Kaunas +19,6 °C Dangus giedras
Antradienis, 19 Rgp 2025
Kaunas +19,6 °C Dangus giedras
Antradienis, 19 Rgp 2025
Giedrės Motuzaitės Matuzevičiūtės nuotr.

Atskleistos senovės žemės ūkio strategijos: kaip ikiindustrinės bendruomenės prisitaikė prie klimato kaitos

2025/02/01


Neseniai žurnale „Nature: Scientific Reports" paskelbtame tyrime gilinamasi į šiaurės rytų Europos ikiindustrinių bendruomenių pritaikomą žemės ūkio praktiką per pastaruosius du tūkstantmečius. Reikšmingi klimato pokyčiai kartu su socialiniais ir ekonominiais veiksniais turėjo įtakos buferinių kultūrų atrankai ir auginimui, siekiant sumažinti riziką, susijusią su pirminiais pasėliais.

„Šis tyrimas gana ryškiai parodo, kad dėl klimato kaitos termofilinis sorų derlius, kuris buvo pagrindinis maistas per pirmąjį mūsų eros tūkstantmetį, buvo pakeistas kitais, šalčiui atsparesniais augalais, tokiais kaip grikiai", - teigia straipsnio vyresnioji autorė prof. Giedrė Motuzaitė Matuzevičiūtė.

Tyrime pateikiamos įžvalgos apie senųjų žemės ūkio sistemų atsparumą ir išradingumą, pabrėžiant dinamišką aplinkosaugos iššūkių ir žmogaus inovacijų sąveiką. Analizuodami archeologinius įrodymus ir istorinius įrašus, tyrėjai rekonstravo ankstesnius pasėlių pasirinkimus, atskleisdami, kaip bendruomenės diversifikavo savo žemės ūkį, kad užtikrintų aprūpinimą maistu besikeičiančiomis sąlygomis.

Šis tyrimas pagerina mūsų supratimą apie istorinę žemės ūkio praktiką ir suteikia vertingų pamokų šiuolaikiniam žemės ūkiui. Kadangi šiuolaikinės visuomenės susiduria su didesniu klimato kintamumu ir socialiniu bei ekonominiu netikrumu, praeities adaptyviosios strategijos gali turėti įtakos tvariai žemės ūkio praktikai ir politikai šiandien.

„Pastarojo meto sausėjimo procesai ir padidėjusi užsitęsusių karščio bangų bei vėlesnių sausrų rizika kelia iššūkių mūsų socialiniam ir politiniam atsparumui ir reikalauja persvarstyti pasaulines maisto gamybos strategijas. Todėl sausrai atsparių rūšių persvarstymas gali padėti sušvelninti ilgalaikius dabartinio visuotinio atšilimo padarinius", – sako aplinkosaugos mokslininkas dr. Michaelas Kempfas.

„Būtent dėl Mažojo ledynmečio šiaurės rytų europiečių virtuvėje ėmė dominuoti pagrindiniai maisto produktai, tokie kaip ruginė duona ir grikių košė. Šylantis klimatas gali mus sugrąžinti prie pamirštų sorų pasėlių", – sako prof. G. Motuzaitė Matuzevičiūtė.

Šiaurės rytų Europa, esanti skirtingų klimato zonų sankirtoje, yra nedidelis žemės ūkio regionas, kuriame buferinės kultūros atlieka labai svarbų vaidmenį užtikrinant aprūpinimą maistu kintančiomis aplinkos sąlygomis.

„Gamtinės sąlygos, žemės ūkis ir gastronominė kultūra visada buvo glaudžiai susiję. Gastronominė kultūra yra inertiškesnė, o tai reiškia, kad aplinkos pokyčiai pirmiausia paveikė žemės ūkį ir tik vėliau išryškėjo virtuvėje. Todėl šių procesų studijavimas yra būtinas norint suprasti tiek praeities, tiek šiuolaikines visuomenes", – pažymėjo prof. Rimvydas Laužikas.

Istoriniai įrašai rodo, kad prasidėjus Mažajam ledynmečiui sorų auginimas pasislinko į pietus. Vilniaus universiteto doktorantas Meiirzhanas Abdrakhmanovas daro išvadą, kad „šis tyrimas pabrėžia dinamišką žemės ūkio prisitaikymo pobūdį ir pabrėžia praeities bendruomenių atsparumą reaguojant į klimatą".

ikiindustrinė žemdirbystė ir klimato kaita
Giedrės Motuzaitės Matuzevičiūtės nuotr.

 

VU informacija

Dalintis
2025/08/19

Mažųjų svarstymai nenuimto derliaus galulaukėse

Praėjusį trečiadienį šalyje paskelbta valstybės lygmens ekstremalioji situacija žemės ūkyje dėl liūčių padarytų nuostolių žemdirbių derliui. Taip sutapo, kad tądien drauge su Kupiškio r. savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir ben...
2025/08/19

Didžiuotis praeitimi skatina išlikusi dvarų kultūra

Šilalė („Šilalės artojas“). Kuo toliau, tuo labiau Lietuvoje atgimsta susidomėjimą gyventojams ir mūsų šalies svečiams kelianti dvarų kultūra, o kartu su ja – ir šimtmečiais formavęsis dvarų kulin...
2025/08/19

Tyrimas: darnių maisto prekių idėjai pritariama, o jų kainai – ne

Rinkdamiesi maisto produktus vis daugiau žmonių atkreipia dėmesį ne tik į jų skonį, bet ir į poveikį aplinkai. Vis dėlto Vilniaus universiteto (VU) Kauno fakulteto marketingo ir pardavimų vadybos magistrantūros programos absolventės Evelinos ...
2025/08/19

Šią vasarą vidutinė didmeninė elektros energijos kaina mažiausia per pastaruosius penkerius metus ir dvigubai mažesnė nei pernai

Išaugusi nacionalinė generacija bei pigios elektros importas iš Skandinavijos lėmė tai, kad šią vasarą vidutinė didmeninė elektros energijos kaina Nord Pool biržoje yra žemiausia per pastaruosius penkerius metus ir sudaro 0,05...
2025/08/19

Rimantas Šadžius: atsitraukti nuo mokesčių reformos būtų nesolidu

Finansų ministras ir laikinasis premjeras Rimantas Šadžius sako nepritariantis, kad būtų atsitraukta nuo birželio pabaigoje Seimo priimtos mokesčių reformos. 
2025/08/19

Paaiškino palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugą: kas ir kaip ją gauna?

Lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams, kuriems nereikia aktyvaus gydymo, tačiau norima palengvinti ligos simptomus, kartais reikalinga nuolatinė medicinos specialistų priežiūra, kurios neįmanoma užtikrinti namuose. Tada gali padėti palaikomasis...
2025/08/19

Valstybinės žemės nuomos teisė yra paveldima: ką svarbu žinoti?

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) gauna klausimų dėl valstybinės žemės nuomos teisių paveldėjimo, todėl dalinamės, ką būtina žinoti teisių paveldėtojams. 
2025/08/19

Kiniškas metodas kiaulienos rinkai reguliuoti: išskers milijoną paršavedžių

Ekonomistai ir žemės ūkio rinkos analitikai atidžiai stebi Kinijos kiaulininkystės rinką, mat ji sudaro ženklią viso pasaulio dalį. Pastaruoju metu šioje rinkoje tvyro įtampa – susidarė kiaulienos perprodukcija ir krito kainos. K...