Columbus +17,6 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 10 Geg 2025
Columbus +17,6 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 10 Geg 2025

Elžbieta MONKEVIČ
instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja 

Begėdiškai skanūs ledai - lengvai įkandami receptai!

2023/06/17


Tikriausiai mažai atsiras žmonių, nemėgstančių ledų. Ypač karštą vasaros dieną! Dažnai ieškome to ypatingo, vaikystę arba romantišką istoriją primenančio skonio, bet kam vaikščioti ratais, jeigu galime šio šaltojo deserto pagaminti namuose? Tai kur kas mažiau sudėtinga nei gali pasirodyti ar rašoma kulinarinėse knygose. Be to, ne visada reikalinga ledų gaminimo aparatas. Žinoma, jei jis yra – puiku,  supaprastins procesą, bet ir be jo nesukunku pagaminti pritrenkiančio skonio ledų.

PATARIMAI:

  • Alkoholis gaminant ledus net tik suteikia skonio, bet ir gerina konsistenciją – tokių ledų tekstūra geresnė, glotnesnė ir lygesnė.
  • Gaminant ledus be aparato, masė ataušinama, o po to supilama į šaldymui tinkamą indą ir šaldoma. Laikas nuo laiko ją reikia pamaišyti šakute arba išimti ir perplakti trintuvu. Tai neleis susidaryti kristalams. Liesesnius ledus reikia maišyti dažniau, riebesnius – rečiau. Ledų, gaminamų vien iš grietinėlės ir kiaušinių, permaišyti nebūtina.
  • Šaldymui rinkitės metalinius ir idealiausiu atveju – stačiakampius indus, tada ledai šals tolygiai.
  • Prieš patiekiant naminius ledus, rekomenduojama, likus pusvalandžiui ar kiek daugiau, juos perkelti iš šaldiklio į šaldytuvą.
  • Ledus šaldiklyje reikia laikyti hermetiškai uždengtuose induose, priešingu atveju jie gali apdžiūti ir prisigerti šaldiklio kvapų.
  • Naminių ledų šaldytuve ilgai nelaikykite – jie praras ir skonio ir vertingąsias savybes. Geriausiai pagaminti vienam dviem kartams.

Šokoladiniai ledai

Tiesiog labai labai šokoladiniai ledai su nuostabiu kavos aromatu

Reikės:

  • 500 ml plakamosios grietinėlės
  • 250 g sutirštinto pieno su cukrumi
  • kupino šaukšto tirpios kavos
  • šaukšto vanilės pastos
  • 200 g juodojo šokolado (70 proc. ir daugiau kakavos)
  • 50 ml Baileys likerio
  • 50 ml grietinėlės užvirinkite, joje ištirpinkite kavą ir atvėsinkite.
  1. Juodąjį šokoladą ištirpinkite vandens vonelėje ir atvėsinkite.
  2. Į kokteilinę supilkite likusią grietinėlę, sudėkite vanilės pastą, trumpai paplakite, kol truputį sutirštės, pilkite sutirštintą pieną, kavą ir likerį, pabaigoje – atvėsintą ištirpintą šokoladą.
  3. Plakite, kol šokoladas gerai išsimaišys, o jei norėtumėte, kad spalva būtų netolygi, plakite tik tiek, kol ji Jus tenkins.
  4. Masę supilkite į metalinį plokščią indą ir užšaldykite 6–8 valandoms. Šaldymo metu maišyti ledų nereikia.

Baltojo šokolado ledai „Stracciatella“

Traškantis šokoladas šiuose leduose – nuostabus skonio akcentas

Reikės:

  • 200 ml pieno
  • vanilės pastos pagal skonį
  • 6 trynių (L arba XL)
  • 100 g miltelinio cukraus
  • 400 ml plakamosios grietinėlės
  • 100 g baltojo šokolado
  • 50 g juodojo šokolado
  1. Išplakite trynius su milteliniu cukrumi ir vanilės pasta iki purios masės. Plona srovele supilkite pieną ir grietinėlę. Kaitinkite, nustatę mažiausią kaitrą, kol masė pradės tirštėti. Nukaitę į ją suberkite smulkintą baltąjį šokoladą ir maišykite, kol jis ištirps. Ataušinkite.
  2. Masę sudėkite į ledų gaminimo aparatą. Kol sukasi jo plakiklis, ištirpinkite juodąjį šokoladą ir labai plona srovele pilkite tiesiai į besisukančius ledus.
  3. Stebėkite, kad juodojo šokolado srovelė iš karto stingtų ir plakiklis ją laužytų – taip gausis šokoladiniai trupiniai. Todėl šokoladą pilkite labai labai mažais kiekiais – net lašeliais.
  4. Baikite ledus gaminti taip, kaip nurodyta ledų aparato gamintojo instrukcijoje.

Jogurtiniai mėlynių ledai

Šiuos ledus praturtinkite įvairiomis uogomis, net vaisių gabaliukais ir visuomet gardžiuositės skirtingais skoniais.

Reikės:

  • 100 g mėlynių
  • 200–250 g graikiško jogurto
  • 50 g cukraus
  • 30 ml Limoncello likerio
  • pusės citrinos sulčių
  • šaukštelio nutarkuotos citrinos žievelės
  1. Nuplautas ir perrinktas uogas lengvai pamaigykite, sumaišykite su cukrumi, likeriu, citrinos sultimis ir žievele. Dėkite į šaldytuvą ir pašaldykite tol, kol masė bus tvirta.
  2. Sudėkite uogas į trintuvą, dalį jogurto užpilkite ant jų ir trinkite iki purios masės. Norimą tirštumą pareguliuokite jogurtu.
  3. Masę šaukštu dėkite iš karto į indelius ir patiekite.

Datulių ledai su karamele

Neabejingieji karamelei sukluskite! Padažo pagaminkite daugiau – jį galėsite patiekti ir su kitais desertais.

Reikės:

  • 4–5 minkštų mėsingų datulių
  • 30 ml brendžio
  • 2 trynių (L arba XL)
  • 30–40 g cukraus
  • 400 ml pieno
  • 300 ml grietinėlės
  1. Išimkite datulių kauliukus ir vaisius maždaug valandai užmerkite brendyje. Jeigu alkoholio nevartojate, pamirkykite stiprioje kvapnioje arbatoje. Išmirkusias datules truputį nuspauskite ir sumalkite arba sutrinkite trintuvu.
  2. Trynius ištrinkite su cukrumi iki šviesios masės.
  3. Pieną užvirinkite, sudėkite datulių masę ir išmaišykite.
  4. Karštą skystį supilkite į trynius ir pakaitinkite, kol šiek tiek sutirštės. Gerai atvėsinkite ir paplakite, kol masė taps puri.
  5. Atskirai išplakite grietinėlę iki minkštos, bet formos nelaikančios masės ir sumaišykite su datulių mase.
  6. Purią masę atšaldykite šaldytuve ir toliau gaminkite ledų aparate arba supilkite į metalinį indą ir šaldykite šaldiklyje.
  7. Šaldant šaldiklyje, kas valandą masę išimkite ir permaišykite trintuvu arba šakute. Šaldykite ne trumpiau nei 5 valandas.

Karameliniam padažui:

  • 100 g cukraus
  • 10 g auksaspalvio sirupo
  • 50 g sviesto 82 proc.
  • 100 g plakamosios grietinėlės
  • žiupsnelio druskos
  1. Į storasienį puodą (tai svarbu, nes plonasieniame puode cukrus iš karto sudegs) supilkite cukrų ir auksaspalvį sirupą. Pakaitinkite ant vidutinės ugnies. Maišyti nebūtina, bet retkarčiais sukratykite puodą.
  2. Kai tik cukrus visiškai ištirps ir masė įgaus malonią šviesios karamelės spalvą, sumažinkite kaitrą ir per kelis kartus sudėkite sviestą. Po to plona srovele supilkite labai karštą grietinėlę ir energingai išmaišykite. Pabaigoje įberkite druskos.
  3. Uždenkite karamelę maistinę plėvele taip, kad liestųsi su visu paviršiumi ir atvėsinkite.

Kokosiniai ledai

Tikriems kokosų mėgėjams!

Reikės:

  • 400 ml riebaus kokosų pieno arba grietinėlės
  • 50 g kokosų drožlių
  • 400 ml plakamosios grietinėlės
  • 30 ml kokosų likerio
  1. Kokosų drožles pasmulkinkite trintuvu, užpilkite dalimi kokosų pieno ir kuriam laikui atidėkite.
  2. Išplakite grietinėlę, bet stebėkite, kad neperplaktumėte – kai pradės tirštėti, taps minkšta ir puri, sudėkite visus produktus ir gerai išmaišykite.
  3. Masę supilkite į metalinį indelį, geriausia stačiakampį, kad tolygiai šaltų ir šaldykite šaldiklyje 5–6 valandas.
  4. Kas valandą išimkite ir labai gerai šakute permaišykite. Tai galite padaryti ir trintuvu.

Mėtiniai ledai

Gaiva kvadratu – puikiai tiks karštai dienai.

Reikės:

  • didelio ryšelio šviežių, kvepiančių mėtų
  • 200 ml pieno
  • 40 g kukurūzų krakmolo
  • 100 g miltelinio cukraus
  • 300 g maskarponės
  • 200 ml plakamosios grietinėlės
  • šaukšto degtinės
  1. Nuskabykite mėtų lapelius. Dalį atidėkite. Užvirinkite pieną, sudėkite į jį mėtas, uždenkite ir palikite 3 valandoms. Po to skystį perkoškite.
  2. Likusias šviežias mėtas sutrinkite trintuvu, užpilkite degtinės ir trumpam atidėkite.
  3. Krakmolą sumaišykite su mėtiniu pienu (pieną į krakmolą pilkite palaipsniui, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukai). Pieną su mėtomis ir krakmolu grąžinkite ant viryklės ir kaitinkite nuolat maišydami, kol sutirštės. Nukaiskite ir ataušinkite.
  4. Maskarponę išmaišykite su cukrumi ir degtine užpiltomis trintomis mėtomis. Palaipsniui pilkite ir grietinėlę. Atsargiai – neperplakite mišinio!
  5. Maskarponę sumaišykite su mėtiniu pienu ir masę supilkite į šaldymui skirtą talpą.
  6. Šaldykite 8–10 valandų, kas 2 valandas masę permaišant.

 

123rf nuotr.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis