Jei augtų lauke – papuoštų želdynus

Kai orai vėsoki, maloniai kūną sušildo aštriais prieskoniais pagardinti patiekalai. Laisvalaikiu aitriąsias paprikas auginantis Artūras Jakubauskas sutiko pasidalyti savo hobiu ir atradimais. VUL Santaros klinikų Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro Molekulinės medicinos skyriuje dirbančio biochemijos mokslų daktaro kolekcijoje – apie 220 šių ne tik pikantiško skonio, bet ir užburiančio spalvingumo augalų. Kasmet vilnietis renkasi retas, naujas ir įdomias veisles.

Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

Apie 220 augalų ir per 64 veislės – tai pastarojo sezono dr. A. Jakubausko laisvalaiko pomėgio statistika.

Žavūs, aštrūs ir vis nauji

Sakoma, kad nėra dailesnių derinių už natūralios gamtos kūrinius. „Aitrioji paprika man – vienas gražiausių augalų tarp daržovių, – dėl žavesio pirmiausia ir vertina juos dr. A. Jakubauskas. – Aitriųjų paprikų spalvų ir formų, netgi lapų įvairovė – labai didelė ir neišsenkanti. Kol augalas subrandina vaisių, jo spalvos gali keistis daug kartų.“

Kita priežastis, dėl kurios pasirinko kolekcionuoti ir auginti šias daržoves, – pamėgo aštresnį maistą: „Netgi šiek tiek keista, bet kuo tolyn, tuo skonis linksta aštryn. Aitriąsias paprikas toleruoja ir šeima, nors nevalgo taip aštriai kaip aš.“

Margalapės veislės ‘Magma Rotondo Variegata’ paprika su nokstančiais vaisiais.

‘Sangria’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suprantama, daugumos lietuvių skoniui tai aitrus maistas. Natūralios jų augavietės – Pietų ir Centrinė Amerika. Ne veltui pastaruoju metu vis labiau populiarėja braziliškos veislės, kurių naujienomis domisi ir vilnietis.

Yra nuomonių, kad aštrus maistas nesveikas. A. Jakubausko paaiškinimas paprastas: „Nesveika yra tai, kas valgoma be saiko.“ Jis šias aitriąsias paprikas vartoja negausiai – daugiausia maistui paskaninti. Daugumą jų džiovina ir sumala į pabarstukus, o likusias sudeda į aštrų pomidorų padažą.

Kai kurios veislės naudojamos ne visiškai sunokusios: reikia išskobti paprikų sėklas, įdaryti kumpiu, sūriu ar kitais produktais. Arba apvynioti šonine ir kepti ant grotelių, keptuvėje.

‘Sugar Rush Striped’.

‘KS Lemon StarrBurst’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Auginimo pamokos

Pirmieji pipiriukai sėkmingai užaugo vilniečio buto balkone, o ilgainiui, bene prieš dešimt metų, ši veikla persikėlė į kolektyvinį sodą. Pirmieji auginimo metai prasidėjo nuo vadinamųjų jalapenų (Chalapos) sėklų, pirktų parduotuvėje. Vėliau sėklos tapo prieinamos internetinėse parduotuvėse iš Europos ir dar toliau. Patirties dr. A. Jakubauskas sėmėsi ir ja dalijosi lietuviškose bei tarptautinėse aitriųjų paprikų augintojų feisbuko grupėse. Iš čia perkant ar keičiantis atkeliauja ir dalis sėklų.

Būtent ankstesnių metų patirtis paskatino pačias aštriausias paprikas sėti jau gruodį. Jų sėklos dažnai dygsta prasčiau, tad tenka apsiginkluoti kantrybe: sėklas pamerkus ar įdėjus į substratą, sudygsta kartais po trijų savaičių, o kartais ir po mėnesio ar net ilgiau. Mat ilgesnės vegetacijos (tarkime, keturių mėnesių) augalams svarbu, kad spėtų sunokti vaisiai.

‘Biquinho Caramel’.

