Marinuoti putpelių kiaušinukai ir ne tik…

Pačių mažiausių kurapkinių šeimos paukštelių – putpelių – auginimas yra vienas iš daugelio Vilkijoje gyvenančių ūkininkų Vido ir Ritos Budrevičių užsiėmimų. „Prieš 20 metų, kai vaikai dar buvo maži, net neįsivaizdavau, kad kada nors ūkininkausiu. Sakydavau: mano visos daržovės auga turguje! Tačiau kai maisto pramonė susijungė su chemijos pramone, pradėjome beveik viską auginti patys!“ – šypsosi Vidas. „Kiek tave pamenu, tu visada auginai putpeles!“ – juokiasi Rita.

Giedrė RYMEIKYTĖ

Veisiant putpeles svarbu kartas nuo karto pagerinti genofondą, todėl paukštelių atsivežama iš kitur – baltosios atvyko iš Estijos.

Kaip sugalvojote auginti putpeles? Kodėl ne vištas ar antis?

V.: Mes ir vištų auginame, ir ančių! Visą laiką eksperimentuoju. Jei tik kažkas sustoja arba eina savaime, jau man nebe­įdomu – noriu užsiimti kažkuo kitu. Dar kai gyvenome bute, garaže pradėjome auginti putpeles. Joms nereikia daug vietos. Man patiko, kad jų kiaušiniai pagal kūno masę yra patys didžiausi iš visų paukščių.

Ar auginant putpeles reikėjo įgyti specialių žinių?

V.: Garaže auginti buvo sudėtinga. Kartą jos labai nukentėjo nuo žiurkių. Garažo nepašildysi, o sušalusios jos nustoja dėti kiaušinius. Jeigu šviesos stygius, šviesioji paros dalis trunka mažiau nei 16 val., taip pat nebededa kiaušinių. Bet natūralioje gamtoje putpelės, kaip ir kurapkos, gyvena pelkėtose vietose, kur prieblanda, tamsoka, slepiasi žolėse, tad per daug šviesos irgi nereikia – išsigąsta. Jų narvai žemi, nes, kaip ir kurapkos, išsigandusios šoka ir bando skristi. Jei narvai aukšti, susižeidžia. Daug yra dalykų, kuriuos turi perskaityti arba pasimokyti iš klaidų.

Kiek putpelių turite?

V.: Vasarą būna 20–40 paukštelių. Tai nedaug, nes tuo metu žmonės mažiau perka. Rudenį išsiperiname daugiau. Inkubatorių pasidariau iš šaldytuvo „Snaigė“.

R.: Buvo įvairių bandymų. Pradžioje perinome kartu ir kelis vištų kiaušinius. Vištų kiaušiniai perinami 21 dieną, o putpelių – 17, tad viščiukai išsirito vėliau. Buvo juokinga, kaip daug judresni jau kelių dienų putpeliukai laksto viščiukams pro kojas, o tik išsiritę viščiukai greta jų atrodo sulėtinti.

Iš putpelių gaunate kiaušinių ir mėsos. Žinote ne vieną receptą su kiaušiniais, net juos marinuojate.

R.: Marinuotus putpelių kiaušinius pamatėme pas kitus jų augintojus. Paragavome ir susidomėjome, tačiau receptą teko atrasti patiems. Prieš Kalėdas marinavome pirmuosius ir pradėjome nuo negražiai nusilupusių. Buvo labai skanūs! Pirmuosius marinuotus kiaušinius greitai išdovanojome. Jie labai paklausūs, vos spėjame marinuoti, patiems nedaug lieka. Visi, kas valgė, gyrė!

Pirmiausia išvirėme 140 kiaušinių – stovėjome prie puodo ir skaičiavome minutes. Putpelių kiaušiniai maži, taigi verda neilgai, kol tampa kieti – minutę, dvi, kai vanduo užverda. Tada kilo prob­lema, kaip juos gražiai nulupti. Mūsų neperspėjo, kad tai išties nelengva, bet mes pasakysime!

V.: Aišku, pasakysime! Kai kas mėgsta prieš verdant paplakti, kad lukštas įskiltų –putpelių kiaušiniai nuo vištų skiriasi tuo, kad viduje esanti plėvelė daug stipresnė, taigi ir suskilus kiaušinio lukštui jis neišbėga. Kitas būdas: išėmus putpelių kiaušinius iš puodo, jie turi labai greitai atšalti, todėl juos reikia tuoj pat užpilti šaltu vandeniu ir pripilti kuo daugiau ledukų. Dėl didelės temperatūros kaitos kiaušiniai nusilupa idealiai. Tai pats geriausias būdas.

receptai, putpeliu

Putpelių kiaušinukus ypač mėgsta vaikai.

Kalbama, kad putpelių kiaušinius valgyti itin sveika. Kuo jie geresni už vištos?

V.: Sudėtimi jie nesiskiria nuo vištos kiaušinių. Kai kas dėl kalcio valgo putpelių kiaušinius su lukštu, nes jis plonesnis nei vištų. Dėl dydžio šiuos kiaušinius labai mėgsta vaikai.

R.: Man skanu žalius putpelės kiaušinius gerti su alumi. Yra senas receptas su vištos kiaušiniais, tačiau putpelių mažesni, tad smagiau gerti. Kadangi jų turime daug, visur naudoju vietoje vištos kiaušinių. Skaičiuoju taip: vieną vištos kiaušinį atstoja trys putpelės kiaušiniai. Net kiaušinienę kepant. Putpelių kiaušiniai sunkiau skyla, juos nelengva sutraiškyti. Tačiau labai patogu su mažu peiliuku – praduri skylutę ir išleidi.

Putpelės greitai auga. Ar anksti pradeda dėti kiaušinius?

V.: Maždaug dviejų mėnesių (teoriškai 45 dienų) putpelės jau pradeda dėti kiaušinius. Tada paliekame veislinius patinėlius ir pateles. Pusmetinės putpelės baigia dėti kiaušinius, tad jas paliekame sau, o parduodame tik jaunas. Pusės metų putpelė jau sena, kepant jos mėsa kietesnė. Ją verčiau troškinti. Turime 

autoklavą, todėl vyresnes arba neparduotas putpeles tiesiog sudedame į stiklainius ir konservuojame. Į puslitrinį stiklainį dedame 1–2 pipirus, lauro lapelį, putpelienos, užberiame 5 g druskos ir konservuojame.

Ar labai skiriasi putpelės mėsos skonis nuo vištienos?

R.: Nesumaišysite. Skiriasi ir spalva, ir skonis. Putpeliena labiau dietinė, mėsa tamsesnė. Sako, kad ji šiek tiek saldesnė nei vištiena. Ant laužo kepama trumpai.

Jos ir sudėtis kitokia, todėl putpelieną dažnai perka vištienos negalintys valgyti žmonės.

Kaip gaminti tokius mažus paukštelius?

R.: Išbandėme įvairių būdų. Perpjautas per pusę troškiname moliniame puode su slyvomis ir bulvėmis. Kepame orkaitėje – vienam žmogui po vieną ar dvi putpeles.

Bandėme net farširuoti! Kartą kaimynė Panemunės pilies kavinėje ragavo nuostabų putpelės kepsnį – net patys nuvažiavome paragauti. Labai patiko. Paukštiena buvo įdaryta faršu su džiovintais obuoliukais. Taip pagaminti namuose nepavyko, tad sugalvojome savo variantą. Pirmiausia reikia gražiai išimti putpelės krūtinėlę su visais kaulais. Lieka tik kojos, sparniukai ir nugarinė odos dalis. Paskui krūtinėlę sumalti ir pagardinti priedais – mums labiausiai patiko su žaliais kopūstais, kartais dar dedame morkų, kiaušinio ir česnako, prieskonių. Faršą sudedame į putpelę, suformuojame, apvyniojame šonine, surišame kojas, sudedame kelis taip paruoštus paukščius į orkaitę ir kepame. Gardumėlis! Žalias kopūstas suteikia drėg­numo – su krūtinėle, kuri šiaip sausoka, išeina tobulas derinys!

V.: Kaip farširuota žuvis. Su faršu galima eksperimentuoti.

Bet išimti putpelės krūtinėlę ir kaulus turėtų būti sudėtinga?

R.: Viskas išeina, kai bandai, tereikia noro. Iš tiesų tai gana paprasta. Pradžioje plyšdavo, tačiau labai greitai išmokome! Dabar taip gaminame dažniau.

Keptos putpelės labai skanu su kriauše. Jos kepamos kepsninėje, o kriaušes tuo metu galima iškepti orkaitėje – labai geras derinys tiek su putpele, tiek su višta.

receptai, putpeles

Marinuotos putpelės tuoj keliaus ant kepsninės.

Marinuoti kiaušiniai

marinuoti kiausiniaiPuikiai tinka valgyti vienus, kaip užkandį, gardinti mišrainę, papuošti kitus patiekalus. Marinatas verdamas kaip agurkams, tik dedama ciberžolės, kad kiaušiniai būtų geltoni, arba tarkuotų burokėlių, kad būtų raudoni!

Reikės:

  • 100 vnt. putpelės kiaušinių (tiek jų sudėsite į penkis 0,5 l talpos stiklainius)
  • 800 ml vandens
  • 2 v. š. druskos
  • V. š. cukraus
  • V. š. marinavimo prieskonių mišinio agurkams
  • Nubraukto a. š. ciberžolės arba
  • 2 sutarkuotų žalių burokėlių
  • 5–10 česnako skiltelių
  • Stiklinės obuolių acto

Kietai išvirkite kiaušinius ir nulupkite. Į puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų, druską, prieskonius, česnakus, ciberžolę arba tarkuotus burokėlius ir kelias minutes pavirkite (kol druska ir cukrus ištirps). Išjunkite liepsną ir supilkite actą.

Į stiklainius sudėkite kiaušinus, iš marinato išimtas 1–2 česnako skilteles, užpilkite karštu marinatu ir uždenkite. Savaitę ar dvi stiklainius laikykite šaldytuve. Tada galima valgyti.

Grilyje keptos putpelės

grilyje keptos putpeles, receptaiReikės:

  • 6 putpelių
  • 6 putpelių kiaušinių
  • A. š. medaus
  • 2 a. š. garstyčių
  • 2 mažų arba didelio apelsino
  • Druskos, pipirų, čiobrelių, raudonėlio

Perpjaukite putpeles į dvi dalis ir abi puses gerai ištrinkite prieskoniais. At­skirame dubenėlyje išplakite kiaušinius, medų, sudėkite nuluptus ir smulkiais kubeliais supjaustytus apelsinus. Viską gerai išmaišykite, paspaudykite rankomis, kad apelsinai geriau įsimaišytų, ir užpilkite ant putpelių. Tada palikite marinuotis bent 3–4 val. (o dar geriau – per naktį).

Putpelių puseles sumaukite ant iešmų ir kepkite šašlykinėje arba ant grotelių 15–20 min. (kepimo laikas priklauso nuo ugnies kait­rumo). Atsargiai – putpelės mažos, todėl gali greitai sudegti!

Patiekiamos su ryžiais, prie jų labai tinka orkaitėje kepta kriaušė: ją reikia perpjauti pusiau, pašlakstyti aliejumi, uždengti folija ir kepti 30–40 min.

 

Giedrės Rymeikytės nuotraukos

2022.05.02

Susijusios temos – skaitykite: receptai; putpelės; putpelių auginimas;