Kaip gulėjo darže, taip paverskite ir sandėliuke

Giedrė ir Gintautas Stravinskai, ketverius metus šeimininkaujantys protėvių sodyboje Karūnavoje (Kėdainių r.), be moliūgų savo daržo, šeimos stalo ir namų dekoracijų neįsivaizduoja. Šių daržovių skoniui neatsispiria net namų sargė Mėta ­– ji pirmoji užuodžia tarkuojamas daržoves ir kepamus blynelius. Kokiam patiekalui ar gardėsiui kokia moliūgo veislė tinka, ką ir kaip verta auginti, geriausia klausti Giedrės, šioje srityje sukaupusios ne tik vertingos patirties, bet ir žinių iš žemės ūkio mokyklos.

Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

Raukšlėtoji ‘Marina di Ghioggia’ – valgoma.

Skanauja iki vasario

„Beveik visų veislių moliūgus išlaikome iki vasario – tuo šios daržovės ir pranašesnės už cukinijas, – savo nuomone pasidalijo G. Stravinskienė. – Moliūgai tokie skanūs, kad dažnai net prieskonių nereikia, o cukinijas reikia pagardinti. Pastebėjau, kad iškepus moliūgą orkaitėje, kartais ir su žieve, skonis net suintensyvėja. Beveik visų sėklytės būna saldžios – jas sugrūdu ir iškepu pyragų.“

Gardumynais iš moliūgų lepina ne tik vaikus Dominyką ir Melitą, bet ir laiką Mėtą. Ji nuo šeimininkės neatsitraukia dar prie dujinės, o paskui, jeigu laiku nepavaišinama, becukriai moliūgų blyneliai su obuoliais gali akimirksniu dingti tiesiog iš lėkštės. Giedrė šypsosi: „Mėtą traukia oranžinės spalvos daržovės – ne vien moliūgai, bet, tarkime, ir morkos, kurias graužia žalias.“

Trintos moliūgų sriubos, troškiniai, blyneliai, pyragai… Dėl patiekalų įvairovės moliūgai nenusibosta. Dekoratyvinius gražuolius G. Stravinskienė išradingai panaudoja floristikos darbams, kompozicijoms su skintomis gėlėmis: tai tik dėl namų jaukumo, artimųjų, mat verslo gyslelės prisipažįsta neturinti.

Ar žinojote, kad moliūgą namuose reikia laikyti taip, kaip jis augo darže? Tarkime, moliūgai ‘Muskade de Provance’, lauke augę ant šono, lygiai taip pat dėliojami ir nuskinti. Tad Stravinskai vienus moliūgus, įnešę į patalpas, tiesiog sustato, kitus – suguldo.

Moliūgai geriausiai laikosi 13–15 °C temperatūroje, kambario sąlygomis. Dalį teko ir šaldyti. Bet pertekliaus didžioji dalis iš sodybos taip ir neatkeliavo į namus Kėdainiuose. Kadangi šių metų derlius buvo dosnus, mat moliūgais užsėta visa laisva žemė, daugybę jų išdalijo kaimynams, draugams, giminėms.

‘Korona Cierniowa’ – karūna daržui.

‘Turkish Turban’ – ornamentuota puošmena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prieš sėją įkanda sėklytes

Pašnekovė moliūgus sėja pagal vieną seną įprotį: „Prieš kišdama į žemę, įkandu moliūgo sėklytės viršūnėlę, tada greičiau išlenda daigelis.“

Kadangi pavasarį ilgai teko laukti atšilimo, pirmiausia G. Stravinskienė moliūgus po vieną sėklytę sėjo į vazonus, specialias sėjimo durpes, ir sustatė nešildomame šiltnamyje – daigų sulaukė greičiau nei sėdama tiesiai į žemę.

Dar nedidelius moliūgėlių daigelius kasmet patręšia fosforo ir kalio trąšomis, kad geriau išsivystytų šaknys, o vėliau šios daržovės auga be jokių trąšų. Ne tik be jų, bet ir be vandens per sausrą: šaltas vanduo iš gręžinio, anot augintojos, gali pakenkti augalams, netgi gali įsimesti miltligė. Moliūgai tarp kitų daržovių – atsparesni sausroms, tad vasarą ir be jų yra ką laistyti.

Nuo seno šioje šeimoje ir giminėje mėgstamiausias moliūgas buvo kvapusis, sviestinis, kitaip dar vadinamas kriaušiniu, muskatiniu. Giedrės mama šios rūšies moliūgą ‘Butter nut’ net dvejus metus yra išlaikiusi.

Veislių įvairovei palaikyti sėklų iš parduotuvių jau neužtenka – daug naujovių užsisako internetu.

Rudens etiudas su ‘Sweet Dumpling’ (dryžuotas) ir ‘Hokkaido Orange’.

Skaniausi ir patikimiausi

Skaniausios valgyti, patogiausios auginti, gražiausios namams puošti – kokias moliūgų veisles labiausiai vertina G. Stravinskienė?

‘Laura’. Ankstyvas vijoklinis, vadinamasis sviestinis (kvapusis) moliūgas. Vaisiai nedideli, sveria iki 1,5 kg. Tinka vartoti šviežius, virti, kepti, tyrėms. Išsilaiko iki kovo ir ilgiau.

‘Honey Bear’. Kompaktiškas krūminis moliūgas, atsparus miltligei. Vaisiai tamsiai žali, blizgūs, briaunoti, su geltonai oranžiniu saldaus skonio minkštimu, 200–500 g svorio, auga prikibę prie pat stiebo. Labai skanūs įdaryti su mėsa. Sėklytės – geras pagardas pyragams. Išsilaiko kelis mėnesius.

‘Baby boo’. Miniatiūriniai, dekoraty­viniai, balti, dailios formos moliūgai. Šis vijoklis labai tinka prie tvorų, pavėsinių. Vaisiai sveria iki 300 g.

‘Honey Bear’.

Simpatiškieji ‘Baby Boo’.

 

 

 

 

 

 

 

‘Marina di Ghioggia’. Išvertus iš italų kalbos reiškia „jūros moliūgas iš Kjodžos miesto“. Vidutiniškai vėlyvas. Vaisiai sveria iki 10 kg, plokščiai apvalūs, pilkai žalsva, raukšlėta odele. Gerai išsilaiko iki kovo. Vartojami švieži, troškinti, virti, kepti.

‘Sweet Dumpling’. Vidutiniškai ankstyvi moliūgai. Vaisių odelė gelsvai balta su tamsiai žaliais dryžiais. Vaisiai sveria iki 2 kg, labai saldūs, galima kepti, virti, troškinti. Ypač skanūs pyragai.

‘Hokkaido Orange’. Ankstyvas vijoklinis moliūgas. Vaisiai nedideli, sveria po 2–3 kg. Odelė minkšta, minkštimas ryškiai oranžinis, saldus, su riešuto poskoniu. Tinka konservuoti, virti, kepti, salotoms, uogienėms. Vienintelis pašnekovei žinomas moliūgas, kurį galima valgyti su žieve: taip jį kepa orkaitėje įdarytą mėsa.

‘Muskade de Provance’. Vidutinio vėlyvumo moliūgas. Vaisiai sveria iki 10 kg. Vartojamas šviežias, tinka troškinti, uogie­nėms, padažams, sriuboms.

‘Muscade de Provance’.

‘Pacific Giant’. Vėlyvas, stambiavaisis moliūgas. Gali užaugti ir iki 300 kg. Tinka sultims, salotoms, košėms, sriuboms.

‘Olga‘. Aliejinis šliaužiantysis moliūgas. Apvalus, sveria iki 10 kg, gelsvai žalios spalvos, su dryžiais. Auginamas dėl sėklų, nes jos be luobelės, skanios, turi daug cinko. Kadangi sėklų nereikia gliaudyti, Giedrė jį vadina tinginio moliūgu. Tinka kepiniams, salotoms, padažams.

‘Korona Cierniowa’. Vijoklinis dekoratyvinis moliūgas su karūnos formos vaisiais, sveriančiais 50–300 g. Tinka prie tvorų, pavėsinių, sienelių. Išsilaiko iki balandžio.

‘Turkish Turban’. Dekoratyvinis vijoklinis moliūgas dryžuotai žalios ir oranžinės spalvos vaisiais, lyg dengtais kepure. Sveria iki 3 kg. Vienas jų trūkumas – išsilaiko tik iki Naujųjų metų.

 

Giedrė mielai dalijasi ne tik moliūgų auginimo subtilybėmis, bet ir atskleidžia kelis šeimos pamėgtų patiekalų receptus.

 

Moliūgų pyragas

Moliūgų pyragas.

Tešlai reikės:

250 g kvietinių miltų

125 g sviesto

Kiaušinio

A. š. vanilinio cukraus

50 ml vandens

 

Įdarui reikės:

600 g kubeliais pjaustyto moliūgo

Gabalėlio cinamono lazdelės

40 g sviesto

150 g cukraus

4 kiaušinių

2 v. š. kukurūzų miltų

Tarkuotos apelsino žievelės

 

Iš nurodytų produktų (geriausia kambario temperatūros) paruoškite vienalytę tešlą. Vandenį pilkite pamažu. Įvyniokite į plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 30 min.

Kol tešla šąla, paruoškite įdarą. Moliūgo gabalėlius ir cinamono lazdelę sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir užvirkite. Moliūgas gana greitai išverda. Nukoškite, cinamono lazdelę išimkite, o moliūgo masę trinkite, kol neliks gabalėlių. Atskirai išsukę sviestą su cukrumi ir kiaušiniais, sukrėskite į indą su moliūgu ir gerai išmaišykite. Vėliau suberkite miltus ir apelsino žievelę.

Iš šaldytuvo išimtą tešlą išklokite ant sviestu išteptos skardos, padarykite tarsi dar vieną indą. Ant tešlos supilkite moliūgo įdarą ir kepkite 30 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Kai iškeps, kantriai palaukite, kad atvėstų.

 

Moliūgų ir erškėtuogių sūris

Moliūgų ir erškėtuogių sūris.

Reikės:

1 kg moliūgo

200 g erškėtuogių

200 g cukraus

250 ml vandens

Šlakelio aliejaus

Saujos krapų sėklų

 

Prinokusias erškėtuoges nuplaukite, išimkite sėklas ir plaukelius, 2 min. palaikykite verdančiame vandenyje, paskui pertrinkite per sietelį. Uogų tyrę sumaišykite su karštu sirupu (iš vandens ir 140 g cukraus) ir jame išvirkite uogas.

Nupjaustykite moliūgo žievę ir išimkite sėklas, suberkite likusį cukrų ir palikite 2–3 val., kol išsiskirs sultys. Jas nupilkite, o moliūgo gabalėlius sudėkite į puodą, užpilkite erškėtuogių sirupu ir, nuolat maišydami, pavirkite ant silpnos ugnies, kol moliūgas išskys.

Paruoštą masę sukrėskite ant keliskart perlenktos marlės, galus suriškite, kad susidarytų ryšelis. Paslėkite 2–3 dienoms. Tada sūrį sutepkite aliejumi ir pavoliokite krapų sėklose (tinka ir grūstos moliūgų sėklos, anyžiai, riešutai ir pan.).

 

Gintauto Stravinsko ir Jolantos Tamašauskienės nuotraukos

 

 

 

 

 

moliūgai, moliūgų veislės, moliūgų receptai, moliūgų pyragas