Kaunas -4,3 °C Dangus giedras
Penktadienis, 13 Grd 2024
Kaunas -4,3 °C Dangus giedras
Penktadienis, 13 Grd 2024

Gruodį valdo citrusiniai

2022/12/15


Gruodį prasideda mandarinų ir apelsinų pikas – jie skanūs, pigūs ir, žinoma, kvepia artėjančiomis Kalėdomis. Šie Pietų saulės lašeliai turi ypatingą galią pravaikyti debesis ir praskaidrinti nuotaiką. Ir kada bus tinkamesnis metas jais mėgautis, jei ne dabar, kai savas sodas ištuštėjęs? Taigi, naujų skonių takais leiskimės į auksinę citrusinių karalystę.

Salotos su mandarinais

Reikės:

ryšulėlio salotų arba jų mišinio

1/3 stiklinės cukraus

stiklinės paskrudintų migdolo ar kitokių mėgstamų riešutų

didelio apelsino

2 obuolių

šaukštelio citrinų sulčių

3/4 stiklinės džiovintų spanguolių

3/4 stiklinės smulkinto fetos sūrio

Užpilui:

1/2 stiklinės aliejaus

apelsino

citrinos

2–2,5 šaukštų medaus

2 šaukštelių grūdėtų garstyčių

2 šaukštelių aguonų

1/2 šaukštelio druskos

  • Į keptuvę ar nedidelį priekaistuvį suberkite cukrų ir kaitinkite ant silpnos ugnies tol, kol jis paruduos ir karamelizuosis.
  • Suberkite paskrudintus riešutus ir maišydami pakaitinkite 3–4 min. Stebėkite, kad cukrus nepradėtų per daug degti, antraip karamelė įgaus nemalonų kartumą. Masę išverskite ant folijos lakšto, palyginkite ir palikite atvėsti.
  • Apelsiną nulupkite, suskirstykite skiltelėmis ir pašalinkite nuo jų pergamentinį audinį.
  • Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite nestoromis skiltelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
  • Dideliame dubenyje nuplautas bei nusausintas salotas sumaišykite su apelsinais, obuoliais, nuplikytomis ir nusausintomis džiovintomis spanguolėmis bei fetos sūriu.
  • Padažui iki vientisos masės sumaišykite visus nurodytus ingredientus.
  • Gautu užpilu apšlakstykite salotas, išmaišykite, pabarstykite nedideliais gabalėliais susmulkintą karamelę su riešutais ir skanaukite.

 

Graikiška vištienos sriuba su citrinomis

Reikės:

2 l vištienos sultinio

120 g smulkių makaronų (kuo smulkesni, tuo geriau)

3 kiaušinių

2 citrinų

šaukšto alyvuogių aliejaus

kelių žiupsnelių džiovintų raudonėlių (galima pakeisti petražolėmis ar krapais)

druskos

maltų juodųjų pipirų

žalumyno šakelės papuošti

  • Vištienos sultinį užvirinkite, suberkite makaronus ir virkite, kaip nurodyta ant pakuotės.
  • Kol makaronai verda, kiaušinius suplakite (maždaug 2 min.), iki kol suputos.
  • Vienos citrinos sultis po truputį supilkite į kiaušinių masę. Taip pat supilkite ir alyvuogių aliejų bei smulkiai sutrintas prieskonines žoleles.
  • Sultinį su makaronais nukelkite nuo ugnies.
  • Į kiaušinio plakinį atsargiai įpilkite dalį sultinio, išmaišykite ir supilkite viską atgal į sriubą. Būkite atidūs, sultinys neturi būti per karštas, antraip sutrauks kiaušinius. Gerai išmaišykite, jei reikia, sriubą dar pasūdykite. Jei pageidaujate, kad sriuba būtų sotesnė, į ją galite įdėti pasmulkintos virtos vištienos.
  • Likusią citriną supjaustykite plonais griežinėliais ir po porą griežinėlių įdėkite į kiekvieną lėkštę su sriuba. Dekoratyviai atrodys ir kitas puošybos variantas, jei nuo citrinos nupjausite žievelę ir ją susuksite, kad gautumėte stilizuotą rožės žiedą. Beliks pridėti žalumyno šakelę ir patiekti į stalą.

 

Citrinų sluoksniuotis

Reikės:

10 didesnių krekerių sausainių

2 kiaušinių

3 geltonųjų citrinų

3 žaliųjų citrinoų

0,5 stiklinės miltų

3–4 mėtų šakelių

1–2 šaukštų cukraus

400 ml nesaldaus sutirštinto pieno

6 šaukštų tirpinto sviesto

  • Sausainius sulaužykite, sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir sumalkite iki trupinių.
  • Trupinius sumaišykite su miltais bei tirpintu sviestu. Turi susidaryti trupiniai.
  • Kepimo skardą išklokite folija arba kepimo popieriumi bei supilkite trupinius. Išlyginkite ir gerai suspauskite.
  • Trupinių sluoksnį 6–7 min. pašaukite kepti į 175 ºC temperatūros orkaitę.
  • Kol trupiniai kepa, sumaišykite tešlą kitam skanėsto sluoksniui. Kiaušinius suplakite su sutirštintu pienu. Įmaišykite nuo vienos geltonosios citrinos nutarkuotą žievelę bei iš visų žaliųjų citrinų (prieš tai nuo jų nupjovus žievelę) išspaustas sultis. Gautą masę supilkite į atskirą indą.
  • Elektriniame smulkintuve susmulkinkite žaliųjų citrinų žieveles bei mėtas. Įpilkite pusę prieš tai su sutirštintu pienu pagamintos masės ir išplakite. Jei pageidausite intensyvesnės žalios spalvos, įmaišykite šiek tiek žalių valgomųjų dažų.
  • Žalią masę pilkite ant apkepusio trupinių sluoksnio ir 7 min. pašaukite į tokią pačią orkaitės temperatūrą. Kepami sluoksniai turi vienas su kitu sukibti.
  • Galiausiai ant viršaus supilkite likusią kiaušinių masę ir viską pakepkite dar 15 min.
  • Iškepusį sluoksniuotį atvėsinkite skardoje.
  • Po to atsargiai išimkite ir 2 val. laikykite šaldytuve, kad visiškai atvėstų bei sutvirtėtų ir tik tada supjaustykite norimo dydžio gabaliukais.

 

Su apelsinais ir alyvuogėmis kepta vištiena

Reikės:

700 g vištų kulšelių ar blauzdelių

2–3 apelsinų

kelių šaukštų konservuotų alyvuogių be kauliukų (apie 10–15 vnt.)

2–3 česnako skiltelių

1–2 svogūnų

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

2 šaukštų medaus

1/2 šaukštelio džiovintų bazilikų

1/2 šaukštelio džiovintų raudonėlių

1/2 šaukštelio kmynų

druskos

maltų juodųjų pipirų

petražolių lapelių papuošti

  • Pirmiausia pasigaminkite marinatą vištienai. Nuo vieno apelsino nutarkuokite geltonąjį sluoksnį, išspauskite sultis ir sumaišykite su skystu medumi, aliejumi, trintais česnakais, kmynais ir džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis. Marinatą pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais ir juo apšlakstykite nuplautą bei nusausintą vištieną. Išmaišykite, dėkite į šaldytuvą ir bent valandai palikite pasimarinuoti.
  • Svogūnus nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis.
  • Likusius apelsinus supjaustykite griežinėliais.
  • Vištieną pabarstykite druska, maltais pipirais ir sudėkite į kepimo indą.
  • Suberkite konservuotas alyvuoges, vištieną apdėkite apelsino griežinėliais, svogūno skiltelėmis, pašlakstykite likusiu marinatu, pabarstykite maltais pipirais ir 45–50 min. pašaukite į 180–190 °C temperatūros orkaitę.
  • Prieš patiekiant į stalą ant kiekvieno vištienos gabaliuko uždėkite po keptą apelsino griežinėlį, alyvuogę ir papuoškite nedideliu petražolės lapeliu. Patiekite su kartu kepusiais svogūnais ir kepimo metu susidariusiu padažu.

 

Kepti greipfrutai

Reikės:

1–2 raudonųjų greipfrutų

4 šaukštų rudojo cukraus

šaukštelio smulkintų rozmarinų lapelių

kelių žiupsnelių malto cinamono

  • Greipfrutą perpjaukite pusiau. Jei puselės nestabiliai stovi, tuomet nupjaukite šiek tiek apačias.
  • Peiliu su lanksčia geležte atskirkite greipfruto minkštąją vidinę dalį nuo žievelės, tačiau viską palikite joje.
  • Vaisiaus puseles dėkite į karščiui atsparų indą.
  • Kiekvieną jų gana gausiai pabarstykite cukrumi, sumaišytu su smulkintais rozmarinais bei žiupsneliu malto cinamono.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C arba įjunkite grilio funkciją (kaitinimas iš viršaus). Indą su vaisiais dėkite kuo arčiau kaitinimo elemento. Kepkite greipfrutus, kol jų paviršius ims skrusti, cukrus ištirps ir karamelizuosis. Būkite atidūs, kepimo procesas vyksta gana greitai, tad nepalikite kepamo skanėsto be priežiūros.
  • Iškeptus greipfrutus į stalą patiekite iš karto. Skanaukite su plakta grietinėle ar jogurtiniu kremu, pabarsčius skrudintais riešutais arba sausų pusryčiu traškučiais. Valgykite minkštimą skobdami tiesiai iš žievelės.

 

Saulėtoji rūgštelė

Kokius citrusinius vaisius bemėgtume, vis viena populiariausios išlieka citrinos. Be jų neapsieina nei kepiniai, nei desertai, nei rimti patiekalai. Tačiau kartais verta išbandyti tai, ko dar neragavote. Juo labiau jei tie patiekalai išsaugotais vitaminais praturtina mūsų kasdienį maisto racioną. Kaip tik tai ir galėtų būti citrinos griežinėliai romo sirupe arba sūdytos citrinos.

