Columbus +1,0 °C Dangus giedras
Trečiadienis, 18 Grd 2024
Columbus +1,0 °C Dangus giedras
Trečiadienis, 18 Grd 2024

Baziliko lapai – delno dydžio

2023/06/02


Alytiškė Valerija Ardzevičiūtė-Maksvytienė vazonuose augina kvapiuosius bazilikus ‘Toscano’, išskirtinius stambiais ruplėtais lapais, nors ir ne itin aromatingais. Ji padariusi išvadą, kad ir kitų veislių bazilikai geriau auga daugiabučio balkone, vazonuose.

Ir švieži, ir šaldyti

Šiandien jau retas daržininkas nemėginęs auginti kvapniųjų bazilikų, kuriais pagardinamos sriubos, salotos, mėsos, žuvies, tarkuotų bulvių patiekalai.

Pašnekovė bazilikus naudoja žalius ir pesto padažams ruošti. Jiems gaminti susmulkina špinatų ir bazilikų, krapų lapus, taip pat tinka morkų lapai. Masę sudėjusi į stiklainiukus, juos laiko šaldymo kameroje, naudoja ant sumuštinių, į makaronus, sriubas. Bazilikus ji naudoja ir tuno salotoms, makaronų padažams.

Valerija Ardzevičiūtė-Maksvytienė

Iki šiol bazilikus (ir žalius, ir violetinius) alytiškė V. Ardzevičiūtė-Maksvytienė augino lauke, išsodindama į lysves namuose sudaigintus augalus, bet ilgainiui padarė išvadą, kad geriausiai šie prieskoniai auga balkone, vazonuose, o ne persodinti į lauką. Dar pernai čia dosniai derėjo įprasti, aromatingi žalieji ir violetiniai bazilikai. Šiemet balkone augina įprastus mažalapius žalius ‘Bavires’ ir didžiuosius ‘Toscano’.

Didesni lapai – mažiau aromato

„Apie didžialapį baziliką ‘Toscano’ sužinojau pernai iš vienos moters interneto platybėse, – pasakojo pašnekovė. – Pernai sėklų jau nepirkau, nes buvo vasara – ir pamaniau, kad neužaugs. Šiemet sėklų įsigijau internetu, Lietuvoje. Pasėjau balandžio pradžioje. Šie bazilikai dygo kiek ilgiau negu įprasti, tradiciniai. Išdygusius ir išleidusius pirmuosius lapelius, persodinau, kad augtų didesnis augalas, nesigrūstų su kitais gentainiais...“

Balkone draugiškai rikiuojasi ‘Toscano’ (pirmame plane) ir ‘Bavires’ veislių žalieji bazilikai.  

11 centimetrų – toks ‘Toscano’ baziliko lapo, išmatuoto gegužės 20 dieną, ilgis. Ir dar jis tikrai augs. Tiesa, skonis tikrai švelnesnis negu mažalapių: ‘Toscano’ lapo paragavusiai Valerijai skonis pasirodė panašesnis į salotą, bet tikrai nenuvylė. Šią veislę ketina vėl sėti ne tik kitąmet, bet gal dar ir šią vasarą pakartotinai.

Specialiomis trąšomis alytiškė šių prieskonių netręšia, tik natūraliomis priemonėmis: supila kavos tirščius arba palaisto vandeniu, kuriame naktį laikė banano žievę.

Palyginkime ‘Bavires’ ir ‘Toscano’ veislių lapus.

 

Valerijos Ardzevičiūtės-Maksvytienės nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Verslas