Įstaiga buvo registruota patiekalų ruošimui iš šaldytų pusgaminių, tačiau patikrinimo metu paaiškėjo, kad maistas iš tiesų buvo gaminamas vietoje. Nustatyta, kad nebuvo vykdomos savikontrolės procedūros, nebuvo tvarkomi temperatūros registravimo žurnalai, o naudojamų žaliavų atsekamumas iš esmės neegzistavo – rasta daugiau nei 6,5 kg šaldytos mėsos be ženklinimo. Be to, įstaigoje buvo aptikta daugiau nei 10 kg pasibaigusio galiojimo maisto produktų.
Inspektoriai nustatė ir kryžminės taršos galimybę. Nebuvo užtikrintas skirtingų maisto ruošimo zonų atskyrimas, kiaušiniai buvo laikomi kartu su kitais produktais, neaišku, kur jie plaunami, peiliai ir pjaustymo lentelės buvo neženklintos, o ant to paties stalo buvo ruošiami tiek daržovių patiekalai, tiek miltiniai gaminiai, o ant stalo rasti ir kiaušiniai kartoninėje pakuotėje, šalia obuoliai, nevalyti česnakai ir cigaretės.
Maisto tvarkymo patalpos buvo nešvarios, drėgnos, kai kuriose patalpose ant sienų pastebėtas pelėsis. Ventiliacijos sistema neveikė tinkamai, o įrangos būklė kėlė abejonių dėl saugumo – dalis gamybinio inventoriaus buvo susidėvėjęs, aprūdijęs ar padengtas degėsiu, kai kurie puodai bei pjaustymo inventorius netvarkingas: dalis jo susidėvėję, dalis apipeliję.
Buvo nustatyti ir higienos bei savikontrolės pažeidimai. Darbuotojų tualete trūko rankų dezinfekcijai ir sausinimui skirtų priemonių, nebuvo priemonių paviršių ir gamybiniam inventoriui dezinfekuoti. Paviršiai buvo valomi netinkamais medžiaginiais rankšluosčiais.
Nustatyti ir grubūs maitinimo organizavimo pažeidimai. Nors įstaiga buvo pateikusi 14 dienų valgiaraštį, jo nebuvo laikomasi – patiekalai gaminti ne pagal numatytus variantus, globotiniai negalėjo rinktis, o be to, buvo naudojami maisto produktai, kurių sudėtyje buvo mechaniškai atskirta vištiena , o jos vartojimas globos įstaigose yra draudžiamas.
Be veiklos stabdymo, įmonės atsakingam asmeniui bus taikoma administracinė nuobauda pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 45 straipsnio 1 dalį ir 139 straipsnio 1 dalį.
Tęsiant tyrimą po atlikto patikrinimo UAB „Pajūrio senelių namai“ Kretingoje, papildomai vasario 27 d. VMVT Kauno apygardos priežiūros skyrius atliko patikrinimą ir minimos įmonės padalinyje Kaune, kuriame teikiamos paslaugos vyresniems nei 65 metų 24-iems globotiniams. Nors veiklos stabdyti neprireikė, patikrinimo metu buvo užfiksuoti maisto saugos ir higienos pažeidimai: valgiaraščio neatitikimai – pietums gaminamas patiekalas ir gėrimas neatitiko parengto valgiaraščio meniu, neparengtos jų receptūros; patiekalams naudota 1,6 kg virtos dešros su mechaniškai atskirta vištiena, kuri yra draudžiama naudoti globos įstaigose. Be to, rasti pasibaigusio galiojimo maisto produktai, kurie buvo užšaldyti – liesa trinta varškė, karštai rūkyta kiaulienos dešra, viščiukų broilerių ketvirčių mėsa, taukų pasta ir t. t. Bendras rastų produktų kiekis – virš 6 kg.
Atliekant patikrinimą paaiškėjo, kad nebuvo laikomasi ir savikontrolės – nebuvo atliekami geriamojo vandens bei gaminamo maisto laboratoriniai tyrimai, nekontroliuota patiekalų šiluminio apdorojimo temperatūra, neatliktas savikontrolės auditas. Higienos pažeidimų užfiksuota mažiau nei Kretingoje: čia dviejų spintelių paviršiai buvo atpleišėję, šaldiklio paviršius pažeistas korozijos, jo durelių sandarinimo gumose susikaupę nešvarumai.
VMVT Kauno apygardos priežiūros skyrius uždraudė naudoti maitinimui pasibaigusio galiojimo bei neleistinus maisto produktus. Įmonė įpareigota pašalinti nustatytus pažeidimus. Atsakingam asmeniui bus skirta bauda pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksą.
VMVT fotoinformacija