Ashburn +9,7 °C Debesuota
Penktadienis, 29 Kov 2024
Ashburn +9,7 °C Debesuota
Penktadienis, 29 Kov 2024

Konkurso „Metų ūkis 2022“ geriausiųjų pagerbtuvės Panevėžyje

2023/02/07


Penktadienį Panevėžyje, Juozo Miltinio dramos teatre pagerbti ir apdovanoti konkurso „Metų ūkis 2022“ laureatais tapę 33 pirmos, antros ir trečios vietos laimėtojai – 99 ūkiai. Ūkininkai sulaukė gausybės sveikinimų, visi buvo apdovanoti, o jaukias akimirkas kūrė koncertinė programa.

Sveikinimai vienai svarbiausių šalies bendruomenių

Į Panevėžį, į „Metų ūkio 2022“ konkurso baigiamąją šventę susirinkusius ūkininkus pirmiausia pasveikino Panevėžio miesto meras Rytis Mykolas Račkauskas, pažymėjęs, kad jam didelė garbė ir malonumas sveikinti vieną svarbiausių mūsų šalies bendruomenių – Lietuvos ūkininkus. Ūkininkų dėka ūkininkavimas yra tapęs inovatyvumo, šiuolaikiškų technologijų ir pusiausvyros tarp ekologijos ir efektyvumo simboliu. Ne mažiau svarbu, pasak mero, kad daug ir sunkiai dirbdami, ūkininkai randa laiko ir neužmiršta svarbiausio dalyko – tarpusavio bendrystės. R. M. Račkauskas linkėjo tarpusavio darnos, sėkmės visuose sumanymuose. Muzikinį kūrinį dovanojo Panevėžio muzikinio teatro Styginių kvartetas.

Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) pirmininkas Raimundas Juknevičius šiųmetį apdovanojimą – suvenyrinį stiklinį obuolį – siejo su Lietuvos simbolika, tautinės vėliavos spalvomis. „Baltų mitologijoje obuoliai lyginami su saule, Kinijoje simbolizuoja taiką, keltams yra žinių ir išminties simbolis. Obuolys simbolizuoja didelių darbų vaisių, derlių. Žemdirbys savo įdėtu darbu ir sukauptomis žiniomis rūpinasi, kad maisto ant stalo netrūktų, ir tikisi, jog už tai bus gerbiamas ir reikalingas. Šiandien ir pagerbsime ūkininkus, duonos augintojus, tradicinio konkurso nugalėtojus“, – skelbė LŪS pirmininkas.

Sveikinami Kauno r. ūkininkai Jonata ir Tomas Raudoniai.

Ūkininkus sveikino žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, pasidžiaugęs ūkių nugalėtojų įvairove, idėjomis. Ministras paminėjo takoskyrą tarp miesto žmonių, aplinkosaugos, teigė išsikėlęs tikslą šią takoskyrą mažinti. „Nesitikėjau, kad bus taip sunku keisti požiūrį, o labiausiai – stereotipus. Daug stereotipų lūžo man, už tai ačiū“, – nuoširdžiai kalbėjo K. Navickas. Ūkininkai sulaukė Europos Parlamento narių Bronio Ropės, Juozo Oleko sveikinimų, padėkų. UAB „Agrokoncernas“ komercijos direktorius Arnas Radzevičius sveikinimo žodį papildė inovacijų skaidrėmis. UAB „Žemtiekimas“ generalinis direktorius Saulius Silickas apdovanojo ūkius iš Druskininkų, Prienų, Jurbarko, Kupiškio ir Pagėgių savivaldybių. Prizą įsteigė ir „Swedbank“. Už inovacijas ir tvarumą Smulkiųjų verslo klientų ir rinkodaros vadovė Rasa Verkauskaitė-Kazanskienė įteikė apdovanojimą Jonavos rajono pirmos vietos laimėtojams ūkininkams Tatjanai ir Aidui Garniams.

Renginio svečiams – žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui ir europarlamentarui Broniui Ropei – dovanų po naminės duonos kepalą.

Informacinio rėmėjo laikraščio „Ūkininko patarėjas“ vyriausiasis redaktorius Vytenis Neverdauskas ironizavo, kad džiaugiasi renginyje „dalyvaujančiais“ didžiųjų šalies televizijos kanalų atstovais, darančiais reportažus, kurie plačiai nušvies renginį, ir pakvietė visus jiems paploti. „Pokštas. Nesulauksime mes jų dėmesio, nes šiandien čia nėra jokio kriminalo ir joks kraujas nesilieja“, – šmaikštavo redaktorius. V. Neverdauskas pristatė ūkininkams draugiškus, aktualius leidinius, portalą, televiziją. „Kaimo laikraštis“ – leidinys, skirtas pirmiausia smulkiam ir vidutiniam, šviesiam, protingam ūkininkui, norinčiam gyventi kaime. „Ūkininko patarėjas“ agroverslo lyderiams rašo apie agropolitiką ir agroekonomiką, prekiniam žemės ūkiui teikia informaciją bei patarimus, tvirtina ūkininkų bendruomenę ir telkia ją apie Lietuvos ūkininkų sąjungą. 50 žmonių laikraštį leidžia triskart per savaitę. Naujas produktas, skirtas ne tik ūkininkams, bet ir visai visuomenei – portalas ukininkopatarejas.lt (ŪP). Lietuvoje yra registruota 120 tūkst. ūkininkų, portalas sausį sulaukė daugiau nei 300 tūkst. unikalių vartotojų ir daugiau kaip milijono peržiūrų. Taigi, portalą skaito ne tik visi šalies žemdirbiai, bet ir kita dalis visuomenės bei sprendimų priėmėjai. Naujausias ŪP redakcijos projektas – „Agro TV“, jam vadovauja patyrusi televizijos žurnalistė Salomėja Pranaitienė. „Turėsime, mieli ūkininkai, viską savo, ko mums reikia“, – sakė V. Neverdauskas ir LŪS padovanojo „Ūkininko patarėjo“ prenumeratą 2024 metams.

Kiekvieną konkurso prizininką ir nugalėtoją pasveikino ir apdovanojo žemės ūkio ministras K. Navickas, LŪS pirmininkas ir UAB „Žemtiekimas“ generalinis direktorius. Savo rajonų geriausiems ūkininkams gėlių, saldžių dovanų nepagailėjo rajonų vadovai, žemės ūkio skyrių, seniūnijų atstovai, kolegos ūkininkai.

Pagerbti, pasveikinti geriausieji Kelmės rajono ūkininkai.
Sveikinimai ir dovanos – Mažeikių ūkininkams.

Nors situacija žemės ūkyje labai sudėtinga, į renginį atvykusieji optimizmo teigė neprarandantys. Tvirtino: išgyvens. Ir labai džiaugėsi po pandemijos ir karantino vėl atsiradusia galimybe susitikti, pasikalbėti apie džiaugsmus ir rūpesčius, pasiklausyti Panevėžio muzikinio teatro pučiamųjų instrumentų orkestro „Garsas“ (dirigentas Martynas Bražas), solistų Laimutės Česlauskaitės ir Edgaro Dovidovičiaus atliekamų kūrinių. Renginį vedė Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktorius Laimutis Sėdžius.

Artėja konkurso jubiliejus

Konkursas „Metų ūkis 2022“ įvyko jau 29 kartą. Per beveik visą konkurso organizavimo istoriją konkurso tikslas išliko tas pats – skatinti ūkininkus pažangiau ūkininkauti, siekti gamybos efektyvumo ir ekologinės pusiausvyros, geriau ir gražiai tvarkytis savo ūkyje, išsiaiškinti pažangiausius ūkius savivaldybėse.

Laimėtojais kasmet tampa labai įvairaus dydžio tvarūs, pažangūs, perspektyvūs ir šauniai besitvarkantys ūkiai. Konkurso dalyviai dalyvauja įvairiose Lietuvos kaimo plėtros programos priemonėse, modernizuoja ūkius savo ir ES paramos lėšomis bei nuolat ieško inovatyvių sprendimų, norėdami išsilaikyti besikeičiančios rinkos ir klimato sąlygomis. Ūkininkai stengiasi ne tik dėl asmeninės gerovės, bet ir siekdami savo kraštą aprūpinti kokybišku maistu.

Nors LŪS vienija 40 rajoninių skyrių, ne visi skyriai pernai organizavo konkursą. Iš viso „Metų ūkio 2022“ konkurse dalyvavo 323 ūkiai, 99 nugalėtojai išrinkti iš 33 savivaldybių.

R. Juknevičius, LŪS pirmininkas, teigė, kad praėjusieji metai buvo pilni iššūkių, nerimo, rūpesčio ir nepasitikėjimo. Prasidėjus karui, ekonominis stabilumas pasidarė kaip niekada nenuspėjamas. Dar daugiau sumaišties atsirado dėl žaliojo kurso padiktuotų ambicingų tikslų, vis naujų ir vis griežtesnių reikalavimų žemės ūkio veiklai. „Nepalankiai kintanti konkurencinė aplinka didino žemdirbių nusivylimą, norą ir galimybes investuoti į verslo plėtrą, modernizavimą. Džiugu, kad ne visi ūkininkai prarado pasitikėjimą, tai rodo ir laimėtojų pasiekti rezultatai“, – apibendrino LŪS pirmininkas. Pasak jo, svarbiausia – paieškoti ir paskatinti tuos, kurie labai stengiasi, daug dirba, bet ne visada yra pastebimi. Pavyzdys – per pastaruosius keletą metų ūkių lankyme pirmauja Kauno rajono ūkininkų sąjungos suburta konkurso vertinimo komisija. 2021 m. komisija aplankė 51 ūkį, pernai – net 78 ūkius.

Biržų rajono jaunieji ūkininkai Sandra ir Justinas Liorentai.

Ūkiai jaunėja

Visą straipsnį skaitykite „Ūkininko patarėjo“ elektroninėje arba popierinėje leidinio versijoje,

„Ūkininko patarėjas” Nr. 16, 2023 m. vasario 7 d.

Laikraštis „Ūkininko patarėjas” parduodamas visuose didžiuosiuoe prekybos centruose, Lietuvos pašto skyriuose.

Taip pat laikraštį galite prenumeruoti „Ūkininko patarėjo” redakcijoje el. paštu: platinimas@up.lt, tel. +370 603 75 963 arba www.prenumerata.lt, www.prenumeruoti.lt, www.prenumeruok.lt bei Perlo terminaluose.

 

ŪP korespondentė Dalia KARPAVIČIENĖ

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2024/03/28

Įdomūs faktai apie augalų veislių selekcijos procesą

Augalų selekcija – mokslas, reikalaujantis kūrybiškumo, žinių, ir, žinoma, laiko. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) mokslininkams uždavėme keletą klausimų apie augalų selekcijos procesą.
2024/03/28

Pasiūlė įsigyti saulės modulius – gautus pinigus pralošė

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose bus pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje marijampolietis kaltinamas dėl apgaule įgyto didelės vertės svetimo turto.
2024/03/28

Pajamos mažėjo, tačiau VMU išlaiko optimizmą

Nepaisant Lietuvos ekonomikos lėtėjimo, pramonės traukimosi, VĮ Valstybinių miškų urėdija (VMU) sugebėjo pasiekti prognozes viršijusius veiklos rezultatus. Neaudituotais duomenimis, pajamos už 2023 m. siekia 288,6 mln. Eur, grynasis ...
2024/03/28

Kur slepiasi ūkininko genas

„Atostogos – šventas dalykas“, – „Ūkininko patarėjui“ tikino Plungės r. Babrungo sen. Truikių kaime gyvenantis ūkininkas Virginijus Brezgys. Jis su žmona Marija valdo 180 ha žemės, augina šimtinę a...
2024/03/28

Nutarta: atsiskaitant grynaisiais bus apvalinamos bendros mokėtinos sumos

Seimas priėmė Atsiskaitymų grynaisiais pinigais sumų apvalinimo įstatymą ir lydimųjų teisės aktų pakeitimus, kurie nuo 2025 m. gegužės 1 d. įpareigos atsiskaitant už prekes ar paslaugas grynaisiais pinigais apvalinti bendrą mokėtiną sumą.
2024/03/28

Į ką atkreipti dėmesį perkant kiaušinius, kad Velykinis margutis būtų ne tik stiprus, bet ir saugus vartoti?

Šv. Velykų pagrindinis akcentas - kiaušiniai, kurie yra neatsiejama šios šventės dalis. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena svarbiausią informaciją, kuri padės išsirinkti labi...
2024/03/28

Pakeistos susietosios paramos už ūkinius gyvūnus taisyklės

Žemės ūkio ministro įsakymu pakeistos 2023–2027 m. susietosios pajamų paramos už mėsinius galvijus, avis ir ožkas administravimo taisyklės.
2024/03/28

Tyrimas atskleidė – rytinė ES siena visiškai atvira baltarusiškai medienai, neva atkeliaujančiai iš Azijos

Šiomis dienomis į viešumą iškilo Europos Sąjungos (ES) medienos sektorių kompromituojanti medžiaga. Nepriklausomo baltarusių portalo „Zerkalo.io“ žurnalistai paskelbė Baltarusijos tyrimų centro (BTC) medžiagą, atsk...
2024/03/28

Benzino didmeninės kainos jau didesnės už dyzelino kainas

Praėjusią savaitę vidutinė degalų kaina Lietuvoje pakito skirtingai – benzinas pabrango 1,4 proc., o dyzelinas atpigo 1,1 procento. Skirtumas tarp benzino ir dyzelino vidutinių kainų per savaitę sumažėjo nuo 0,07 Eur/l iki 0,03 Eur/l. Benzin...