Ashburn +28,1 °C Mažai debesuota
Trečiadienis, 11 Rgs 2024
Ashburn +28,1 °C Mažai debesuota
Trečiadienis, 11 Rgs 2024

Agurkai iš stiklainio – visada skanu

2023/07/12


Kai už lango gėlių spalvų paletę skaniai praturtina žaliuojančios, raudonuojančios ar geltonuojančios daržovės bei uogos, pats laikas plauti stiklainius, skinti sodo ir daržo gėrybių. O mes jums siūlome keletą šiuolaikiškų ir senovinių, netikėtų bei tradicinių receptų agurkams marinuoti ir sūdyti. Nustebinkite artimuosius, gimines, draugus ir kaimynus naujais skoniais!

Agurkai su uogomis

Reikės:

  • 3 l stiklainio agurkų
  • 300 g serbentų
  • kaukazinių slyvaičių ar kitų rūgščių uogų

Baltuosius arba raudonuosius ser­bentus perrinkti ir nuplauti kartu su slyvaitėmis. Vandenį pasūdyti (1 l vandens berti šaukštą druskos), užvirinti ir užpilti agurkus stiklainyje. Sūrymą nupilti atgal į puodą ir vėl užvirinti. Paruoštas uogas suberti ant nuplikytų agurkų, viską užpilti verdančiu sūrymu ir tuoj pat užsukti.

Močiutės agurkai

Reikės:

  • 1,7 kg agurkų
  • 45 g petražolių ir salierų lapelių
  • krapų
  • po 15 g krienų ir juodųjų serbentų lapų
  • 10 g mėtų lapelių
  • 5 česnako skiltelių

Marinatui:

  • po 90 g vandens ir druskos
  • 35 g cukraus
  • 100–120 ml acto

Į 3 l talpos stiklainį dėkite žalumynus, agurkus: viena eilė suguldytų agurkų, kitą – stačių, ant viršaus uždėkite krapų šakelių. Į stiklainio vidurį atsargiai iš arbatinuko pilkite verdančio vandens, stiklainį pridenkite, po 2–3 min. tą van­denį nupilkite. Agurkus užpilkite šviežiu verdančiu vandeniu. Antrą kartą nupylę vandenį, į stiklainį sudėkite česnako skilteles, dabar jau užpilkite agurkus marinatu, tuoj pat sandariai užsukite. Kol atvės, laikykite stiklainį apverstą.

Agurkai drebučiuose

Reikės:

  • 1 kg agurkų
  • 1 kg mažų pomidorų
  • galvutės česnako

Marinatui:

  • 1 l vandens
  • stiklinės acto
  • šakšto druskos
  • 5 svogūnų
  • 2 morkų
  • 5 gvazdikėlių
  • karčiųjų ir kvapniųjų pipirų
  • šakšto želatinos

Į paruoštus stiklainius dėkite česnako skiltelių, stambiai griežinėliais supjaus­tytus agurkus ir pomidorus. Želatiną iš­brinkykite nedideliame kiekyje vandens.

Iš nurodytų produktų išvirkite ma­rinatą, baigiant supilkite želatiną ir maišydami pakaitinkite iki virimo, bet neužvirkite. Marinatu užpilkite į stiklai­nius sudėtas daržoves, truputį pakai­tinkite ir užsukite metaliniu dangteliu.

Agurkai pomidorų sultyse

Agurkus nuplaukite ir nusausinkite. Užvirinkite pomidorų sultis, pasūdykite (50–60 g/l). Agurkus su kiaurasamčiu minutei pamerkite į 80 ºC sultis, sudėkite į stiklainius, įdėkite pjaustytų česnakų. Agurkus užpilkite verdančiomis sultimis ir sandariai užsukite. Laikykite vėsioje patalpoje.

Asorti su agurkais

Reikės:

  • 2 kg agurkų
  • 1 kg nepernokusių pomidorų
  • 1 kg saldžiųjų paprikų
  • 1 kg svogūnų
  • 100 g druskos
  • 150 g cukraus
  • 200 ml acto
  • 300 g aliejaus

Paprikas ir agurkus supjaustykite šiaudeliais, pomidorus ir svogūnus – griežinėliais. Daržoves sumaišykite su druska, cukrumi, actu, aliejumi ir palikite 12 valandų.

Tada sudėkite į sterilius stiklainius ir pakaitinkite 15–20 min. Baigus užsukite metaliniais dangteliais.

 

Parengta pagal knygą „Agurkus raugiu, marinuoju, sūdau“, leidėjas UAB „Ūkininko patarėjas“

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Politika