Columbus -1,0 °C Migla
Ketvirtadienis, 13 Vas 2025
Columbus -1,0 °C Migla
Ketvirtadienis, 13 Vas 2025

Daigai: daugiau skonio, daugiau vitaminų, daugiau energijos

2023/03/11


Ringauduose (Kauno r.) jau dešimtmetį klesti ir populiarėja šeimos ūkis „Žali žali“, kurios puoselėtojai Indrė ir Vincas BENEVIČIAI greta įprastų daržovių ir augalų želmenų augina ir tokių, kurių nė nepagalvotume ragauti daigų pavidalu. Geras skonis, vitaminai, mineralai, mikroelementai – štai tokie privalumai, dėl kurių verta semtis energijos ir jėgų iš natūralios žalumos.

Antras dešimtmetis – naujas patirties puslapis

Šio šeimos verslo idėjos įkvėpėja – I. Benevičienė, kuri, 2013 metais besilaukdama pirmagimės Sniegės ir atsisveikindama su buvusia darboviete, surengė įdomią edukaciją, įtikinusią, kokios gali būti gardžios daigintos saulėgrąžos. Nors sutuoktinių profesijos su žemės ūkiu nieko bendra neturi, Indrė, matyt, savyje pabudino mamos agronomijos mokslų daktarės Danutės Žabaliūnienės „žaliąją“ gyslelę...

V. Benevičiaus duomenimis, vitaminų ir mineralų koncentracija daiguose dažnu atveju keliskart didesnė nei subrendusiose daržovėse. Tačiau mėgėjams bandymas patiems daiginti, tarkim, stiklainiuose gali ir nepavykti, nes reikalingos chemiškai neapdorotos sėklos. Jų kokybė tiriama akredituotose laboratorijoje: toks privalomas reikalavimas daigų augintojams.

Vandenyje pamirkytos sėklos daiginamos specialioje drėgnoje terpėje, daigyklose. Tai užtrunka nuo savaitės iki dviejų, priklausomai nuo daržovės ar kito augalo rūšies. Šis ciklas ūkyje sukasi ištisus metus, mat periodiškai daiginama pakartotinai.

„Kur vartojamos daržovės, ten tinka ir jų daigai“, – pastebi V. Benevičius. Daigus žmonės perka tiesiogiai ar iš įvairių parduotuvių tinklo, o kita dalis tiekiama restoranams. V. Benevičiaus įsitikinimu, Lietuvos klimato juostoje, kur žiemą jaučiama šviežios, natūralios žalumos stoka, šis maistingos ir vitaminingos produkcijos poreikis nuolat augs.

Indrė ir Vincas Benevičiai kviečia ant savo stalo rasti vietos ir daigams.

Įvairovė, kurios nesitikėjote

Jeigu reikėtų išvardinti šiame ūkyje auginamus daigus, jų įvairovė tikrai nustebintų: populiarumo viršūnėje vis dar puikuojasi saulėgrąžos, antroje vietoje – spindulinės pupuolės, trečioje – liucernos, o kur dar visos kitos daržovės ir augalai, jau atrasti smalsių pirkėjų: žirniai, brokoliai, ridikėliai, česnakai, porai.

„Svarbiausias faktorius, dėl kurio verta paragauti daigų, yra skonis, – pabrėžia V. Benevičius. – Antras dalykas – skonis dar labiau išreikštas nei subrendusių augalų, daržovių. Trečias privalumas – vitaminų, mineralų, mikroelementų gausa, praturtinanti žmogų naujomis jėgomis, pastiprinanti imunitetą.“

Saulėgrąžų daigai vertinami dėl lengvai virškinamų riebalų ir angliavandenių, amino rūgščių ir mineralų. Salstelėjęs skonis būdingas ne tik šiems, bet ir pupuolių daigeliams, kurie burnoje tirpsta tarsi ką tik iš lysvės nuskinti jaunučiai žirniai, užtat mėgstami vaikų.

Tiek saulėgrąžų, tiek liucernų daigai dėl neutralaus skonio ir plataus spektro mikroelementų itin tinkami kokteiliams ruošti. Gardžiuose žirnių daiguose gausu antioksidantų, o tai itin svarbu odos grožiui ir sveikatai.

„Brokolių daigai, galima sakyti, turi savo istoriją, – atkreipia dėmesį V. Benevičius. – XX a. devintame dešimtmetyje Amerikos laikraštyje „New York Times“ išėjo straipsnis apie brokolių daiguose esančio sulforafano potencialių priešvėžinį poveikį. Mat brokoliuose vertingo mikroelemento sulforafano yra 20 kartų daugiau nei brokolių dauguose. Sulforafanas – junginys, pasižymintis ne tik priešvėžinėmis, bet ir antidiabetinėmis, antimikrobinėmis savybėmis.“

Kam patinka ridikėliai, tam tikrai įtiks ir aštriai „ridikiški“ jų daigai. Tam ūkyje naudojamos rausvų, žalių ir violetinių ridikų sėklos, tad ir daigų spalvos ir poskoniai skirtingi.

Porų daigams būdingas svogūnų aštrumas, o štai česnakų daiguose, kuriuose daugiau vandens nei pačiose daržovėse, aštrumo ir nemalonaus kvapo gerokai mažiau, jų užkandus, po 10 minučių to kvapo iš viso nelieka.

 

 

„Rasų“ korespondentė Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

Vinco Benevičiaus nuotraukos

 

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis