Atlieps augantį lietuviškos šviežios kiaulienos poreikį
Šviežios kiaulienos supirkimas ir perdirbimas – viena pagrindinių BIOVELA-UTENOS MĖSA veiklos sričių. Įmonės vadovas Žilvinas Lenktaitis pažymi, kad lietuviškos kiaulienos trūkumas neišpildo augančių vartotojų bei rinkos lūkesčių.
„Lietuviai vis labiau vertina vietinę, aukštos kokybės šviežią kiaulieną, tad siekdami patenkinti šį poreikį didiname gamybos apimtis. Šį faktą pagrindžia ir liepos mėnesį „Havas Group“ bei „Norstat LT“ atliktas vartotojų tyrimas, parodęs, kad šalies gyventojai būtent lietuviškos kilmės produkciją dažniausiai sieja su kokybe, o dviem iš trijų respondentų tai nulemia šviežios mėsos pasirinkimą.
Lietuvoje kiaulienos suvartojimas viršija užauginamų kiaulių skaičių ir pastarasis tendencingai mažėja, todėl dalis žaliavos turi būti importuojama iš užsienio šalių. Oficialios statistikos portalo duomenimis, 2024 m. pradžioje, palyginti su 2019 m., šalyje buvo auginama 13,1 proc. mažiau kiaulių. Mūsų tikslas – skatinti vietos ūkių augimą ir didinti būtent lietuviškos kilmės, aukščiausios kokybės kiaulienos tiekimą rinkai. Atidarę naująją skerdimo liniją galėsime padvigubinti gamybos apimtis“, – pažymi BIOVELA-UTENOS MĖSA vadovas.
Anot Ž. Lenktaičio, naujoji įmonės kiaulių skerdimo linija, kuriai skirta 8 mln. eurų investicija, bus efektyviausia Baltijos šalyse ir sieks 300 kiaulių per valandą našumą. Be to, papildomi pajėgumai atlaisvins vietos esamoje skerdimo linijoje, todėl įmonė galės padidinti ir jautienos gamybos apimtis.
Diegiamos inovacijos ir dėmesys tvarumui
Naujoje skerdimo linijoje įdiegtos moderniausios, Europos Sąjungos standartus atitinkančios ir viršijančios technologijos, kurios padės užtikrinti ne tik gamybos procesų efektyvumą, tvarumą, bet ir gyvūnų gerovę.
„Siekiame, kad skerdimo procesas būtų kuo pažangesnis, diegiame naujausias gyvulių svaiginimo sistemas, specialius apšvietimo bei vizualinių efektų sprendimus. Visa tai padeda sumažinti gyvūnų patiriamą stresą, eliminuoja jų sužeidimo rizikas ir leidžia pagerinti žaliavos kokybę“, – pasakoja Ž. Lenktaitis.
Naujojoje skerdimo linijoje taip pat įdiegtos pažangios gamybos apskaitos sistemos, kurios leis tiksliai žinoti žaliavos kilmę, laiką, praleistą procese, kuriems produktams gaminti ji panaudota. Tai ne tik padidins mėsos saugumą ir užtikrins aukščiausius kokybės standartus, bet ir padės laiku indikuoti kiaulių augintojams apie jų procesuose kylančias rizikas. Skerdykloje įdiegti ir pažangūs energiją taupantys sprendimai, įskaitant saulės energijos panaudojimą, atliekų šilumos rekuperaciją, LED apšvietimą, išmaniąsias vėdinimo sistemas.
Pasak Ž. Lenktaičio, įmonė priėmė tvarų sprendimą įgyvendinti plėtros projektą turimose patalpose, taip sumažinant atliekų kiekį ir naujų medžiagų poreikį.
Bendrovė taip pat skiria didelį dėmesį darbuotojų darbo sąlygų gerinimui – modernizavo poilsio erdves, įrengė naujas vėdinimo sistemas ir ergonomiškas darbo vietas, kurias aprūpino mechanizuotais darbo įrankiais. Numatoma, kad linijoje dirbs ir ją aptarnaus virš 60 darbuotojų.
„Mūsų prioritetas – darbuotojų gerovė. Todėl darbo vietas projektavome atsižvelgdami į specifines atliekamas funkcijas, kad būtų sumažintas fizinis krūvis. Modernių darbo vietų įrengimas atitiks esminius darbuotojų išreiškiamus poreikius“, – teigia Ž. Lenktaitis.
Apie „BIOVELA Group“
Didžiausios mėsos perdirbimo įmonių grupės Baltijos šalyse „BIOVELA Group“ pagrindinės veiklos sritys yra kiaulių ir galvijų supirkimas, skerdimas, šviežios mėsos ir mėsos produktų gamyba. Įmonių grupėje dirba apie 1600 darbuotojų, kurie kasmet pagamina ir 29 šalims tiekia apie 70 tūkst. tonų mėsos ir jos gaminių. Įmonių grupė nuolat remia socialines, kultūrines iniciatyvas, renginius, sporto šventes, Utenos krepšinio komandą ir jau trečius metus yra LKF ir Nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės rėmėja. Įmonių grupės valdoma BIOVELA-UTENOS MĖSA, UAB, yra sertifikuota ir oficiali „McDonald‘s“ pasaulinė tiekėja.
Partnerio turinys