Citrinos romo sirupe

Reikės:

citrinos

100 ml romo

0,5 stiklinės cukraus

  • Citriną švariai nuplaukite su šepetėliu ir nuplikykite verdančiu vandeniu.
  • Supjaustykite plonais griežinėliais kartu su žievele.
  • Griežinėlius sudėkite į švarų stiklainį vis pabarstydami cukrumi.
  • Viską užpilkite romu, indą sandariai uždarykite ir kelis kartus gerai pakratykite. To nepamirškite padaryti ir vėliau, kad palaipsniui tirptų cukrus. Kai neištirpusio cukraus nebeliks, aromatingais citrinos griežinėliais bei susidariusiu sirupu jau galėsite gardinti kavą, arbatą ar kitus patiekalus.
  • Taip užkonservuotą citriną šaldytuve galite išlaikyti net keletą mėnesių.

 

Sūdytos citrinos

Sūdytos citrinos – įdomus ir lengvai paruošiamas priedas šalia įvairių mėsos, paukštienos, žuvies patiekalų ar salotų. Jas galima naudoti ir kaip prieskonį troškiniams (ypač tinka patiekalams su aviena), salotoms, makaronams, paukštienos padažams, žuviai paskaninti. Tai Pietų Azijos ir Šiaurės Afrikos virtuvių kulinarinis perliukas. Sūdymui geriausiai tinka ekologiškos citrinos ir su kuo storesne žievele, mat būtent jos ir yra tas ypatingasis prieskonis.

Reikės:

6 citrinų

1/2 stiklinės rupios jūros druskos

1–2 laurų lapelių

kelių pipirų ir kalendros grūdelių

  • 3 citrinas kruopščiai nušveiskite, nuplaukite ir nusausinkite.
  • Kiekvieną citriną įpjaukite statmenai į 4 dalis, tik ne iki galo. Neįpjauta palikite maždaug 1 cm, kad skiltelės neatsiskirtų viena nuo kitos.
  • Iš likusių citrinų išspauskite sultis.
  • Į švarų stiklainį, kuriame konservuosite, įpilkite šaukštą druskos.
  • Likusią druską suberkite į dubenį ir ja gausiai įdarykite įpjautas citrinas.
  • Citrinas ir prieskonius sudėkite į stiklainį su druska, paspauskite, kad liktų kuo mažiau oro tarpų. Į stiklainį su citrinomis bei druska dar galite įdėti ir nedidelį cinamono lazdelės gabaliuką. Tai citrinoms suteiks dar daugiau pikantiško skonio.
  • Supilkite išspaustas citrinų sultis ir suberkite likusią druską iš dubenio.
  • Stiklainį užsukite dangteliu ir laikykite per naktį kambario temperatūroje.
  • Citrinoms sukritus ir likus neapsemtoms atsiradusio skysčio, į stiklainį įpilkite dar šiek tiek citrinų sulčių ir vėl sandariai uždarykite.
  • Stiklainį su citrinomis palikite stovėti kambario temperatūroje 4–5 dienas. Bent kartą per dieną stiklainį pavartykite ir pakratykite, kad sūrymas bei neištirpusi druska vienodai pasiskirstytų tarp citrinų.
  • Praėjus nurodytam terminui, pastatykite stiklainį tamsioje vietoje ir palikite maždaug mėnesiui fermentuotis.
  • Įsisūrėjusias citrinas laikykite šaldytuve.
  • Patiekalams gardinti naudokite tik sūdytų citrinų žieveles bei aromatingąjį sūrymą.

 

Citrinų kremas

Reikės:

1/2 stiklinės citrinų sulčių (2–3 citrinų)

3 šaukštų smulkia trintuve nutarkuoto geltonojo citrinų sluoksnio

3 kiaušinių

artipilnės stiklinės cukraus

75 g sviesto

  • Įmuškite kiaušinius į dubenį ir išplakite.
  • Statykite dubenį virš karštų garų ir plakite toliau.
  • Į kiaušinių masę supilkite citrinų sultis, sudėkite tarkuotą žievelę ir suberkite cukrų. Dubenį statykite į indą su verdančiu vandeniu ir maišykite, kol kremas ims tirštėti.
  • Dubenį ištraukite iš vandens, sudėkite mažais gabaliukais susmulkintą sviestą ir gerai išmaišykite. Jei kreme atsiras gumuliukų, jį pertrinkite per sietelį.
  • Supilstykite kremą į švarius indelius. Atvėsinkite ir laikykite šaldytuve.
  • Gaivus citrininis kremas labai tinka įvairiausiems desertams, pagardinti tortams, pyragams ar šiaip pasmaližiauti su ledais ar skrudinta duona.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis