Columbus +14,4 °C Debesuota
Penktadienis, 28 Kov 2025
Columbus +14,4 °C Debesuota
Penktadienis, 28 Kov 2025

Asociatyvi freepik.com nuotr.

Apie patogenais užkrėstą vištieną informuoti nepasivarginta

2025/03/24


Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) skubių pranešimų duomenų bazėje užfiksavo, kad prekybos tinkluose buvo prekiaujama iš AB „Vilniaus paukštyno“ atvežta patogenais užkrėsta vištiena. Apie tai paskelbė Europos Komisijai skirtoje skubių pranešimų duomenų bazėje, tačiau nepasivarginta žinia pasidalinti savo tinklapyje ar socialinių tinklų paskyroje.

VMVT skubių pranešimų duomenų bazėje užfiksavo, kad kovo 18 dieną patogeninių bakterijų, galinčių sukelti salmoneliozę, aptikta šviežiuose viščiukų broilerių sparnelių peteliuose, prieš tai – kovo 14 d. tos pačios bakterijos buvo rastos broilerių sparnelių vidurinėse dalyse, o kovo 13 d. užšaldytoje viščiukų broilerių filė aptikta kampilobakterijų.

VMVT teisinasi

Tarnybos paklausėme: kodėl apie tokius atvejus per skubią pranešimų sistemą pranešama Europos Komisijai, tačiau neinformuojama plačioji visuomenė – nei VMVT interneto svetainėje, nei socialiniuose tinkluose?

Gavome tokį atsakymą iš tarnybos spaudos atstovų:

„Lietuva prisijungusi prie RASFF sistemos apie rinkoje išplatintus nesaugius produktus visuomenei skelbia jau nuo 2018 m. Praėjusiais metais VMVT sukurta interaktyvi švieslentė buvo su tikslu operatyviau, patogiau, tiksliau ir viešinti šią informaciją visuomenei.

Minimi pranešimai buvo paskelbti.

Vartotojams VMVT primena, kad geros higienos praktikos padeda išvengti maisto saugos pavojų. Mikroorganizmai yra jautrūs karščiui, todėl žalią paukštieną, kitą mėsą taip pat ir kiaušinius reikia apdoroti ne mažesnėje nei 60 °C temperatūroje ir virti bent 5 minutes. Maisto saugos specialistai pataria visuomet vengti vartoti žalią arba nepilnai išvirtą mėsą ar kiaušinius.   

Gavusi pranešimą, VMVT nustato, kurios Lietuvos prekybos vietos gavo ar galimai išplatino nesaugų produktą bei nurodo: kuo skubiau susigrąžinti produktą iš rinkos, jį sunaikinti ir užtikrinti, kad vartotojai būtų informuoti apie galimą riziką. Be to, prekybos vietoms nurodoma viešai skelbti informaciją ir sudaryti sąlygas pirkėjams grąžinti nesaugius produktus. Tai yra pardavėjų ir prekybos tinklų atsakomybė, nes jie privalo apsaugoti savo klientus nuo galimų sveikatos pavojų.  

Nustačius, kad rinkai pateiktas nesaugus maistas, toks maistas atšaukiamas iš rinkos ir susigrąžinamas iš vartotojų, o jį rinkai pateikusioms įmonėms taikomos sankcijos, produktas būna nukreipiamas sunaikinimui“. 

Ką sako gamintojai?

Žiniasklaidoje jau pasirodė pranešimų, kad visa ši produkcija į tris prekybos centrus atkeliavo iš „Vilniaus paukštyno“. Įmonės svetainėje jokios informacijos apie tai nėra.

Įmonės komercijos direktorius Dominykas Olbakas „Ūkininko patarėjui“ sakė apie tai nieko nežinantis: „Nežinau, čia reikėtų mūsų komunikacijos žmogui skambinti... Bet, žinokite, pas mus viskas ten kontroliuojama – mes tyrimų tiek darome, kad... O jeigu atsiranda, tai labai nedaug...“. Ir primygtinai siūlė pakalbėti su komunikacijos specialistu.