Kitas aitriąsias paprikas planuoja sėti sausio pabaigoje. Kai sėklos sudygsta, daigelius išpikuoja į 200 ml stiklinaites, vėliau perkelia į 0,5 l arba litro talpyklas. Žiemos ir ankstyvo pavasario metu daigams reikia papildomo dirbtinio apšvietimo. Kartais augalai net žydėti pradeda kambaryje. Visi daigai, nelygu oras, į polikarbonatinį šiltnamį keliauja balandį ar gegužę.

Tiesa, 2020 m. aitriąsias paprikas A. Ja­kubauskas augino lauke. Pavasaris pasitaikė šaltas ir ilgas, todėl nors augalai buvo saugomi šiltlysvėse su papildoma danga, prarado apie trečdalį, dar dalis išgyveno silpni ir nespėjo sezono metu sunokinti derliaus. Tad pernai jau beveik visi augo šiltnamyje ir atsidėkojo puikiu derliumi. „Kadangi aitriosios paprikos yra šiltų kraštų augalai, puikiai toleruoja aukštesnę temperatūrą šiltnamyje, o prireikus bet kada galima palaistyti“, – patirtimi dalijasi pašnekovas.

Jo pastebėjimu, tai tręšimui imli daržovė: nors namuose auginamų daigų netręšia, vėliau persodintus augalus pirmiausia pradeda lepinti azotinėmis trąšomis, paskui – praturtintomis kaliu ir fosforu. Kiek teko bandyti, lūkesčius geriausiai pateisina pomidorams ir paprikoms skirtos kompleksinės trąšos su mikroelementais.

Selekciniai bandymai

Dar viena labai įdomi aitriųjų paprikų auginimo sritis – naujų veislių kūrimas. Dr. A. Jakubauskas netgi ryžosi pasinerti į eksperimentus.

„Nors aitriosios paprikos yra savidulkiai augalai, jie sėkmingai gali būti apdulkinti kitos veislės augalo žiedadulkėmis. Tai gali įvykti atsitiktinai, kai svetimos žiedadulkės pernešamos vėjo ar vabzdžių arba specialiai žmogaus pagalba, siekiant gauti kryptingą pokytį, – pasakoja vilnietis. – Jei kryžminimas pavyksta, sunokęs vaisius niekuo nesiskiria nuo tų, kurie buvo užmegzti savidulkos būdu. Tada pasėjus surinktas sėklas, užauga augalas, kurio lapai ar vaisiai neatitinka motininio augalo savybių. Jei gautos savybės patraukia dėmesį, galima surinkti tokio F1 hibrido sėklas ir, tęsiant selekcinius darbus, siekti stabilizuoti patinkantį fenotipą.“

Dr. A. Jakubauskas nuo 2020 m. pradėjo keletą tokių atsitiktinio ir tikslingo kryžminimo projektų. Po keleto metų paaiškės, ar bus sukurta naujų spalvų ir formų veislių, kurios džiugins aitriųjų paprikų augintojus.

Sezono dešimtukas

Apie 220 augalų ir per 64 veisles, kai kurių pavadinimai mažai girdėti ir dažnam patyrusiam šių daržovių augintojui: tokia būtų pastarojo sezono dr. A. Jakubausko laisvalaiko pomėgio statistika. Ir kitąmet veislių skaičiaus nemažins, gal net plės asortimentą. Dalis labai pasiteisinusių veislių iškovojo savo vietas, dauguma bus naujos, mat jo krepšelyje – dar apie 140 neišmėgintų įdomybių.

‘Black Pearl Orange’.

Pristatome 2021 m. A. Jakubausko aitriųjų paprikų kolekcijos dešimtuką. Akivaizdu, kad susidomėjimas ne tik mėgėjiškas, mokslininko sukauptos žinios apie veisles – preciziškai tikslios.

‘Shishito’Capsicum annuum rūšiai priklausanti veislė labai gerai žinoma ir plačiai naudojama Japonijoje. Sunokę vaisiai raudonos spalvos, bet maistui tinkamiausi dar žali. Yra daug paruošimo būdų, bet A. Jakubauskui labiausiai jie patinka kimšti čederio sūriu (galima įdėti ir kumpio), apvynioti šoninės juostelėmis ir pakepti keptuvėje su alyvuogių aliejumi. Nuostabaus aromato, skonio ir beveik jokio aštrumo, nors visada pasitaiko ir pikantiškesnis siurprizas, kuris labai pakelia nuotaiką ir pakursto šmaikščių diskusijų vaišinantis kompanijoje.

‘Sugar Rush Striped’Capsicum baccatum rūšiai priskiriama veislė, atrasta Jukka Fatalii iš Suomijos kaip atsitiktinio ‘Sugar Rush’ pipirų kryžminimo rezultatas. Paskui keliavo per įvairių selekcininkų (Chris Fowler iš Velso, Tom Motte iš JAV) rankas, kurie atliko fenotipo stabilizavimo darbus. Nuostabaus grožio vaisiai, kiekvieno dryžuotumas skirtingas, o tai labai intriguoja juos auginant.

‘Cheiro do Norte’Capsicum chinense rūšies derlinga veislė, atkeliavusi iš Brazilijos. Vaisiai lėtai keičia spalvą nuo šviesiai žalios iki persikinės. Aštrumas gali būti prilyginamas Habanero grupės paprikų aštrumui.

Cumari do Para’Capsicum chinense rūšies veislė, dar viena viešnia iš Brazilijos. Augalai auga iki 50 cm aukščio, gausiai dera, todėl gali būti auginami ir kaip ornamentiniai. Vaisiai iki 1 cm dydžio, šviesiai geltoni, aštrumu taip pat prilygsta Habanero grupės paprikų aštrumui.

‘CGN 21500 x 7 Pot Barrackpore’ – reta hibridinė Capsicum chinense rūšies veislė, italų selekcininkų darbo rezultatas. Augalai auga apie 1 m, tamsiais stiebais. Vaisių spalva kinta lėtai, bet įspūdingai, nuo beveik juodos iki tamsiai raudonos su šviesesniais ruoželiais.

‘KS Lemon StarrBurst’ – dabar sparčiai populiarėjanti hibridinė Capsicum chinense rūšies veislė, sukurta žymaus selekcininko Khang Starr, sukryžminus ‘MOA Scotch Bonnet’ ir ‘Bahamian Goat’ veislių paprikas. Vaisiai citrininio geltonumo, traukia akį savo forma, kuri dar galutinai nenusistovėjusi, todėl internete galima matyti skirtingų variantų. Selekcininkas nusistatęs prieš jo sukurtų veislių sėklų pardavimą ir skatina nemokamą dalijimąsi tarp aitriųjų paprikų augintojų.

‘Explosive Ember.’

‘Explosive Ember’Capsicum annuum rūšiai priklausanti veislė, labai tinkanti auginti vazonuose arba kaip žema dekoratyvinė tvorelė. Tamsi lapija puikiai dera su įvairių atspalvių degančiu vaisių raudonumu.

‘Biquinho Caramel’ – itin retas Biquinho grupės paprikų spalvinis variantas, priklausantis Capsicum chinense rūšiai. Pavyko pasirūpinti, kad šių paprikų sėklų atkeliautų iš Brazilijos kolekcininkų. Augalai gana aukšti, viršija ir 1 m aukštį, tamsiais stiebais, vešlia lapija. Vaisiai labai tamsūs, beveik juodi, tik galutinai sunokdami įgauna nuostabių rudų atspalvių, priklausomai nuo saulės apšvietimo.

‘Sangria’ – dar viena labiau dekoratyvinė, Capsicum annuum rūšiai priskirta veislė, prikaustanti dėmesį įvairiaspalvėmis žvakutėmis, kurios išnyra iš žalio kilimėlio.

‘Black Pearl Orange’ – labai reta Italijoje sukurta dekoratyvinė Capsicum annuum rūšies veislė. Jos „protėvis“ yra žymusis ‘Black Pearl’, sukurtas JAV, dėl savo grožio laimėjęs 2006 m. All-Americas Selections (JAV) organizacijos konkursą. Visiškai sunokę ‘Black Pearl’ vaisiai raudonos spalvos, o ‘Black Pearl Orange’ tamsioje lapijoje atsiradusios juodų rutuliukų kekės lėtai pradeda keisti spalvą į geltonai oranžinę. Tai galbūt gražiausia 2021 m. sezono aitrioji paprika.

Artūro Jakubausko nuotraukos

 

aitriosios paprikos, nematytos paprikos