trąšų, degalų ir kt. resursų kainų. Kaip bebuvę, šį sezoną javų augintojai turėtų uždirbti, jeigu gamta ar pakvaišę politikai neiškrės dar kokių nors išskirtinių kiaulysčių.

Javapjūtė šiemet vėluoja, o grūdų kainų kalneliai kaip reikiant tampo ūkininkų nervus. Lietuvos grūdų augintojų asociacijos (LGAA) pirmininkas Aušrys Macijauskas „Ūkininko patarėjui“ sakė tuo nesistebintis: „Nuo pat ankstyvo pavasario prognozavome, kad bus dideli grūdų kainų svyravimai – esant tokiai įtemptai situacijai dėl Ukrainos grūdų, jie neišvengiami. Kiekviena žinutė labai jautriai veikia rinkas. Matėme, kaip porą savaičių kainos stipriai krito, dabar visą savaitę jos vėl kopia aukštyn. Tokių svyravimų, kai per dieną kaina keičiasi 20 ar net 30 Eur, nesame regėję. Kai rinka tokia nerami, žemdirbiams labai sunku apsispręsti, kaip elgtis.“

Dažnai per pačią javapjūtę grūdai atpinga. Ko laukti dabar? Ir ekspertai, ir grūdininkai vienu balsu kalba, kad šiemet prognozuoti kaip niekad sudėtinga. „Niekas nežino, kas bus toliau. Bet dabar ženklai tokie: Europoje javapjūtė jau prasidėjo, derlius yra menkesnis, nei visi tikėjosi, ir kaina šovė į viršų“, – pastebėjo A. Macijauskas.

Pasidavė kainų kilimo vilionei

Jau ir pas mus įsitvirtino taisyklė, kai ūkininkams patariama skaidyti rizikas ir derlių parduoti ne vienu kartu. Dažnas jų taip ir elgiasi, derlių parduodamas pagal išankstines sutartis, javapjūtės metu ir išlaikydamas grūdus per žiemą, tikėdamasis geresnių kainų. Šiemet pastebima, kad išankstinių sutarčių sudaryta mažiau, nors kainos gegužės viduryje buvo palyginti labai aukštos. Dabar nemažai javų augintojų dėl to kremtasi.

Grūdininkas Zenonas Astravas turi kuo pasidžiaugti – konkurse „Metų ūkis 2021“ Astravų ūkis pelnė pirmosios vietos laurus Panevėžio rajone, tačiau laimėjimo džiaugsmą temdo nestabili situacija grūdų rinkose. „Gegužės mėnesį tona kviečių kainavo per 400 Eur, o rapsų – per 800 Eur. Norėjau sudaryti išankstines grūdų pardavimo sutartis, tačiau buvo tikimasi, kad kainos dar kils. Dabar jos nukritusios iki maždaug 360 Eur ar dar žemiau, tad yra šiek tiek stresiuko“, – neslėpė ūkininkas.

Anksčiau jis apie trečdalį grūdų kontraktuodavo pagal išankstines sutartis, o šiemet pasidavė kainų kilimo vilionei ir neskubėjo pardavinėti, lūkuriavo. Z. Astravas ŪP sakė dabar nedrįstąs spėlioti, kiek už grūdus mokės per javapjūtę, per kurią, nori ar ne, teks dalį derliaus parduoti. Kaip ir kitiems grūdininkams, jam reikia apyvartinių lėšų degalams, atlyginimams ir kitoms ūkio išlaidoms.

LGAA vadovas tvirtino, kad dalis javų augintojų kontraktus sudarė gegužės mėnesį, kai grūdų kainos buvo sąlyginai labai aukštos. „Pernai spalį jos buvo dar geresnės, bet šiemet aukščiausios buvo gegužę. Ūkininkams visada rekomenduojama diversifikuoti savo rizikas ir derlių pardavinėti dalimis: iš anksto, per javapjūtę ir pavasariop.

Toks apsidraudimas vienais metais labiau tinka, kitais – mažiau, tačiau vertinant kokių 10 metų laikotarpį, tokia pardavimo strategija pasiteisina“, – apie nusistovėjusią grūdininkų elgseną aiškino A. Macijauskas.

Žemaitis miega ramiai

Anykščių r. ūkininkas Romualdas Kubaitis redakcijai sakė dėl grūdų kainų šuolių miegantis ramiai. „Kai esi pavargęs, svarbu pasiekti lovą“, – šyptelėjo iš Žemaitijos kilęs vyras. Jis teigė, kad išankstinių sutarčių nesudarinėjo ir per javapjūtę neskubės grūdų pardavinėti – pirmiausia juos veš į sandėlius, kurių anykštėno ūkyje pakanka. Kai derlius bus aruoduose, tada bus galima galvoti apie jo pardavimą. Žemaičio neišmušė iš vėžių ir samprotavimai apie gegužę buvusias aukštas kviečių ir rapsų kainas, kurios sugundė dalį kolegų. Ūkininkas priminė posakį: „Nesidžiauk radęs, neverk praradęs.“ Ir pastebėjo, kad ne pirmi metai, kai grūdų kainos šokinėja.

Laukia pardavimų piko

Bendrovės „Linas Agro“ grūdinių kultūrų pirkimo vadovas Justas Eimontas ŪP tvirtino, kad pastaruoju metu grūdų kainų svyravimai yra akivaizdūs ir, tikėtina, greitu metu jie nesibaigs. „Rinkos blaškomos aukštyn ir žemyn ne tik dėl prognozuojamų derliaus potencialų pasaulyje, bet ir dėl ekonominių, geopolitinių veiksmų ir rezultatų. Prie kainų kritimo pastaruoju metu svariai prisidėjo finansinių institucijų nuogąstavimai dėl lėtėjančios ekonomikos ir artėjančios stagnacijos. Karas Ukrainoje palaiko kainų augimą. Kol karo veiksmai bus tęsiami, o eksportas iš Ukrainos blokuojamas per jūrų uostus, tol, tikėtina, turėsime kainų svyravimo kalnelius“, – komentavo „Linas Agro“ atstovas, pridūręs, kad prognozuoti dabar labai sudėtinga, o neklysti galima dėl vienintelio dalyko – gyvenome, gyvename ir gyvensime kainų svyravimo laikotarpiu.

Jis užsiminė, kad po pastarųjų metų patirties mažiau grūdų parduodama iš anksto, tikintis, kad sezono metu kaina bus geresnė – dvejus metus iš eilės taip ir buvo. „Baimindamiesi dėl derliaus kiekio, kokybės ir tikėdamiesi, kad kainos augs, klientai sąmoningai sudarinėja mažiau išankstinio pardavimo sutarčių. Manome, kad pardavimų pikas prasidės javapjūtės metu. Mažiau grūdų pardavinės arba jų visai netieks į rinką tie, kurie gali sandėliuoti. Jie lauks savo svajonių kainos“, – aiškino J. Eimontas.

Rūpi derliaus kokybė

Bendrovės „Linas Agro“ grūdinių kultūrų pirkimo vadovas sakė, kad Lietuvoje tikimasi pakankamai neblogo derliaus: kiekio prasme geresnio nei vidutinio – apie 7 mln. t, o gal ir daugiau. Statistikos departamento duomenimis, 2021 m. buvo prikulta 6,3 mln. t derliaus.

„Klausimas – kokia bus derliaus kokybė. Žinome, kad trąšų kainos buvo labai išaugusios, dėl to kai kurie ūkininkai mažiau tręšė. Tai gali tiesiogiai atsiliepti derliaus kokybei, bet kokia ji bus – pamatysime jau greičiau nei po mėnesio“, – apie visų grūdininkų rūpestį kalbėjo J. Eimontas.

Jis užsiminė, kad Europos Sąjungoje laukiama mažesnio kviečių derliaus, nei buvo pernai – 136,1 mln. t (2021-ųjų sezonas davė 138,42 mln. t.), ir tai yra karščio bangos pietinėse valstybėse (Prancūzijoje, Ispanijoje, Italijoje ir kt.) pasekmė.

 

Visą straipsnį galima skaityti popieriniame arba elektroniniame „Ūkininko patarėjo“ leidinyje.

 

Redakcijos nuotrauka

2022.07.17

Susijusios temos - skaitykite: grūdų kainos, kviečių kainos, rapsų kainos, Aušrys Macijauskas
Dalintis
2024/03/28

Kur slepiasi ūkininko genas

„Atostogos – šventas dalykas“, – „Ūkininko patarėjui“ tikino Plungės r. Babrungo sen. Truikių kaime gyvenantis ūkininkas Virginijus Brezgys. Jis su žmona Marija valdo 180 ha žemės, augina šimtinę a...
2024/03/28

Lenkija ir Ukraina surengė derybas dėl ukrainietiškų produktų importo reguliavimo

Varšuva, kovo 28 d. (AFP-BNS). Lenkijos ministras pirmininkas ketvirtadienį priėmė Ukrainos premjerą ilgai lauktose derybose, kuriomis siekiama sumažinti trintį dėl Ukrainos importuojamų žemės ūkio produktų ir lenkų ūkininkų vykdomų pasieni...
2024/03/28

Kaip sekasi įgyvendinti ilgalaikę ES kaimo vietovių viziją

Europos Komisija paskelbė ataskaitą, kurioje apžvelgiama iki šiol padaryta pažanga įgyvendinant ES ilgalaikę kaimo viziją, akcentuojami nuo 2021 m. pasiekti teigiami rezultatai ir pristatomos būsimo darbo idėjos.
2024/03/28

Panaikinta Majestic Financial UAB licencija

Lietuvos bankas nustatė, kad Majestic Financial UAB šiurkščiai ir sistemingai pažeidinėjo Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo reikalavimus. Taip pat nustatyta pažeidimų bei veiklos trūkumų ir kitose įstaigos ...
2024/03/28

Lucasas: Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė

Terorizmas padėjo gimti Vladimiro Putino režimui. 1999 metų rudenį dirbdamas korespondentu Maskvoje mačiau, kokį siaubą visuomenei atnešė kruvini daugiabučių namų sprogdinimai Rusijos sostinėje ir kitur.
2024/03/28

Teismas: „Arvi fertis“ bankrotas – tyčinis, T. Dudėnas trejus metus negalės vadovauti

Verslininko Vidmanto Kučinsko valdytos trąšų bendrovės „Arvi fertis“ bankrotas pripažintas tyčiniu, o buvęs jos vadovas Tomas Dudėnas trejus metus negalės eiti jokių vadovaujančių pareigų, nutarė Apeliacinis teismas.
2024/03/28

Rankdarbiai ir margučių marginimas – spalvų terapija

Radviliškyje gyvena ir kuria žinoma tautodailininkė Edita Prikockienė. Ji beveik du dešimtmečius įvairiais raštais margina margučius, juos dažo keliomis spalvomis, kitus skutinėja peiliuku. E. Prikockienė yra Lietuvos tautodai...
2024/03/28

Netrukus žengsime į vasaros laiką − kodėl šis metas itin pavojingas vairuotojams?

Įvairūs tyrimai ir gyventojų apklausos rodo, kad du kartus per metus persukinėti laikrodžio rodykles iš žiemos į vasaros laiką ir atvirkščiai daugeliui žmonių nėra priimtina. Apie laiko sukiojimo poveikį žmogaus sveikatai kalbama nuo...
2024/03/28

Sertifikuotas regioninis Lietuvos kultūros kelias – „Penkių kūrėjų kelias“

Kovo 20 dieną sertifikuotas regioninio lygmens kultūros kelias – „Penkių kūrėjų kelias“, jungiantis avangardinio kino kūrėjų ir poetų brolių Jono ir Adolfo Mekų, teatro režisieriaus Juozo Miltinio bei „Naujosios Romuvos&ldq...