Kaunas +12,9 °C Dangus giedras
Penktadienis, 20 Bir 2025
Kaunas +12,9 °C Dangus giedras
Penktadienis, 20 Bir 2025
Ūkininkė Oksana Gelčienė sako, jog smidrų auginimas – labai rizikingas verslas. Nušalusius ūglius išpjauna.

Aldona SIREIKIENĖ
ŪP korespondentė  

Derlių pasiglemžė šalnos

2025/05/13


Pakruojo r. Klovainių miestelyje gyvenanti ūkininkė Oksana Gelčienė smidrus augina jau septynerius metus. Šis pavasaris labai šaltas – per pirmąsias gegužės savaites nuo šalnų nukentėjo pirmieji stalo aristokratais vadinamų smidrų ūgliai. Praėjusio penktadienio naktį 100 proc. nušalo ‘Bacchus’ ir ‘Erasmus’ veislių smidrai, o ‘Gijnlim’ veislės ūgliukai nuo šalnų nukentėjo 80 proc.

Daržovių augintoja O. Gelčienė „Ūkininko patarėjui“ sakė, kad smidrų auginimas yra rizikingas darbas, laukia daug iššūkių – pavasario šalnos negailestingai niokoja ankstyvąsias daržoves.

Ūkininkė kalbėjo, kad kiekvieną pavasarį šalnos pakenkia pirmiesiems smidrų ūgliams. Per pastaruosius dvejus metus šalnos naujai išdygusius ūglius nušaldė po kelis kartus – tik augalas iš dirvos iškelia savo galvą, tuoj tvoja šalna. Derliaus praradimai matuojami dėžėmis – nušalusius ūglius išpjauna ir krauna į komposto talpas. Taip sugaištama daug laiko ir patiriama galybė nuostolių. Smidrų augintoja bandė įvairiomis technologijomis kovoti su šalnomis, bet stalo aristokratų nepavyko išsaugoti – vis tik nuo stiprių šalnų daug pirmųjų smidrų ūglių nušalo.

smidrai
Žuvusį smidrų derlių supils į komposto talpas.

Vėsus šių metų pavasaris lietuviškų smidrų sezono piką nukels į antrąją gegužės pusę. O. Gelčienė kalbėjo, kad šiemet smidrų kaina tokia pat, kokia buvo ir prieš septynerius metus – sezono pradžioje kilogramas kainuoja apie 10–12 Eur. Per tuos septynerius metus stipriai padidėjo auginamų smidrų savikaina, net 2,5 karto didesnį atlyginimą moka darbuotojams, bet didinti smidrų kainos ūkininkė neketina dėl kelių priežasčių: didelė konkurencija, daugėja naujų smidrų augintojų, be to, pirkėjus vilioja pigi įvežtinė neaiškios kokybės produkcija.

Kol paruošia smidrus prekybai, reikia daug rankų darbo: ūgliai nupjaunami, po to plaunami, rūšiuojami ir supakuojami. Smidrus O. Gelčienė parduoda tiesiai iš Klovainiuose esančio savo ūkio, nemažai produkcijos nuolatiniams klientams autobusais siunčia į Vilnių, Šiaulius, Panevėžį, Joniškį ir kitus miestus.

Šių metų naujovė: ūkininkė klientus nutarė pakviesti atvykti į ūkį „Užauginta prie Ramytės“ patiems prisiskinti smidrų. 1 kg kaina patraukli – tik 3 Eur.

ŪP pašnekovė džiaugėsi, kad lietuvės šeimininkės neprarado įgūdžių gaminti gardžius patiekalus, daržoves ir vaisius marinuoja, šaldo, konservuoja, iš jų verda džemus ir uogienes. Pastaraisiais metais itin populiarūs yra marinuoti smidrai.

Ūkininkė pateikė receptą, kaip marinuoti smidrus:

VISAS STRAIPSNIS ČIA, 2025 m. gegužės 13 d. numeryje!

 

Galite prenumeruoti „Ūkininko patarėjo“ elektroninę leidinio versiją

arba popierinę: ukininkopatarejas.lt,

arba susisiekus el. paštu: platinimas@ukininkopatarejas.lt, tel. +370 603 75 963.

Taip pat leidinio prenumerata priimama per www.prenumerata.lt, www.prenumeruoti.lt, www.prenumeruok.lt

bei Perlo terminaluose.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti, įgarsinti žodžiu ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis