Nuo gegužės įsigalios naujos ekologiško viešojo maitinimo sertifikavimo taisyklės. Tikimasi, kad tai paskatins esminį ekologiško viešojo maitinimo įmonių proveržį.
Ryždavosi nedaugelis
Lietuva ekologiško viešojo maitinimo veiklą yra reglamentavusi nacionaliniu teisės aktu – žemės ūkio ministro 2009 m. gegužės 4 d. įsakymu Nr. 3D-309 patvirtintomis Ekologiškų produktų tvarkybos maitinimo įmonėse taisyklėmis. Pagal šias taisykles per pastarųjų penkerių metų laikotarpį VšĮ „Ekoagros“ kasmet sertifikuodavo tik 4–5 viešojo maitinimo įstaigas. Taisyklės buvo sunkiai įgyvendinamos praktikoje, todėl sertifikuotis paprastai ryždavosi tik įmonės, dalyvaujančios viešuosiuose pirkimuose.
Vienas iš VšĮ „Ekoagros“ strateginių tikslų buvo pasiūlyti viešojo maitinimo įstaigoms supaprastintas sertifikavimo taisykles, kurios būtų lengvai įgyvendinamos, būtų esminis proveržis, skatinantis visuomenę pažinti ir vartoti ekologiškus produktus, o ūkininkus auginti ir tiekti daugiau ekologiškos produkcijos viešajam maitinimui. Taip pat padidintų besisertifikuojančių įmonių išskirtinumą rinkoje.
VšĮ „Ekoagros“, išstudijavusi panašią veiklą užsienio šalyse, parengė ekologiškų viešojo maitinimo įstaigų sertifikavimo standarto projektą. Remdamasi šiuo projektu, Žemės ūkio ministerija parengė naujas nacionalines taisykles ir žemės ūkio ministro 2020 m. gruodžio 11 d. įsakymu Nr. 3D-854 buvo patvirtintas Maisto tvarkymo subjektų veiklos sertifikavimo ir viešojo maitinimo veiklos ekologiškumo ženklo suteikimo tvarkos aprašas.
Remtasi gerąja užsienio patirtimi
Kuriant naująją tvarką remtasi gerąja Danijos patirtimi – čia 2009 m. buvo pristatytas Ekologiškų visuomeninio maitinimo įstaigų valdymo reglamentas ir jau 2016 m. daugiau kaip 1500 viešojo maitinimo įstaigų naudojosi šio reglamento ekologiškų patiekalų ženklinimo etiketėmis, o net 248 maitinimo vietose buvo naudojama 98 proc. ekologiškų žaliavų.
Ligšiolinėse Lietuvos taisyklėse didžiausias dėmesys buvo skiriamas ekologiškų ir įprastinių žaliavų atskyrimui sandėliavimo bei gamybos metu, buvo reikalaujama suregistruoti visas procedūras, o patiekalą ekologišku buvo galima vadinti, tik jei jame būdavo ne mažiau kaip 95 proc. ekologiškų žaliavų.
Nauja tvarka bus didelis palengvinimas norinčioms sertifikuotis viešojo maitinimo įstaigoms. Pagrindinis reikalavimas bus keliamas įsigyjamoms žaliavoms ir ekologiškų žaliavų procentui nuo bendro įsigyjamų žaliavų kiekio.
Bus lengviau
Pagal naujas taisykles įmonėms bus suteikiamas auksinis, sidabrinis arba bronzinis viešojo maitinimo veiklos ekologiškumo ženklas, atsižvelgiant į tai, kiek įmonėje naudojama ekologiškų žaliavų nuo bendro žaliavų kiekio – 95–100 proc., 60–90 proc. ar 30–60 proc. Ekologiško viešojo maitinimo įstaigos galės tiekti vartotojui maistą, pavadintą ekologišku, jei bus nurodomi konkretūs ekologiški produktai ar ekologiškos patiekalų dalys. Be to, naują tvarką bus nesudėtinga įdiegti ir administruoti.
VšĮ „Ekoagros“, kaip sertifikavimo įstaiga, atliks dokumentines ir fizines patikras. Už viešojo maitinimo veiklos ekologiškumo ženklų naudojimo kontrolę rinkoje bus atsakinga Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Nauja tvarka įsigalioja 2021 m. gegužės 1 d.
„Liūdna, kad naujovė startuoja tokiu nepalankiu metu, kai viešojo maitinimo įstaigų veikla dėl pandemijos yra suvaržyta ir patiria sunkumų. Tačiau iki naujos tvarkos įsigaliojimo datos dar yra laiko, tikimės, kad valdant pandemiją įvyks teigiamų pokyčių. Besidominčiuosius ekologiško viešojo maitinimo sertifikavimu kviečiame susipažinti su naujomis taisyklėmis jau dabar ir kreiptis į mus iš anksto“, – sako VšĮ „Ekoagros“ direktorė Virginija Lukšienė.
VšĮ „Ekoagros“ informacija
2021-01-23