Columbus +17,8 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +17,8 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Cukinijų sezonui pasiruošę?!

2022/08/12


receptaiKuo arčiau ruduo, tuo dažniau išgirstame: „Gal nori cukinijos?“ Ir, neduok Dieve, į šį klausimą atsakysite teigiamai. Nes kalbama ne apie vieną arba dvi mažas, o bent apie penkias banginio formos ir dydžio cukinijas. Stengdamiesi neatskleisti šio švento siaubo, kuris paralyžiavo visus mūsų refleksus vien nuo minties „Ką aš su jomis darysiu?“, maloniai šypsomės ir nešame vienas kitam cukinijų derliaus dovanas. Kaip kovosime su cukinijomis? Pirma taisyklė – suvalgyti jas dar žiedų formoje, o antra – tiesiog džiaugtis šia nuostabia gamtos dovana ir išbandyti naujus receptus.


Elžbieta Monkevič

Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja

Tarta su grybais, vištiena ir cukinijomis

Puikus patiekalas išsinešti į pikniką, sodą, tiks į pietų dėžutę. Valgo ir vaikai, ir suaugusieji.

Tiks 30 x 12 cm arba 24 cm skersmens tartai.

Tešlai:

  • 100 g labai šalto sviesto
  • 180 g miltų
  • žiupsnelio druskos
  • ~ 50 ml ledinio vandens

Įdarui:

  • vidutinio dydžio svogūno
  • žiupsnelio cukraus
  • 250 g pievagrybių
  • aliejaus kepti
  • 1–2 šalavijo lapelių
  • 250 g vištienos filė
  • cukinijos
  • druskos
  • 100 g kreminio sūrelio
  • 50 g tarkuoto kietojo sūrio
  • 3 kiaušinių
  • 300 ml grietinėlės (riebumas pagal skonį)
  • žiupsnelio tarkuoto muskato riešuto

Svogūnus supjaustykite labai plonais šiaudeliais, pabarstykite cukrumi ir gerai išmaišykite. Sudėkite į keptuvę ir kepkite nustatę labai silpną kaitrą, kol svogūnų tūris sumažės maždaug tris kartus, o jie taps kone permatomi.

Svogūnus išimkite, į tą pačią keptuvę sudėkite juostelėmis pjaustytą vištieną, apkepkite, kol mėsa taps auksinės spalvos, suberkite grybus ir kepkite nustatę stiprią kaitrą, kol grybai gražiai apskrus. Sudėkite svogūnus, šalavijo lapelius, permaišykite ir pakaitinkite kartu. Atidėkite.

Tartos pagrindui sudėkite pjaustytą kubeliais sviestą į smulkintuvo indą, suberkite miltus, druską ir susmulkinkite iki kruopelyčių. Supilkite ledinį vandenį ir labai greitai užminkykite tešlą. Svarbu neperminkyti! Labai plonai iškočiokite ir išklokite formą. Uždėkite balastą – kepimo popierių ir ant jo suberkite kruopų, kad prispaustų. Dėkite formą su tešla į šaldytuvą ir laikykite valandą ar ilgiau.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir kepkite tartos pagrindą, kol gražiai apskrus šonai, nuimkite balastą ir dar pakepkite, kol gražiai apskrus dugnas.

Išimkite iš orkaitės. Galite pagrindą atidėti arba toliau kepti.

Cukiniją supjaustykite plonomis riekelėmis.

Sumaišykite kiaušinius, tarkuotą sūrį, grietinėlę, pasūdykite.

Tartos pagrindą patepkite kreminiu sūreliu, dėkite ant jo vištienos ir grybų įdarą, lygiai paskleiskite ant pagrindo, supilkite užpilą ir viršuje sudėliokite cukinijų riekeles.

Kepkite 170 °C orkaitėje 20 min.

Su medumi ir rozmarinais marinuotos cukinijos

Pagaminkite ir įsimylėkite šias cukinijas taip, kaip aš. Jos ant mano stalo jau daugiau nei 15 metų: nenusibosta nei gaminti, nei valgyti.

Reikės:

  • 2–3 vidutinio dydžio cukinijų (~600–800 g)
  • 1–2 šakelių rozmarino
  • šaukšto medaus
  • 100 ml baltojo vyno acto
  • nubraukto šaukštelio druskos
  • 2 skiltelių česnako
  • aitriosios paprikos (arba pagal skonį)
  • 50 ml aliejaus

Aitriąją papriką ir česnaką supjaustykite smulkiai, cukinijas – riekelėmis. Viską sumaišykite.

Rozmarino šakeles pamaigykite. Viską sudėkite į sandarų indelį.

Sumaišykite medų, actą, druską, aliejų ir užpilkite supjaustytas daržoves. Permaišykite, uždenkite ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai valandai. Tuomet išimkite rozmariną. Cukinijas galite laikyti ir 2–3 dienas, bet jos tiek nesilaiko.

Atviras pyragas su jaunomis cukinijomis ir patisonais

Jei rudenį paklaustumėte, ką daryti su cukinijomis, kurios niekur netelpa, atsakyčiau – vasarą valgykite žiedus, taip jos bus suvalgytos net nepradėjusios augti.

Reikės:

  • sluoksniuotos tešlos lakšto (250–300 g)
  • 150 g rikotos
  • šaukšto džiovintų pomidorų pesto
  • 5–6 riekelių šoninės (arba vytinto kumpio, jei norite labai itališkai)
  • 6–8 mažų cukinijų ir patisonų su žiedais
  • laiškinių česnakų
  • žiupsnelio džiovinto raudonėlio

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Pestą sumaišykite su rikota. Patepkite tešlos lakštą rikotos ir pesto mišiniu.

Plonais griežinėliais supjaustykite cukinijas ir patisonus. Sudėliokite paruoštus cukinijų griežinėlius ir šoninės riekeles tolygiai taip, kaip patinka.

Pašlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite džiovintu raudonėliu. Kepkite apie 25–30 min., prieš patiekdami pabarstykite smulkintais laiškiniais česnakais.

Cukinijų kepsneliai

Šiems kepsneliams galite naudoti įvairiausias daržoves, net ir pavytusias.

Reikės:

  • ~300 g cukinijos, galima nevalyti
  • 250 g pievagrybių
  • 200–300 g įvairių daržovių
  • ryšelio petražolių, svogūnų laiškų, kalendrų, mėtų (ką turite)
  • 2–3 skiltelių česnako
  • 100 g avižinių dribsnių (ilgo paruošimo)
  • 1–2 šaukštų džiūvėsėlių
  • 60–70 g tarkuoto kietojo sūrio
  • 2 kiaušinių
  • žiupsnelio druskos
  • šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • žiupsnelio Provanso žolelių
  • aliejaus kepti

Jei turite kombainą, sudėkite į jį visus ingredientus ir susmulkinkite. Palikite trumpam, kad avižiniai dribsniai pamirktų daržovių sultyse.

Jei kombaino neturite, cukinijas sutarkuokite burokine arba kiek smulkesne tarka. Palaikykite tarkį 15 min. sietelyje, kad nuvarvėtų skystis. Dar kartą nuspauskite. Likusias daržoves irgi sutarkuokite, žalumynus supjaustykite ir viską sumaišykite.

Jei viską gerai išmaišius tešla skystoka, įberkite dar šaukštą džiūvėsėlių.

Šaukštu dėkite masę ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 170 °C orkaitėje apie 20–25 min. Kepsnelius galite patiekti su jogurtu, grietine, humusu, puikiai tinka prie sūdytos lašišos.

cukinijos, receptai, cukiniju receptai

Omletas su feta ir cukinijomis

Vienas tobuliausių derinių – cukinija ir sūris. Galima rinktis įvairių: nuo kietųjų iki šviežių arba tepamų. Patiekalas 2–3 asmenims.

Reikės:

  • 2 nedidelių cukinijų (~500 g)
  • 4 kiaušinių
  • 3–4 skiltelių česnako
  • šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 80 g fetos
  • kelių mėtų lapelių
  • alyvuogių aliejaus
  • petražolių ar kitokių žolelių patiekti

Cukiniją supjaustykite riekelėmis, česnaką susmulkinkite ir kartu lengvai apkepkite keptuvėje, kurią galima būtų dėti į orkaitę. Mėtų lapelius pasmulkinkite. Kiaušinius išplakite kartu su mėtomis.

Ant cukinijos ir česnako mišinio supilkite kiaušinių masę, suberkite patrupintą fetą, atsargiai permaišykite arba bent pakratykite keptuvę, kad viskas susimaišytų. Kepkite nustatę mažą kaitrą apie 5–6 min., paskui apkepkite po įkaitinta grilio spirale, kol sūris išsilydys.

Dėkite į lėkštę, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir patiekite su mėgstamais žalumynais.

 

Elžbietos Monkevič nuotraukos

2022-08-12

Susijusios temos - skaitykite: cukinijos, cukinijų patiekalai, receptai, pyragas

Dalintis