„Ūkininko patarėjui“ pakomentavo AB Vilniaus paukštyno komunikacijos vadovė Sandra Vičienė:

„Vilniaus paukštynas“ ypatingą dėmesį skiria gaminamos produkcijos saugai ir kokybei. Mūsų įmonėje veikia griežtos kontrolės sistemos, atitinkančios Europos Sąjungos reikalavimus, o kiekvienas gamybos etapas – nuo paukščių auginimo iki produkto pateikimo vartotojui – yra kruopščiai stebimas.

Savo iniciatyva reguliariai atliekame kokybės ir saugos tyrimus, apimančius visą gamybos grandinę – nuo lauko iki stalo. Tiriame lesalą, kuriuo maitinami paukštynuose auginami mėsiniai viščiukai, inkubacinius kiaušinius ir galutinius vištienos produktus. Kokybės ir saugos tyrimus atliekame ne tik Lietuvos ir Europos Sąjungos (ES) valstybinėse tyrimų laboratorijose, bet ir nuosavoje akredituotoje laboratorijoje. Atliekame mikrobiologinius tyrimus dėl salmonelių, listerijos ir kitų bakterijų. Iš viso mūsų laboratorijoje atliekami tyrimai dėl beveik 20 mikroorganizmų nustatymo. Per metus atliekame daugiau nei 200 tūkst. tyrimų, siekdami užtikrinti, kad vartotojus pasiektų tik saugūs ir kokybiški produktai. Kiekvienos gamybos partija yra tiriama salmonelės atžvilgiu.

Kalbant apie VMVT pranešimus, jie buvo susiję su vienos tos pačios partijos produkcija. Mūsų atlikti šios produktų partijos mėginių laboratoriniai tyrimai buvo neigiami salmonelės atžvilgiu. Gavę informaciją iš kliento apie teigiamus atvejus iš jų pačių atliktų tyrimų, nedelsdami ėmėmės papildomų veiksmų. Atlikome nurodytos partijos atsekamumą ir pradėjome išplėstinius tyrimus, siekdami išsiaiškinti šio atvejo priežastis ir užkirsti kelią tokios situacijos pasikartojimui.  Glaudžiai bendradarbiaujame su prekybos tinklais ir iš karto ėmėmės veiksmų susigrąžinti produkciją. Tinklai nedelsiant informavo vartotojus apie galimybę grąžinti šiuos produktus į prekybos vietas.

Labai apgailestaujame dėl šios situacijos ir dedame visas pastangas, kad tokia situacija nepasikartotų. Stipriname savikontrolės procedūras, dar atidžiau tikriname tiek žaliavas, tiek galutinį produktą. Be to, nuolat dirbame su darbuotojais, kad užtikrintume dar griežtesnį higienos ir biosaugos reikalavimų laikymąsi“.

Faktai

AB „Vilniaus paukštynas“ ir AB „Kaišiadorių paukštynas“ priklauso AB „Akola group“ įmonių grupei, vienijančiai beveik 5000 darbuotojų, dirbančių 79-ose įmonėse.

„Akola group“ vykdo veiklą visoje maisto produktų gamybos grandinėje „nuo lauko iki stalo“: gamina, ruošia ir parduoda žemės ūkio ir maisto produktus, taip pat tiekia prekes bei paslaugas žemdirbiams.

Pagrindiniai gaminami ir parduodami produktai yra grūdai, aliejinės sėklos, pašarai ir žaliavos jiems, pienas, paukštiena ir jos gaminiai, miltai ir jų produktai, greito paruošimo produktai, naminių gyvūnų ėdalas, veterinarinės farmacijos prekės bei prekės žemdirbiams.

 

Parengė Ričardas Čekutis

Dalintis