Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Kas kiša koją Sartų lenktynėms?

2023/01/19


Šiemet tradicinės respublikinės ristūnų žirgų lenktynės „Sartai 2023“ vyks vasario 18 d., tiesa, jei tam bus palankios oro sąlygos – paspaus šaltukas, leisiantis Dusetų hipodrome suformuoti ledo taką. Jei vyraus šiltesni orai, ten pat vyks šventė ,,Dusetos – Sartai 2023“. Apsidraudžiant nuo galimos orų įtakos ateities žirgų lenktynėms, siūloma Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM) atnaujinti valstybei priklausantį Dusetų hipodromą, kad juo būtų galima naudotis ištisus metus.

Tikimybė menka

Jau nuo seno vasario pirmąjį šeštadienį visi keliai veda į Dusetas. Čia vyksta respublikinės ristūnų žirgų lenktynės ir nacionalinį paveldą bei etnines vertybes propaguojanti žiemos šventė, kurią tradiciškai organizuoja ŽŪM kartu su jai pavaldžiomis institucijomis ir Zarasų rajono savivaldybės administracija bei VšĮ Respublikine lenktyninių žirgų lyga (RLŽL). Be lenktynių, Lietuvos gyventojai plūsta ir į nacionalinį paveldą bei etnines vertybes propaguojančią žiemos mugę.

Legendomis apipintos, šimt­mečių tradicijomis išgarsintos ristūnų lenktynės yra unikali šventė ne tik mūsų šalyje. Šventė, kuri garsina Dusetų kraštą šalyje ir Lietuvą už jos ribų, šiemet būtų 112-oji.

Pasak Zarasų rajono mero Nikolajaus Gusevo, stebint orų prognozes, susidaro įspūdis, kad ledo dangos Dusetų hipodrome iki žirgų lenktynių „Sartai 2023“ galimybės paruošti nebus. Todėl šiemet, jei išliks tokios pačios orų tendencijos, kokios yra dabar, lenktynės nevyks. „Tačiau renginys ir šventė, skirta žirgo metams, Dusetose vyks, būtų organizuojamas žirgų paradas, mugė ir meno kolektyvų pasirodymas Dusetų mieste“, – teigė Zarasų rajono meras antradienį vykusiame darbo grupės tradicinėms respublikinėms ristūnų žirgų varžyboms ,,Sartai 2023“ rengti posėdyje.

Zarasų r. meras Nikolajus Gusevas.

Lemia gamtos sąlygos

Kasmet prieš varžybas ant Dusetų hipodromo būdavo užliejamas vanduo, taip suformuojant lenktynėms tinkamą ledo taką. Neužliejus vandens ir nesuformavus ledo tako, ant jo rengti žirgų lenktynių beveik neįmanoma, nes tako būklė tokia, kad jis gali kelti pavojų žirgų sveikatai.

Remiantis portalo Gismeteo.lt prognozėmis, nei šį mėnesį, nei vasarį kol kas didesnio atšalimo neprognozuojama. Todėl kyla abejonių, ar šiemet pavyktų išlieti ledo taką Dusetų hipodrome.

RLŽL veislininkystės specialistas Edgaras Jeninas „Ūkininko patarėjui“ teigė, kad iki numatomų lenktynių dienos dar yra nemažai laiko, todėl jis neprarandąs vilties, kad sinoptikų prognozės keisis ir Lietuvą aplankys žiemiškesni orai. „Tam, kad susiformuotų tinkamas ledo takas, reikėtų, jog liejant jį laikytųsi bent 7 laipsnių šaltukas. O naktimis bent dešimt dienų oro temperatūra nukristų iki 10 laipsnių šalčio. Tuomet susiformuotų tvirtas ledo takas. Kol kas to šalčio nėra – atšalimus nuolat lydi atlydžiai. Tad nežinia, ar šiemet sąlygos bus palankios žirgų lenktynėms“, – svarstė redakcijos pašnekovas.

RLŽL veislininkystės specialistas Edgaras Jeninas.

Jis per savo praktiką pastebėjo, kad jei žiemos pradžia būna šalta, dažniausiai vasarį numatytos žirgų lenktynės neįvyksta – būna pernelyg šilta. Ir atvirkščiai – jei žiemos pradžia šilta, vasarį gali paspausti nemenkas šaltukas, labai palankus žirgų lenktynėms rengti. „Tad jei šiemet gamtos sąlygos būtų labai nepalankios lenktynėms – nebūtų sąlygų išlieti ledo takui, labai nenustebčiau“, – tvirtino RLŽL atstovas.

2018 metais Dusetų hipodrome ristūnų lenktynėms lietas ledas.

Ministerija prisidėti nelinkusi

Darbo grupės tradicinėms respublikinėms ristūnų žirgų varžyboms ,,Sartai 2023“ rengti posėdyje dalyvavo ne tik šeimininkų – Zarasų rajono savivaldybės administracijos, bet ir iki šiol buvusios pagrindinės šventės rengėjos – ŽŪM – atstovai: Tvarios žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento Gyvulininkystės ir gyvūnų gerovės skyriaus vedėjas Arūnas Šileika bei šio skyriaus mentorius Arūnas Jurgaitis. Jie dar kartą išsakė ŽŪM nuostatą, kad pagrindiniu šventės organizatoriumi būtų Zarasų rajono savivaldybės administracija, nors pastaruosius tris dešimtmečius lenktynių organizatorė ir pagrindinė rėmėja buvo būtent ŽŪM, lenktynių vykdymo darbai buvo paskirstomi tolygiai tarp ŽŪM kartu su jai pavaldžiomis institucijomis ir Zarasų rajono savivaldybės administracijos.

Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas ŪP teigė, kad ŽŪM užėmė kiek keistoką poziciją – net nerodė iniciatyvos surengti tradicines respublikines ristūnų varžybas ,,Sartai 2023“, nerengė posėdžio, organizacinius darbus perkėlė ant Zarasų rajono savivaldybės administracijos pečių. Pagal ministerijos parengtą jungtinės sutarties projektą lenktynių organizavimo darbai buvo paskirstyti labai netolygiai – savivaldybės administracijai teko keturis kartus daugiau išlaidų negu ŽŪM. Zarasų rajono savivaldybės administracija nepritarė tokiam sutarties projektui ir parengė naują jungtinės veiklos sutarties projektą su priedu, kuriame tolygiai paskirstyti tradicinių respublikinių ristūnų žirgų lenktynių „Sartai 2023“ organizavimo darbai, kaip tai vyko pastaruosius 30 metų. Tačiau ši sutartis iki šiol nepasirašyta.

„Jau ir 50 proc. renginio išlaidų mums yra nemenki pinigai, bet skirsime, o likusią pusę išlaidų, tai sudaro apie 70 tūkst. Eur, turi skirti ŽŪM. Jei ji nenorės, prašysime pinigų iš Vyriausybės“, – redakcijai aiškino B. Sakalauskas.

Zarasų r. savivaldybės administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas.

Pasigenda dėmesio

RLŽL direktorė Joana Kerytė, matydama tokį ŽŪM bendradarbiavimą su Zarasų rajono savivaldybės administracija, ŪP teigė nebeturinti iliuzijų, kad varžybos ,,Sartai 2023“ šiemet tikrai vyks. Ir ne oro sąlygos čia bus kaltos. „Nėra palaikymo iš ŽŪM“, – tvirtino ji.

Pasak J. Kerytės, kuomet jau ne vienerius metus žirgų lenktynes tenka nukelti ar visai jų atsisakyti, nes Dusetų hipodrome negalima suformuoti ledo tako dėl nepalankių oro sąlygų, reikia ieškoti kitų galimybių tęsti garsią tradiciją. Pavyzdžiui, atnaujinti šį hipodromą, kad jis tiktų žirgų sportui ištisus metus. Bet jei pati ŽŪM nėra linkusi to daryti, kyla klausimas, ar žirgininkams yra reikalinga ŽŪM. „Gal žirgų sportą reikėtų perduoti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos globon“, – svarstė RLŽL direktorė.

„Dusetų hipodromas labai apleistas – ne kartą ŽŪM siūlėme jį atnaujinti, sutvarkyti. Tačiau jaučiame, kad ministerijai į mūsų siūlymus – nusispjauti. Nemanau, kad ta pozicija pasikeitė ir po antradienio pasitarimo. Tad kreipsimės į Vyriausybės vadovę, nes anksčiau tokio masto tarptautiniai renginiai būdavo kuruojami ir aptariami būtent Vyriausybėje, o ne paliekami kurios nors ministerijos sprendimams. Tai visos valstybės prestižo reikalas“, – ŪP tvirtino Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktorius B. Sakalauskas.

Pasak jo, nors ir pasigirdo siūlymų, kad gal ŽŪM Dusetų hipodromą galėtų perduoti rajono savivaldybės administracijai, o ši imtųsi jo rekonstrukcijos darbų, tačiau visa tai – ne savivaldybės administracijos jėgoms. „ŽŪM su malonumu atsikratytų hipodromo, tačiau iš kur mes imsime lėšų jam sutvarkyti, kai didžiausi pinigai keliauja švietimo, socialinėms reikmėms, o visam kitam nelabai kas belieka. Pati ministerija disponuoja nemenkomis sumomis ir turi išgalėti pasirūpinti valstybės turtu“, – pastebėjo B. Sakalauskas, neslėpdamas, kad valstybei priklausančių hipodromų valdymas nėra savivaldybių funkcija.

Reikia alternatyvų

E. Jenino nuomone, gal jau vertėtų svarstyti variantą iš anksto numatyti, kad esant nepalankioms oro sąlygoms, kai nėra galimybių suformuoti ledo tako Dusetų hipodrome, tradicines respublikines ristūnų žirgų lenktynes perkelti į Uteną, kur yra hipodromas, tinkamas žirgų sportui visais metų laikais, yra kur atvykusiems pasistatyti automobilius, kurių būna vos ne tūkstančiai. Be to, Dusetas nuo Utenos skiria vos 35 km, didelė dalis lenktynių mėgėjų į Dusetas taip pat vyksta per Uteną.

„Tad būtų galima sutarti, kad žirgų lenktynės kasmet vyksta arba Dusetose, arba Utenoje, priklausomai nuo oro sąlygų. Tik tokiu būdu galėsime išsaugoti šimtametę tradiciją“, – pastebėjo E. Jeninas.

ŪP yra iškėlęs ir kitą idėją – sukurti fondą Dusetų hipodromo lenktynių takui rekonstruoti. Sutvarkius bėgimo trasą, ristūnų lenktynes būtų galima rengti bet kokiu oru ir neišliejant ledo.

 

ŪP ir „Zarasų krašto“ informacija
Redakcijos ir socialinių tinklų nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis