Kurs didesnę produktų aukštą pridėtinę vertę
InoBerry Group bendradarbiavimo projekte bendradarbiauja ūkiai (A. Ispiryan ūkis, M. Svidro ūkis, S. Povilaičio ūkis, G, Polvilaičio ūkis, D. Filistovič ūkis, V. Šlėvės ūkis), mokslo institucijos – VDU ŽŪA, Kauno technologijos universitetas (KTU) ir sklaidos/konsultavimo įstaiga UAB „Verslo valdymo technologijų grupė“.
Terminas „aukštos pridėtinės vertės bioverslas“ suvokiamas kaip kuo labiau apdirbtų produktų gamyba, suteikianti didesnę nei vidutinę pridėtinę vertę. Tokio verslo esme galima laikyti ne produkcijos, o galutinių prekių, skirtų vartotojams, gamybą. Investicijos į mokslinius tyrimus, inovacijų ir verslumo skatinimas, technologijų plėtra, tarpsektorinis bendradarbiavimas mokslinių tyrimų ir plėtros srityje kuriant naujus biologinius produktus ir tobulinant biomasės vertės grandines, ir tinkamai parinktos rinkodaros priemonės yra sėkmingas tokio verslo pagrindas. InoBerry Group bendradarbiavimo projekto idėja buvo susieta su bioekonomikos plėtra Lietuvoje ir su jos sukuriama didesne produktų aukšta pridėtine verte (APV) pasitelkiant technologijas (biorafinavimo, ekstrahavimo ir kt.), skirtas žemės ūkio verslams.
InoBerry vykdomu projektu siekiama visuose regionuose didinti visų žemės ūkio veiklų gyvybingumą ir konkurencingumą, taip pat tikimasi skatinti inovacines ūkių technologijas, patikrinti ir taikyti naujus gamybos, vadybos metodus, procesus ir technologijas. Pasinaudojant mokslo ir gamybos bendradarbiavimo rezultatais ir Europos Sąjungos (ES) mokslinių tyrimų ir inovacijų politikos instrumentais bei gerosios patirties sklaida tarp įvairių žemės ūkio ir kaimo plėtros dalyvių siekiama, kad projektas veiksmingai prisidės prie vadybinių ir technologinių žinių kaimo vietovėse vystymo.
Skatina inovacijas, stiprina žemės ūkio, maisto produktų gamybos ir miškininkystės tyrimus
Projektu prisidėta prie ūkių našumo, nes iš to pačio užauginamo uogų kiekio ne tik tikimasi pagaminti didesnę įvairovę produktų, tačiau ir uogų šalutinius produktus. kurių sukurta vertė ir ekonominė nauda, tikėtina, yra didesnė, panaudoti gamyboje. Projekto metu taupomi ir ištekliai, nes iš to paties uogų kiekio pagaminamas aukštesnės vertės produktas. Tai yra vienas iš svarbiausių dalykų siekiant ūkių našumo ir tvaraus išteklių valdymo žemės ūkyje, mažinant gamybos sąnaudas ir išnaudojant visą užaugintą produkcijos apimtį bei siekiant bioverslų plėtros.
Projektas savo rezultatais sprendžia tikslinėse srityse keliamus uždavinius, tokius kaip:
Ūkiuose siekiama bioekonomikos principų įgyvendinimo
Šiuo projektu kaimo vietovėms buvo pateiktos vadybos inovacijos, susijusios su žemės ūkio verslo vystymu, gaminant APV produktus iš uogų, plečiant potencialias realizavimo rinkas. Įgyvendinant projektą uogininkystės veikla užsiimantiems ūkininkams perteikiamos naujausios mokslinės žinios apie technologinių ir komercializavimo procesų valdymą ūkiuose. Inovacijų vadybos žinios padeda uogų ūkiams tapti konkurencingesniais ir gyvybingesniais. Tai yra ypač svarbu ūkiams, kai stokojama konkurencingų produktų, o sukuriami produktai yra menkos pridėtinės vertės. Kaimo vietovėms reikalingi ūkiai, kurie būtų ekonomiškai stiprūs ir gyvybingi. Vertinama, kad APV produktų gamyba ir gaunamos ekonominės naudos padidėjimas prisidėtų prie kaimo vietovių raidos ir socialinės bei ekonominės gerovės. Ūkiuose siekiama bioekonomikos principų įgyvendinimo, siekiama ūkių tvaraus vystymosi.
Rezultatas – inovatyvus APV produktų iš uogų šalutinių produktų gamybos ir komercializavimo proceso valdymo modelis
Išanalizavus Lietuvos uogų ūkių situaciją bei makroaplinką, pagrįstos pagrindinės priežastys bei poreikis kurti ir gaminti APV produktus iš uogų šalutinių produktų. Siekiama išaiškinti, kokie produktai yra technologiškai naudingiausi kurti ir gaminti iš skirtingų uogų. Technologiškai aprašius gamybos procesus, jų gamybos alternatyvas, produktų gamyba vertinama ekonominiu požiūriu. Laboratorijos sąlygomis taikyti biorafinavimo būdai APV produktams gaminti. Atlikus technologinį ir ekonominį vertinimą, aprašius procesus, įgyvendinus projektą bus parengtas inovatyvus vadybos modelis, kuriame aprašytas visas APV produktų gamybos ir komercializacijos ciklas (nuo žaliavos surinkimo iki produktų realizavimo rinkoje). Atlikus ekonominį vertinimą ir turint koncepcinį vadybos modelį, bus pasirenkama, kurių produktų bandomosios partijos bus gaminamos. Joms bus parengtas realizacijos planas. Vadovaujantis rinkos tyrimais ir parengtu APV produktams iš uogų komercializavimo planu, iš ūkininkų pateiktos žaliavos bus gaminamos bandomosios produktų partijos. Remiantis komercializavimo planu bus pasirinktos rinkos, pateikimo rinkai būdai naujai sukurtiems APV produktams.
Pagrindinis šio projekto rezultatas – inovatyvus APV produktų iš uogų šalutinių produktų gamybos ir komercializavimo proceso valdymo modelis, suteikiantis galimybę padidinti ūkių produkcijos ekonominę vertę ir konkurencingumą, ūkininkams bendradarbiaujant dalinės kooperacijos pagrindu (pagal poreikį bendrai organizuojant gamybos ir komercializavimo procesus konkrečiai sietinus su šio projekto įgyvendinimu). Modelyje bus apjungtas technologinis procesas ir jo alternatyvos bei komercializavimo procesas (potencialių pateikimo kanalų ir rinkų alternatyvos). Modelio inovatyvumas sietinas ir su ūkininkų apsijungimu dėl APV produktų efektyvesnės gamybos sumaniosios kooperacijos pagrindais. Modelis ir kiti projekto rezultatai bus pristatyti ir paskleidžiami kitiems uogų augintojams, žinios ir patirtis pravers ir kitiems verslams augalininkystės sektoriuje.
Sukurti ir pagaminti nauji APV produktai iš uogų ir aplinkosaugos gerinimas
Bendradarbiavimo ir vadybos modelio taikymo rezultatas – sukurti ir pagaminti nauji APV produktai iš uogų, kurie bus realizuojami ir ūkiai generuos didesnes pajamas, didins savo gyvybingumą ir konkurencingumą tarptautinėje rinkoje. Bus naujai sukurtas ir įgyvendinamas APV produkcijos komercializavimo planas.
Projekto aplinkosaugos gerinimo nauda sietina su mažesniu užauginamų žaliavų kiekiu ir su šiuo metu nepanaudojama biomase (50 proc. biomasės lieka nepanaudota), skirta gaminti APV produktams iš uogų. Tuo pačiu sunaudojama ir mažiau vandens, trąšų, reikalingi mažesni uogų auginimo plotai didesnei ekonominei vertei sukurti. Planuota, kad 1 kg uogų gaunamos piniginės vertės sukūrus produktus „užaugins“ bent 30 proc. didesnę vertę. Taip priartėjama prie žiedinės ekonomikos ir tvaraus ūkininkavimo, poveikio kaimo vietovėse vystant žemės ūkio verslą.
Kiti jau gauti projekto rezultatai: sukurtos bandomosios aukštos pridėtinės vertės produktų partijos, kurios yra įvairesnės nei pasirinkti gamybai tiksliniai produktai, ūkininkams pateiktos įvairiapusės galimybės, ką galima gauti iš jų auginamų uogų taikant tam tikras technologijas.
VDU ŽŪA informacija