Columbus +9,9 °C Mažai debesuota
Antradienis, 15 Bal 2025
Columbus +9,9 °C Mažai debesuota
Antradienis, 15 Bal 2025

Gintaro Steponėno užaugintas bulves pirko ir TV laidų vedėja, kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson.

Rita KRUŠINSKAITĖ
ŪP korespondentė  

Daryk, kas patinka, ir bus gerai

2025/02/05


Švenčionių r. gyventojas Gintaras Steponėnas savąjį pašaukimą ir gyvenimo tikslą atrado sujungęs dvi veiklas – atidaręs kavinę ir įkūręs ekologinį ūkį, kuriame augina bulves ir iš jų gamina tradicinius lietuviškus patiekalus. Jais pasimėgauti atvažiuoja ir didmiesčių gyventojai.

Paveldėjo senelio ūkį

„Su tėvais gyvenome Švenčionėliuose, tačiau kaimo vaikiu tapau nuo mažens. Visi mano savaitgaliai ir mokyklinės atostogos prabėgdavo kaime pas senelius, pats norėdavau kuo daugiau laiko praleisti kaime, ten buvo smagiausias gyvenimas“, – „Ūkininko patarėjui“ pasakojo Bajorų k. ūkininkaujantis G. Steponėnas.

Iš vaikystės vyrui bene labiausiai įsiminė karvių ganymas. Jo seneliai laikė keturias karves ir arklį. Gintaras padėdavo karves prižiūrėti, parvesti iš ganyklų, pagirdyti. Jam teko ir karvę melžti, ir mėšlą valyti. Darbštus vaikas nesibodėjo jokių kaimiškų darbų.

„Su seneliu Jonu Pliusniu mus siejo artimas ryšys, mokiausi iš jo stebėdamas ir padėdamas. Matant senelių gyvenimo būdą ir aktyviai jame dalyvaujant, atsirado supratimas, ką žmogui reiškia ir duoda žemė“, – teigė ŪP pašnekovas.

Savarankiškas jo ūkininkavimo kelias prasidėjo 2014 m., gavus senelio palikimą – 12 ha žemės, nors dar tebestudijavo vadybą Vilniaus verslo kolegijoje. „Gyvendamas Vilniuje labai greitai supratau, kad didmiestis – ne man. Mane žavi ir traukia kaimas, jo erdvės ir laisvės pojūtis, suteikiantis energijos. Tikriausiai senelis manyje matė dalelę savęs, todėl ir patikėjo savo ūkį, kad tęsčiau jo veiklą“, – apie kaimo trauką kalbėjo G. Steponėnas.

bulvės
Sufasuotos bulvės laukia pirkėjų.

Pasirinko ekologiją

Senelis dirbo žemę vadovaudamasis ekologijos principais, saugodamas žemę, tačiau ūkis formaliai nebuvo ekologinis. Viskas pasikeitė, kai jį perėmė anūkas – ūkis tapo ekologinis. „Mūsų krašte žemės nėra derlingos, norint auginti grūdines kultūras ir gauti gerą derlių, reikia daug investuoti į trąšas. Pasiskaičiavau ir supratau, kad geriau ūkininkauti ekologiškai, be to, taip ir žemė labiau tausojama, ir užaugintas derlius kokybiškesnis“, – kodėl pasirinko ekologinį ūkininkavimą įvardijo G. Steponėnas.

Šiandien jo valdomas ūkis yra išsiplėtęs iki 30 ha, kuriuose augina grūdines kultūras ir bulves. Didžiausia žemės dalis skiriama avižoms, nes turima žemė labai tinka auginti šiai kultūrai. „Pasėjęs avižas, žinai, kad nuimsi derlių, o pasėjus kviečius, gali nutikti ir taip, kad neužaugs ne tik kviečiai, bet ir žolės“, – akcentavo ekologinio ūkininkavimo iššūkius ūkininkas. Likusioje žemės dalyje dėl sėjomainos augina kviečius, žirnius bei rugius, kuriuos noriai perka medžiotojai. Dėl įvairovės ūkyje dar laikoma ir keletas avių.

Bulvės – ne tik kavinei

Sarių karčema
Sarių karčemoje visada galima rasti tradicinių lietuviškų patiekalų.

VISAS STRAIPSNIS ČIA, 2025 m. vasario 4 d. numeryje!

 

Galite prenumeruoti „Ūkininko patarėjo“ elektroninę leidinio versiją

arba popierinę: ukininkopatarejas.lt,

arba susisiekus el. paštu: platinimas@ukininkopatarejas.lt, tel. +370 603 75 963.

Taip pat leidinio prenumerata priimama per www.prenumerata.lt, www.prenumeruoti.lt, www.prenumeruok.lt

bei Perlo terminaluose.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti, įgarsinti žodžiu ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis