Columbus +10,0 °C Debesuota
Šeštadienis, 20 Bal 2024
Columbus +10,0 °C Debesuota
Šeštadienis, 20 Bal 2024

Pasisėkime salotų į daigyklas

2023/02/08


Pelutavos kaimo (Kėdainių r.) ūkininkai Modesta ir Alvydas MISEVIČIAI pasidalijo patirtimi, kokias salotų rūšis ir veisles rinktis sezonui prasidėjus. Jų pastebėjimu, pasisėję salotų į daigyklas ir augindami daigais, rūpesčių turėsite mažiau negu ravėdami gausiai prisėtas salotas. Juk didžiausia klaida besitikintiems tvirtų ir sultingų salotų derliaus – priberti sėklų į dirvą per tankiai.

Ankstyvos ir greitai augančios

Ūkininkai A. ir M. Misevičiai, nuo pat pradžių besivertę agurkais ir pomidorais, metams bėgant perėjo vien prie salotų. Apie hektaro plote kasmet puikuojasi didelė jų įvairovė. Ir žinoma, kaipgi be Batavijos tipo salotų, išskirtinių ankstyvumu ir greitu augimu? Šios rūšies salotos – lapinių ir gūžinių salotų hibridai – suformuoja arba lapų skroteles, arba gūželes su gana minkštais lapais.

‘Aficion’ – olandiškos garbanotos, ryškiai žalios salotos, skirtos ankstyvam naudojimui: ūkininkams Misevičiams labiausiai pasiteisina pavasarinis jų auginimas. Jos gerai dera ir lauke, ir šiltnamyje, atsparesnės ligoms negu populiariosios šio tipo salotos ‘Grand Rapids’.

„Šias salotas sėju į daigyklas vasarį, o kovo pabaigoje ar balandžio pradžioje perkeliu į šildomą šiltnamį, – dalijasi patirtimi M. Misevičienė. – Lauke augti suplanuotas salotas ‘Aficion’ daigais sodinu balandžio viduryje.“

‘Hugin’ – kitos Batavijos tipo salotos, derančios kompaktiškais krūmeliais. Jų lapai irgi sodriai žali, bet kiek storesni ir traškūs, tarsi padengti vaško sluoksniu. Šias salotas pelutaviškiai augina visą sezoną, pradedant pavasariu, baigiant rudeniu, iš pradžių šiltnamyje, paskui lauke.

‘Vaidosa’ – dar vienos ūkininkų pamėgtos Batavijos tipo salotos, kurių lapeliai šviesiai žalios spalvos, kiek stangresni nei kitų ankstyvų salotų. Pelutavos ūkyje šios salotos auginamos lauke rudenį, mat nebijo ankstyvų šalnų. Pasodinus į lysvę rugsėjo pradžioje, jau spalį galima gardžiuotis.

‘Iride’ – Batavijos salotos, akį traukiančios plunksniniais, garbanotais raudonos spalvos lapais, dėl to mielai naudojamos restoranuose. Vis dėlto šios salotos, kaip ir dauguma raudonųjų nepasižymi labai geru skoniu. Jas nuo ankstyvo pavasario galime sėti bet kada, ištisą sezoną auginti lauke arba šiltnamyje. „Tik nepamirškime, kad šiltnamyje jos bus šviesesnės, o lauke tamsesnės, – perspėjo Modesta. – ir vėlai rudenį, jeigu jas dengiame agrodanga, po ja salotos bus šviesesnės.“

Traškios kaip ledas

Vadinamosios ledo (aisbergo) salotos – traškios ir stangrios, kartu ir itin dekoratyvios.

‘Frillice’ – olandiškos, išskirtinai gero skonio salotos tamsiais žaliais itin traškiais lapais, atsparios ligoms. Anot Modestos, šioje „superinėje“ veislėje sukauptos visos geriausios savybės. Trumpai tariant, tai salotų salotos...

Gražias, ovalios formos, kiaušiniškais, šiurkščiais ir traškiais lapais gūželes subrandina vadinamosios romėninės salotos. Jos užauga per 70–100 dienų nuo sudygimo.

‘Xanadu’ – nedidukės, banguotais lapais ir traškiu vidumi. Gražiausiai atsiskleidžia vasarą, nors galima auginti visą sezoną. ‘Xaroma’– nauja kompaktiškų romėninių salotų veislė, itin atspari ligoms.

M. Misevičienės salotų veislių ketveriukė, kuria siūlo susidomėti ir daržininkams mėgėjams, būtų tokia: trys ankstyvosios ‘Aficion’, ‘Hugin’, ‘Vaidosaֹ’ ir vadinamosios ledinės ‘Frillice’.

Užsiauginkime daigų patys

Į daigyklas namuose anksti pavasarį salotas verta sėti ne tik ūkininkams. Ir nereikėtų patingėti užsisėti kelias daigyklas: rezultatas tikrai atsipirks. Gal kam nors ir sunku patikėti, bet M. Misevičienės paskaičiavimu, tai kainuos mažiau pastangų negu pavasarinė sėja tiesiai į lysvę, nes ten nori nenori salotos pasisėja tankiau, o tada ir retinti, ir ravėti daugiau tenka. Juk kuo tankiau auga, tuo liaunesni lapeliai.

Daržininkams ne naujiena, bet kartais be reikalo nepaisoma patarimo: neprisėkime salotų visam mėnesiui iškart, o sėkime jas periodiškai, dažniau ir po mažiau, tarkim, kas dvi savaites, kad nuolat turėtume šviežių lapelių.

„Pavasarį salotų daigus reikėtų sodinti 20x20 cm tarpais, o rudenį – 30x30 cm“, – toks patyrusios salotininkės patarimas.

Dar viena salotų augintojų klaida – daigus apkaupti kaip kopūstus. Tai gresia puviniais.

„Mano salotos auga aukštai pakilusios nuo žemės, nes sodinu jas negiliai, – pastebi M. Misevičienė. – Kai raviu, nubraukiu žemes į tarpuvagį, kad tik apsaugočiau lapus. Žemės grumstelius itin sunku pašalinti ar nuplauti nuo lapų, kaip besistengtume.“

Kartais salotoms nedidelis šaltukas ar sniegas nepavojingi. Pernai paskutines salotas iš lysvės (iš po agroplėvelės) Misevičiai nuraškė lapkričio 20 dieną. Kažkurį pavasarį ant pasodintų gegužę netikėtai iškrito sniegas, bet kai nutirpo, nieko joms nenutiko.

Šioje pelutaviškių ūkininkų šeimoje salotos – kone būtinas priedas prie agurkų, svogūnų ar ridikėlių. O puiki dovana netikėtam svečiui gali būti ir spalvingų, garbanotų, ledinių ar dar kitokių salotų puokštė.

 

 

„Rasų“ korespondentė Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

Modestos Misevičienės nuotraukos

 

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis

2024/04/20

„Sodžiaus“ ūkininkės nenuobodžiauja – prasideda kelionių ir švenčių maratonas

Kupiškis („Kupiškėnų žinios“). Lietuvos ūkininkių draugijos Kupiškio rajono skyriaus „Sodžius“ moterys atėjus pavasariui vis aktyviau ima burtis ir judėti. Per pirmą renginį Kupiškio viešo...
2024/04/20

Pradedamas Šalčininkų pasienio kontrolės punkto reguliavimas

Kaip penktadienį pranešė Susisiekimo ministerija, pradedamas įgyvendinti krovininių transporto priemonių, važiuojančių į Baltarusiją per Šalčininkų Pasienio kontrolės punktą, eilių reguliavimas.
2024/04/20

Melioracijos fondo projektas – ne panacėja

Po ilgų svarstymų Melioracijos fondo steigimas keliauja į finišo tiesiąją – Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) parengė Melioracijos fondo įstatymo projektą, tačiau ūkininkai nei juo džiaugtis, nei vienareikšmiškai jam pritarti...
2024/04/19

Investavimas į naujausias technologijas tampa neatsiejamas nuo žemės ūkio veiklos sėkmės

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas lankėsi žemės ūkio kooperatyvo „Lumpėnų Rambyno“ karuselinės melžimo aikštelės atidarymo renginyje. Šis penkis ūkius vienijantis pieninės galvijininkystės kooperatyvas, veikiantis ja...
2024/04/19

Seismologiniai duomenys rodo, kaip stipriai žmogaus veikla keičia net Žemės gelmes

„Žemės drebėjimai kyla ne tik dėl geologinių priežasčių, bet ir dėl žmogaus veiklos, tarkim, išgaunant žemės gelmių išteklius. Tad seisminiai stebėjimai būtini ir mūsų šalyje – jie svarbūs tiek mokslui, tiek visuom...
2024/04/19

Ūkininkai Vilė ir Vidmantas Navickai apie gyvenimo etapus jungiančias vertybes

Iš kartos į kartą perduodamas atsakingas požiūris į žmones ir gyvulius, pasitikėjimu ir pagarba grįstus santykius, darbą, aplinką – svarbios Alytaus r. ūkininkaujančių Vilės ir Vidmanto Navickų gyvenimo etapus jungiančios vertybės. Ji...
2024/04/19

Pavasarinės sėjos tempą diktuoja gamta

Atėjus pavasarinės sėjos metui, ūkininkai vis dažniau žvalgosi tiek į žemę, tiek ir į dangų. Ir kaip nesižvalgysi, jei balandžio vidurys „nudžiugino“ stipriomis šalnomis, o dažną dieną įkyriai lyja ir šiluma nesiekia nė 1...
2024/04/19

Dzūkai jau kviečia grybauti

Dzūkijos nacionaliniame parke balandžio 20 d. prasidės grybavimo sezonas. Direkcija kviečia eiti miškan ir ieškoti pavasarinių grybų. Vieni tokių – bobausiai.
2024/04/19

KT vertins, ar kailinių žvėrelių verslo draudimas neprieštarauja Konstitucijai

Konstitucinis Teismas (KT) ėmėsi svarstyti, ar parlamento įteisintas kailinių žvėrelių verslo draudimas atitinka pagrindinį šalies įstatymą.