Kaunas +23,5 °C Mažai debesuota
Antradienis, 19 Rgp 2025
Kaunas +23,5 °C Mažai debesuota
Antradienis, 19 Rgp 2025

Atvirų durų diena: ir idėjos, ir paieškų rezultatai

2022/11/22


Kėdainių rajono Saviečių kaimo jaunosios ūkininkės Eglės Valuckaitės-Stašauskienės šiltnamyje surengta atvirų durų ūkio diena-degustacija-mugė. Eglės ūkis – produktyvus, inovatyvus, minimalus, o jo dydį taikliai apibūdina ūkio logotipas „50 arų. Darbo ir džiaugsmo“. Ji dalyvauja penkių mėnesių tarptautinėje programoje „Empowering Women in Agrifood“. Iš 34 įvairiausių idėjų verslo pradžiai konkurso būdu buvo pakviesta dalyvauti 10 moterų iš įvairiausių Lietuvos kampelių. Tarptautinės programos dalyvės vysto startuolį, kuris gali paveikti maisto tiekimo sistemą, pagerinti žmonių gyvenimo kokybę ar prisidėti prie tvaresnio ir efektyvesnio mūsų planetos resursų naudojimo.

ukininkai, jaunieji ukininkai, muge Eglė Valuckaitė-Stašauskienė su vyru Juliumi pakvietė į atvirų durų ūkio dieną-degustaciją-mugę.

Pirmasis, bet ne paskutinis

Eglė pirmą kartą pakvietė tiek daug žmonių į savo naująjį šiltnamį, kuris pastatytas visai neseniai – rugsėjį. Ji sakė tikinti, kad jei šis renginys pavyks, tokių bus ir daugiau. Gal – ir su didesniu produktų asortimentu.

„Nors ūkis mažas, bet pasitaiko ir darbo džiaugsmo, ir ašarų. Labai džiaugiamės, kad į kvietimą pristatyti ir mugėje parduoti savo gaminius atsiliepė nemažai mūsų draugų. Kviečiame degustuoti produkciją, jau vėsta karšti mūsų kaimo gyventojos Janės sūriai. Jie pagaminti su alyvuogių aliejumi, paskaninti mano ūkyje užaugintais prieskoniais. Kepami 30–35 min. 180 laipsnių temperatūroje. Aš gaminu įvairius prieskonius, juos naudojame mėsai, sviestui pagardinti. Maišau visokius pagardus, rekomenduoju juos naudoti su karštais sūriais, taip pat ant duonos, batono. Eksperimentuokite. Receptūrų, deja, neatskleisiu, jų nežino net mano vyras“, – tokiais žodžiais renginį pradėjo E. Valuckaitė-Stašauskienė.

Eglė užaugo ūkininkų šeimoje, jos tėvai Šakių rajone dirba apie 300 ha žemės. Ji nuo 7 metų matė, kaip abu tėvai sunkiai dirbo šeimos ūkyje. Ir nors nuo mažų dienų eidavo padėti, jos nesudomino nei javų auginimas, nei pieninių karvių banda. Didelis ūkis ir šiandien nedomina. Eglės vyras Julius 50-yje arų yra atsakingas už techninę bazę – šiltnamių statybą, žemės įdirbimą traktoriuku, turi pasirūpinti vandeniu, reikalingu laistymui, išvežioti pirkėjų užsakytus produktus.

Dar tik antri metai, kai jiedu išgyvena iš savo ūkio, kurį visaip tobulina. Prieš tai Eglė 13 metų dirbo valstybės tarnautoja, bet nepabūgo stabilaus atlyginimo ir mėgstamo darbo iškeisti į triūsą savo darže ir šiltnamiuose.

Edita Laiconienė.

Pristatyta gausybė sveikų skanėstų

„Kokoko ūkio“ savininkė Irma Trečiokienė iš Kazlų Rūdos savivaldybės Jankų kaimo į renginį atvežė desertų be gyvūninės kilmės sudėtinių dalių – pieno, kiaušinių, taip pat ir be glitimo. Tai sausainiai „Macarons“ ir vaisių-uogų juostelės. Šie produktai pagaminti iš Irmos ir Algimanto Trečiokų ūkyje auginamų uogų bei vaisių. „Čia yra šermukšnių, juodųjų ir raudonųjų serbentų, aktinidijų juostelės. Ūkininkaujame seniai, bet desertus gaminu dar tik antrus metus. Parduoti pagal užsakymus juos vežu į Kauną, Marijampolę, siunčiu į Vilnių“, – „Ūkininko patarėjui“ pasakojo I. Trečiokienė.

Jurbarko rajono Išlestakių kaime „Margupio kadagyną“ puoselėjanti Edita Laiconienė siūlė pirkti įvairių arbatų, kvepiančių vonios burbulų „Vonios bombos“, muilo. Natūralius muilus ji gamina iš alyvuogių aliejaus, kokoso aliejaus, šarmo.

Dovilė Ilevičienė.

Prekinio ženklo „Garlic moon“ (liet. – Česnako mėnulis) įkūrėja Dovilė Ilevičienė, gyvenanti Kauno rajono Pyplių kaime, aiškino, kaip ji fermentuoja juoduosius česnakus, užaugintus vietos ūkininkų. „Naudoju ilgos fermentacijos metodą, o šį procesą atlieka tik drėgmė ir temperatūra, – pasakojo Dovilė. – Gamyboje nenaudojame jokio plastiko, kaip įprasta fermentuojant česnakus. Mūsų technologija žymiai sudėtingesnė, taip išvengiame mikroplastiko dalelių maiste. Dažniausiai manęs klausia, kodėl juodas česnakas ir kuo jis skiriasi nuo įprastinio česnako. Iš tikrųjų, jis yra juodos spalvos ir visiškai kitokio skonio – jis neaštrus, neturi ir mums įprasto kvapo. Jis fermentuotas, todėl žmogaus organizme daug lengviau virškinamas. Moksliniai tyrimai rodo, kad jo bioaktyviosios savybės po fermentacijos sustiprėja nuo keturių iki dešimties kartų. Fermentuoti juodieji česnakai labiausiai vertinami dėl antioksidantų kiekio.“

Sūriai – iš ožkų pieno

Božena Lozovska iš Vilniaus rajono Keturiasdešimt Totorių kaimo atvežė ožkos pieno sūrių. „Laikome 30 ožkų, bet dar ne visos melžiamos, planuojame jų skaičių padidinti iki 50-ies, – pasakojo Božena. – Kol kas su sūriais mums sekasi, pirkėjams jie patinka. Visus sūrius parduodame iš namų, todėl nėra prasmės vežti į turgus. Kasdien pagaminu kol kas tik po 4 kg sūrių, bet ne kiekvieną dieną juos pardavinėju. Sūrius reikia brandinti ir mėnesį, ir du, kitus – net 6 mėnesius. Populiariausias yra šviežias sūris „Brinza“, taip pat „Šever“, pirkėjų vadinamas tiesiog rutuliukais, jis užpiltas dviejų rūšių aliejumi.“

Pasak B. Lozovskos, pirkėjų mėgstamas vyne mirkytas sūris ir jogurtai. Ji yra sukūrusi sūrio „Šafranas“ receptūrą, kurio gamybai naudoja šafraną, ciberžolę, gaminį apipila specialiais sūriams skirtais pelenais. Neseniai Božena iš varškės pradėjo gaminti savos receptūros desertinį rikotos sūrį, pagardintą jos ūkio raudonųjų serbentų uogiene ir pienišku šokoladu.

Saviečių kaimo jaunosios ūkininkės, atvirų dyrų diena, mugė, degustacija, „50 arų. Darbo ir džiaugsmo“ Irmos Trečiokienės sausainiai „Macarons“ ir vaisių-uogų juostelės.

Šiame renginyje atskirą krautuvėlę turėjo E. Valuckaitės-Stašauskienės vaikai. Emilis prekiavo kriaušių, šermukšnių ir rabarbarų cukatais bei obuolių-šilauogių sultimis, o Miglė – putpelių ir vištų kiaušiniais.

ukininkai, jaunieji ukininkai, muge Emilis ir Miglė atskirose krautuvėlėse prekiavo cukatais, sultimis, kiaušiniais

Autoriaus nuotraukos

2022.11.22

Stasys BIELSKIS

ŪP korespondentas

Susijusios temos – skaitykite: Saviečių kaimo jaunosios ūkininkės, atvirų durų diena, mugė, degustacija, „50 arų. Darbo ir džiaugsmo

Visa informacija, esanti portale,  yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.
Dalintis
2025/08/19

Mažųjų svarstymai nenuimto derliaus galulaukėse

Praėjusį trečiadienį šalyje paskelbta valstybės lygmens ekstremalioji situacija žemės ūkyje dėl liūčių padarytų nuostolių žemdirbių derliui. Taip sutapo, kad tądien drauge su Kupiškio r. savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir ben...
2025/08/19

Tyrimas: darnių maisto prekių idėjai pritariama, o jų kainai – ne

Rinkdamiesi maisto produktus vis daugiau žmonių atkreipia dėmesį ne tik į jų skonį, bet ir į poveikį aplinkai. Vis dėlto Vilniaus universiteto (VU) Kauno fakulteto marketingo ir pardavimų vadybos magistrantūros programos absolventės Evelinos ...
2025/08/19

Šią vasarą vidutinė didmeninė elektros energijos kaina mažiausia per pastaruosius penkerius metus ir dvigubai mažesnė nei pernai

Išaugusi nacionalinė generacija bei pigios elektros importas iš Skandinavijos lėmė tai, kad šią vasarą vidutinė didmeninė elektros energijos kaina Nord Pool biržoje yra žemiausia per pastaruosius penkerius metus ir sudaro 0,05...
2025/08/19

Rimantas Šadžius: atsitraukti nuo mokesčių reformos būtų nesolidu

Finansų ministras ir laikinasis premjeras Rimantas Šadžius sako nepritariantis, kad būtų atsitraukta nuo birželio pabaigoje Seimo priimtos mokesčių reformos. 
2025/08/19

Paaiškino palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugą: kas ir kaip ją gauna?

Lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams, kuriems nereikia aktyvaus gydymo, tačiau norima palengvinti ligos simptomus, kartais reikalinga nuolatinė medicinos specialistų priežiūra, kurios neįmanoma užtikrinti namuose. Tada gali padėti palaikomasis...
2025/08/19

Valstybinės žemės nuomos teisė yra paveldima: ką svarbu žinoti?

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) gauna klausimų dėl valstybinės žemės nuomos teisių paveldėjimo, todėl dalinamės, ką būtina žinoti teisių paveldėtojams. 
2025/08/19

Kiniškas metodas kiaulienos rinkai reguliuoti: išskers milijoną paršavedžių

Ekonomistai ir žemės ūkio rinkos analitikai atidžiai stebi Kinijos kiaulininkystės rinką, mat ji sudaro ženklią viso pasaulio dalį. Pastaruoju metu šioje rinkoje tvyro įtampa – susidarė kiaulienos perprodukcija ir krito kainos. K...
2025/08/19

Ryškiaspalvės rykštenės: aplinkosaugininkai primena jų daromą žalą gamtai

Visoje Lietuvoje paplitusios invazinės rykštenių rūšys – kanadinė, aukštoji ir didžioji rykštenė  – gali išstumti vietines rūšis, kyla grėsmė biologinei įvairovei. Siekiant išsaugot...