Columbus +11,0 °C Mažai debesuota
Pirmadienis, 13 Geg 2024
Columbus +11,0 °C Mažai debesuota
Pirmadienis, 13 Geg 2024


Elžbieta MONKEVIČ
instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja
 

Aplankykime lysvę, užsukime į sodą ir pasigaminkime salotų!

2023/06/30


Termometro stulpeliui kylant aukštyn, lengvos vasariškos salotos ir pasotins, ir atgaivins. Jos tiks ir prie kasdienio, ir prie šventinio stalo. Šis patiekalas – tai ne tik ilgesingai valgomas salotos lapelis, laikantis dietų. Jis yra vienas kūrybiškiausių patiekalų, kaskart džiuginantis naujų skoniu. Dar smagiau, kad reikalingų daržovių ar vaisių jau galime pasiskinti čia pat, lauko lysvėje, šiltnamyje ir sode. 

Net jei neturite asmeninio daržiuko, sezono įkarštyje kasdien rasite gausų skanių ir įperkamų daržovių bei prieskoninių žolelių pasirinkimą, leidžiantį eksperimentuoti su ingredientais. Vasariškomis salotomis turėtume mėgautis dažniau, nes jose gausu vandens, vitaminų ir mineralų, kurių organizmas netenka karštu oru.

Daniškos bulvių salotos

Atrodytų, ko mes nematėme bulvių salotose? O pasirodo, kad jos gali suskambėti visiškai naujai.

Reikės:

  • 500 g smulkių ir vidutinio dydžio bulvių
  • aliejaus kepti
  • 300 g vyšninių pomidorų
  • ryšelio krapų
  • ryšelio svogūnų laiškų

Padažui:

  • šaukštelio druskos
  • ¼ šaukštelio pipirų
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 4-5 šaukštų grietinės (12–15 proc.)
  • šaukšto baltojo vyno acto
  • 2 šaukštų vandens

1. Į nedidelį dubenėlį supilkite grietinę, actą, aliejų, vandenį, įberkite druskos ir pipirų. Padažą paplakite šluotele iki vientisos konsistencijos.
2. Bulves perpjaukite pusiau ir iškepkite orkaitėje, šiek tiek atvėsinkite, kad būtų ne karštos, bet dar šiltos. Sumaišykite su dalimi padažo.
3. Pomidorus perpjaukite pusiau ir sudėkite kartu su bulvėmis į lėkštę. Apšlakstykite likusiu padažu ir apibarstykite smulkiai pjaustytais krapais, svogūnų laiškais. Leiskite pastovėti 10–15 min. ir patiekite.

Korėjietiškos cukinijų salotos

Ar jau pasiruošėte cukinijų sezonui? Nespėjote? Tuomet siūlau tiesiog SUPERINĮ receptą. Korėjietiškos salotos – tai ne tik morkos ir burokėliai. Jas galite praturtinti cukinijomis. Netipiškas būtų ir krapų pritaikymas, bet jie čia puikiai tinka.
Reikės:

  • 1 kg daržovių (cukinijų ir nuvalytų paprikų)
  • druskos cukinijai
  • saujelės krapų
  • ryšelio kalendrų
  • 3–4 skiltelių česnako
  • kupino šaukšto maltų kalendrų
  • šaukštelio raudonosios paprikos
  • šaukštelio aitriosios maltos paprikos
  • šaukšto cukraus
  • 50 ml ryžių arba obuolių acto
  • 50 ml neutralaus kvapo aliejaus
  1. Cukinijas supjaustykite plonomis riekelėmis, pasūdykite ir palikite 10 min. Po to sudėkite į kiaurasamtį, perskalaukite ir nusausinkite.
  2. Paprikas supjaustykite juostelėmis.
  3. Sudėkite daržoves į dubenį, suberkite smulkintus česnakus, krapus, kalendras. Viską sudėkite kalneliu, o ant jo viršūnės suberkite visus prieskonius, cukrų, užpilkite acto.
  4. Aliejų pakaitinkite ir karštą supilkite ant salotų. Palaikykite 10 min. ir permaišykite.
  5. Galima valgyti iš karto, bet geriau palaikyti šaldytuve bent valandą.

Itališkos pomidorų ir duonos salotos

Amžina dilema – kaparėliai ar alyvuogės? Mes bandėme su kaparėliais, bet saujelė alyvuogių tikrai nepamaišys.

Reikės:

  • ~600 g įvairių rūšių pomidorų
  • 5–6 ančiuvių
  • 2 šaukštų kaparėlių
  • raudonojo svogūno
  • 120 g traškių salotų (pvz., romaninių arba ledkalnio)
  • 3–4 riekelių čiabatos
  • saujos tarkuoto kietojo sūrio
  • mocarelos mini rutuliukų pagal skonį

Padažui:

  • 4 šaukštų aliejaus
  • 2 šaukštų baltojo vyno acto
  • druskos (pagal skonį)
  • šviežio baziliko (patiekti)
  1. Pomidorus supjaustykite riekelėmis, svogūną – žiedais. Sumaišykite visus produktus padažui.
  2. Čiabatą supjaustykite riekelėmis ir paskrudinkite ant grotelių iš abiejų pusių. Kol karštos, apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu.
  3. Į dubę lėkštę sudėkite salotas, daržoves, duoną, smulkintus ančiuvius, suberkite kaparėlius. Salotas užpilkite padažu ir palikite maždaug pusvalandžiui. Papuoškite bazilikais.

Abrikosų ir halumio salotos

Net jei salotos nuobodžios, įdėkite halumio ir jos sužibės naujomis spalvomis. Kad nebūtų rūgštu, rinkitės saldesnius abrikosus.

Reikės:

  • 4 nedidelių virtų arba keptų burokėlių
  • 4 persikų
  • 120 g halumio
  • migdolų pagal skonį
  • žiupsnio rudojo cukraus

Salotų užpilui:

  • 2 šaukštų saldžiųjų garstyčių
  • 50 ml apelsinų sulčių
  • šaukštelio tarkuotos apelsino žievelės
  • 20 ml aliejaus
  • žiupsnelio malto cinamono
  • žiupsnelio druskos
  • 100 g gražgarsčių arba kitokių pikantiškesnio skonio salotų lapų
  1. Grilinėje keptuvėje apkepkite halumį.
  2. Abrikosus supjaustykite riekelėmis ir lengvai apkepkite grilinėje keptuvėje su žiupsniu rudojo cukraus.
  3. Pasmulkinkite migdolus.
  4. Sumaišykite visus produktus, skirtus salotų užpilui.
  5. Sudėkite į dubenį salotų lapus, ant jų sudėliokite likusius produktus, pagardinkite užpilu.

Keptų vaisių salotos

Paprasta, gardu ir pagaminti galima iš įvairių, po ranka turimų vaisių, taigi nebūtina griežtai laikytis recepte išvardytų ingredientų. Tegul fantazija liejasi laisvai!

Reikės:

  • 4–5 riekelių šviežio ananaso
  • 3 persikų arba nektarinų
  • 5–6 nedidelių abrikosų
  • 300 g trešnių
  • 2 šaukštų skysto medaus
  • 500 ml natūralaus jogurto
  • žaliosios citrinos žievelės
  1. Ananasą, persikus arba nektarinus supjaustykite riekelėmis. Vaisių riekeles nusausinkite servetėle, dėkite ant įkaitintų grotelių arba grilinės keptuvės ir lengvai apkepkite.
  2. Išimkite trešnių kauliukus. Jogurtą sumaišykite su medumi ir žaliosios citrinos sultimis.
  3. Vaisius išdėliokite serviravimo lėkštėje ir užpilkite jogurto padažu.
  4. Pabarstykite mėtų lapeliais ir tarkuota žaliosios citrinos žievele.

Gaiviosios pomidorų ir agurkų salotos

Tokių salotų receptų yra labai daug, bet šis išsiskiria ypatinga gaiva, tad puikiai tiks karštai dienai kaip garnyras, o jei pridėsite fetos arba mocarelos – lengvai pavakarieniausite.

Reikės:

  • 3–4 slyvinių geltonųjų pomidorų
  • 2–3 trumpavaisių agurkų
  • 100 g mizunos salotų
  • gero ryšelio kalendrų
  • Kelių šakelių mėtų

Užpilui:

  • šaukšto neaštrių garstyčių
  • nepilno šaukšto medaus
  • šaukštelio druskos
  • ½ nedidelės sultingos citrinos sulčių
  • žiupsnelio tarkuotos citrinos žievelės
  • 50 ml aliejaus
  1. Supjaustykite pomidorus, agurkus, kalendras ir mėtas. Mizuną, jei reikia, pasmulkinkite.
  2. Užpilui sumaišykite visus produktus.
  3. Daržoves užpilkite užpilu ir gardžiuokitės salotomis.

Šiltos vištienos salotos su trešnėmis

Vištiena labai netikėtai puikiai susidraugavo su trešnėmis. Šiose salotose, jei pakeistumėte trešnes avietėmis – galite gauti kitokį nuostabų salotų variantą.

Reikės:

  • 300 g vištienos filė
  • 200 g trešnių
  • 100 g įvairių salotų lapų
  • nedidelio raudonojo svogūno
  • šaukštelio citrinos sulčių

Marinatui:

  • šaukšto smulkintų čiobrelių
  • šaukštelio smulkintų rozmarinų
  • šaukštelio smulkintų mairūnų
  • šaukšto alyvuogių aliejaus
  • šaukštelio smulkios jūros druskos

Padažui:

  • 2 šaukštų vynuogių sėklų aliejaus
  • šaukšto chereso acto
  • šaukštelio rudojo cukraus
  • šaukštelio smulkios jūrų druskos
  • kelių smulkintų šakelių peletrūnų
  1. Vištienos filė perpjaukite įstrižai į dvi dalis, apibarstykite žolelėmis ir druska, gerai įtrinkite. Užpilkite aliejaus ir palikite mažiausiai 15–20 min.. Šviežias žoleles galima pakeisti Provanso žolelių mišiniu.
  2. Svogūną supjaustykite plonomis plunksnelėmis, pašlakstykite citrinos sultimis. Iš trešnių išėmę kauliukus, uogas sumaišykite su svogūnais.
  3. Vištieną pakepinkite kepsninėje keptuvėje.
  4. Sumaišykite padažui skirtus produktus.
  5. Salotų lapus sumaišykite su trešnėmis ir užpilkite užpilu.
  6. Plonais gabaliukais supjaustykite vištieną. Į lėkštes sudėkite salotų lapus su trešnėmis, ant viršaus – vištienos gabaliukus.

 

Autorės nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis

2024/05/13

Kas yra didžiausios pasaulyje maisto produktų gamintojos?

(VDU ŽŪA langas) Keturios didžiausios pasaulio maisto produktų gamintojos pagal žemės ūkio produkcijos vertę yra Kinija, Indija, JAV ir Brazilija. Kiekviena iš šių šalių turi panašumų – didelį gyventojų skaičių, d...
2024/05/13

I. Šimonytė: man pavyko neišbarstyti 2020-aisiais Seimo rinkimuose gauto pasitikėjimo

Į antrąjį prezidento rinkimų turą patekusi Ingrida Šimonytė sako mananti, kad jai pavyko neišbarstyti 2020 metų Seimo rinkimuose gauto žmonių pasitikėjimo.
2024/05/13

Paramos viliotinis smulkiųjų ūkininkų neapžavi

Du pastaruosius mėnesius smulkieji ūkininkai gana pasyviai teikė paraiškas paramai gauti, todėl Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) pratęsė paraiškų priėmimą iki gegužės 15 d. ir padidino lėšas iki 25 mln. Eur. Ministerijos teigimu, ...
2024/05/13

Savaitgalį liepsnojo gyvenamieji namai ir automobiliai, ežere nuskendo vyras

Per praėjusias 3 paras šalies ugniagesiai gelbėtojai vyko gesinti 79 gaisrų ir atliko 100 gelbėjimo darbų. Žūčių gaisruose išvengta.
2024/05/13

Nesisekti negali, kai dirbi su meile

Liaudies posakis sako, jog nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Kai pieno supirkėjai nusprendė, kad jiems neverta supirkti pieno iš smulkių karvių laikytojų, Radviliškio r. Puipių k. gyventoja Inga Juodienė pradėjo gaminti var&...
2024/05/13

Antrame Prezidento rinkimų ture varžysis G. Nausėda ir I. Šimonytė

Suskaičiavus balsavimo rezultatus paaiškėjo, kad renkant Lietuvos Prezidentą antrojo turo prireiks. Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, jame dėl posto varžysis Prezidento pareigas šiuo metu einantis Gitanas Nausėda ir Mini...
2024/05/13

Moldovos įstaigas švaria energija aprūpins lietuvių įrengtos saulės elektrinės

Šešios Moldovoje įsikūrusios įstaigos – trys generalinės inspekcijos avarinėms situacijoms pastatai, kultūrinis centras ir dvi ligoninės – netrukus naudosis lietuvių įrengtos saulės jėgainės elektros energija. Elektrinę į...
2024/05/13

Baigėsi terminas pakeisti valią dėl nuosavybės teisių atkūrimo būdo

Baigėsi laikas Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT) pateikti prašymą už miestuose turėtą žemę pasirinkti miško plotą kaimo vietovėje arba prašyti perduoti neatlygintinai nuosavybėn naują žemės sklypą individualiai statybai kitame...
2024/05/13

Meškos jau įsitvirtino Aukštaitijoje

Kupiškis („Kupiškėnų mintys“). Šimonių seniūnijoje, Margavonės kaime, Šimonių girios prieigose, medžiotojų kamera gegužės 9 dieną fiksavo mešką.