Columbus +9,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 9 Lap 2024
Columbus +9,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 9 Lap 2024

Pastarnokų derlių kasė iš po sniego

2023/02/26


Eglės VALUCKAITĖS-STAŠAUSKIENĖS, suvalkietės zanavykės ūkininkės iš Saviečių (Kėdainių r.), šeima pernai vasarį iš po sniego kasė pastarnokus, kurie skoniu ir sultingumu nenusileido rudens derliui – buvo, anot jos, gal net skanesni. Kaip kilo toks sumanymas ir kaip pavyko? Kas augi­na, žino, kad pastarnokai yra viena iš sunkiau dygstančių daržovių. Tad praveriame mažo ūkelio, pavadinto „50 arų. Darbo ir džiaugsmo“, kiemo vartus ir žengiame prie šių lysvių.

Stereotipus įveikė žiniomis

„Pastarnokai man visada buvo mistinė daržovė, apipinta įvairiais stereotipais, – prisipažino E. Valuckaitė-Stašauskienė. – Girdėjau augintojus dejuojant, kad sėklos nesudygo, šakotos šaknys užaugo. Tad dėl žinių trūkumo šią daržovę ryžausi auginti tik draugei davus jų paragauti.“

Ūkyje pašnekovė pastarnokams sky­rė garbingą vietą, užsėjo kelias lysves, pasirinkusi vėlyvą derlingą čekų veislę ‘Podlugi Bialy’. Žinojo, kad dirvą reikia parinkti humusingą, mat augdami molyje pastarnokai linkę šakotis. Jie nepakenčia pikiavimo, todėl sėjo tiesiai į dirvą. Kadangi sėklos didokos, sprindžio atkarpoje galima sodinti po tris, bet ne daugiau – patariama rečiau, paliekant iki 10 cm tarpelius.

E. Valuckaitė-Stašauskienė: „Nustebsite, kiek skonių sutelpa viename pastarnoke: ir morkos, ir saliero, ir petražolės...“

Dar vienas Eglės perspėjimas: perkant sėklas būtina pažiūrėti, ar jos nesenos, geriausia sėti surinktas pastarąjį sezoną. Svarbu nesuvėlinti: „Sėju gana anksti, kartu su ankstyvomis morkomis, kovo pabaigoje–balandžio pradžioje, kol žemėje pakanka drėgmės. Kai sudygsta, nuraviu, apmulčiuoju pjauta žole, per sezoną tik pavienes žoles išraunu.“

Pasternokų daigai tikrai sudygs, jeigu sėklos bus šviežios.

Eglės ir Juliaus Stašauskų šeima pas­tarnokus pradeda naudoti rudenį, kai norisi kažko, anot pašnekovės, stipresnio ir šiltesnio. Ypač skanūs troškiniuose (gal netgi už morkas gardesni). Kepa juos orkaitėje su mėsa, džiovina, deda į prieskonių ir sriubų mišinius, kuriuos ruošia patys. Ūkininkei skaniausi padruskinti ir pakepti lydytame (ghee) svieste – atsiskleidžia skonis ir aromatas.

Geriau išsilaiko lysvėje

Rudenį nesunaudoti pastarnokai lieka žiemoti dirvoje, lauke, nes iškasti jie greitai vysta. „Išbandėme kelis sandėliavimo būdus: iškastus laikėme rūsyje kartu su bulvėmis – nepasiteisino, greitai suvyto, – patirtimi dalijosi Stašauskai. – Laikant rūsyje smėlyje, vyto lėčiau, tačiau nukentėjo skonio savybės.“

Jie pastebėjo, kad šaldytuve daržovių stalčiuje pastarnokai švieži išsilaiko apie dvi savaites, vėliau irgi ima vysti. Jeigu pastarnokus į šaldytuvą deda maišelyje, pavyksta išlaikyti iki mėnesio.

Tad šias daržoves palikusi žiemoti lysvėse, šeima sultingomis šaknimis mėgaujasi iki dirvos užšalimo ir žemei atšilus, kai galima kasti. Vasarį ir kovo pirmomis dienomis ant ūkininkų stalo dar garavo šviežiai iškastų pastarnokų patiekalai.

Ūkininkės E. Valuckaitės-Stašauskienės nuomone, sultingumą ir gerą skonį šioms daržovėms išsaugoti padeda gana masyvūs lapai – pašalę jie užkloja šakniagumbius, užmulčiuoja. Tiesa, kai kurie ekspertai pataria lapus nupjauti dar prieš paliekant juos žiemai dirvoje.

Šiemet ūkininkų lysvėse puikuosis net keturios pastarnokų veislės. Viena iš jų itin įdomi ir kol kas Lietuvoje reta – su apvaliais šakniagumbiais (‘Apvalieji’).

Specialistės komentaras

VDU ŽŪA docentė dr. Audronė ŽEBRAUSKIENĖ

Pastarnokus galima palikti žiemoti lysvėje, jeigu trūksta vietos sandė­liuoti, nes jie puikiai žiemoja lauke, o pavasarį išsikasti šviežių šakniavaisių. Jeigu žiema šilta, juos galima kasti visą žiemą, tik užšalus žemei jų ne­pavyks pasiekti. Atšilus dirvai, iškasti pastarnokai niekuo nesiskiria nuo šviežių ir nebūna suvytę, kaip san­dėliuojami netinkamomis sąlygomis.

Deja, pastarnokai vis dar nelabai populiari daržovė. Perkant sėklas būtina pažiūrėti, koks galiojimo laikas, nes jos ilgai dygsta. Jeigu pasenusios, gali ir nesudygti.

Kepti pastarnokai

E. Valuckaitė-Stašauskienė mielai pasidalijo keliais įdomesniais receptais.

„Pastarnokus nuskuskite, nuplaukite, supjaustykite plonomis riekelėmis išilgai. Dėkite į keptuvę su ištirpintu lydytu sviestu ir kepkite iš abiejų pusių, kol švelniai paruduos. Tada dėkite ant popierinio rankšluostuko riebalų pertekliui sugerti ir lėkštėn. Dar pabarstykite druska ir – mėgaukitės!

Nustebsite, kiek skonių sutelpa viename pastarnoke: ir morkos, ir saliero, ir petražolės... Prie taip pakeptų pastarnokų skanu patiekti graikišką jogurtą su įspaustu česnaku ir krapais.

Jei pastarnokus tieksite garnyrui prie mėsos ir bulvių, nuskustus pjaustykite piršto storio riekelėmis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, naminiais universaliais žaliais prieskoniais, išmaišykite ir kepkite 180 °C orkaitėje, kol suminkštės.“

 

 

„Rasų“ korespondentė Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

Eglės Valuckaitės-Stašauskienės nuotraukos

 

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis