Columbus +2,7 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024
Columbus +2,7 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024

Džiovintos daržovių sriubos: idėja, parviliojusi namo

2023/05/05


Egidijaus ir Robertos KARDONŲ idėja – grįžus iš Škotijos į Lietuvą, į Lungelių kaimą (Zarasų r.), auginti daržoves ir džiovinti jas sriuboms. Kai jaunų ūkininkų verslo ratas įsisuko, jie net patys sunkiai patikėjo, kaip jiems, šių sričių naujokams, tai pavyko. Nepalyginamas malonumas dirbti sau – smalsiai, eksperimentuojant, tegu ir kartais klystant. Ir piktžolės jiems per daug netrukdo, kartais netgi padeda... Jų žodžiais tariant, niekas taip nepritraukia prie tėvynės, kaip žemė.

Atgal sugrąžino dovana

Klaipėdietė Roberta, kaip sako ji pati, užaugusi ant „grindinio“, ir Egidijus iš Dusetų (Zarasų r.) vienas kitą sutiko Škotijoje ir sukūrė bendrą gyvenimą, bet pirmoji jų svajonė buvo grįžti į tėvynę.

„Škotija mums buvo ieškojimų etapas, o verslo idėja ten atkeliavo lauktuvių iš Lietuvos krepšyje, – prisimena E. Kardonas. – Atvažiavę aplankyti mūsų ir gimusio anūko Vėjo, tėvai šalia pasiilgtų lietuviškų gėrybių įspraudė ir savo darže užaugintų bei sudžiovintų daržovių maišelius, surikiuotus taip, kad įmetus jų turinį į puodą, pakvipdavo tokia skania sriuba, jog regėjosi, kad jau grįžome namo...“

Roberta ir Egidijus Kardonai

Ši šeima į Lietuvą nutarė grįžti su nuosavo verslo idėja. Pagrindine svarstymų „už“ ir „prieš“ tema tapo mūsų šalyje auginamų ir džiovinamų daržovių rinkiniai sriuboms.

„Šių sriubų stiprybe turėjo būti natūralumas, patogumas ir pasirinkimo laisvė jas verdant, – atkreipė dėmesį Roberta. – Be jokių pridėtinių E ir skonio stipriklių. Džioviname karščiu, pramonine daržovių ir vaisių džiovykle.“

Kaip tai pavyko?

Abiejų profesijos ir darbai nebuvo susiję nei su daržininkyste, nei su maisto produktų gamyba. Optimizmas dabar stebina ir juos pačius: „Tik būdami visiški tų abiejų sričių neišmanėliai, galėjome be išankstinės baimės leistis į šitokią nežinomybę.“

Tačiau aplinkybės klostėsi palankiai: Egidijaus močiutė Vanda padovanojo 15 ha kalnuotos Aukštaitijos žemės su ūkiniu pastatu, o pasaulinė kovido pandemija paskubino grįžimą namo. 2020 m. E. Kardonas tapo jaunuoju ūkininku, pasiruošusiu atvirame grunte auginti daržoves ir jas perdirbti džiovinant bei sudedant į rinkinius sriuboms virti.

Savos žemės grožis ir trauka.

„Supratome, kad tik trumpinant ūkyje užaugintų daržovių kelią iki galutinio vartotojo, gali būti rentabilu, – dalijasi patirtimi ūkininkas. – Nusipirkęs džiovintų daržovių rinkinį sriubai, pirkėjas gali net neabejoti, kad šitas daržoves lietė tik mūsų rankos.“

2020 m. E. Kardonas pateikė paraišką ES paramai gauti. Žingsnis po žingsnio ir jau 2022-ųjų rugsėjį ūkininkai vartotojams pristatė pirmąsias kopūstų ir ukrainietiškų barščių sriubas, jų rinkinukus.

Kopūstų ‘Agressor H’ lapus tinka džiovinti.

Žemė be trąšų, kenkėjai be sparnų

Atvirame grunte jie augina ir toliau augins Lietuvos klimato iššūkiams atsparias daržoves: kopūstus, burokėlius, morkas, moliūgus, svogūnus, česnakus, pomidorus, šiek tiek paprikų, prieskoninių daržovių ir kt.

„Nesivaikome auginamų daržovių rūšių įvairovės, mums svarbiausia ištęsti derliaus nuėmimą į 3–4 mėn., nes neturėdami didelių sandėliavimo patalpų, nuimtas daržoves iš karto džioviname, – paaiškino Egidijus. – Štai kopūstus auginame tik dviejų rūšių – ankstyvuosius, kuriuos galime nuimti ir pradėti džiovinti jau liepą, ir vėlyvuosius, nebijančius net pirmojo sniego.“

Auginimo sąlygos Aukštaitijos krašto žemėse tikrai sudėtingos – tai molis, tai šlapynė, tai smėlis. Ir daržovės užauga ne elitinio, tinkamo prekystaliui grožio: vienos mažesnės, kitos didesnės, trečios tiesesnės, ketvirtos kreivesnės. Tačiau šiai šeimai svarbiausia, kad jos natūralios, užaugintos be jokių trąšų: juk sodinamos 20 metų išsiilsėjusioje žemėje.

Žolynai kartais netgi puošia moliūgus.

„Nesivaikome ir didelio derlingumo rodiklių, nuimtos daržovės mėnesių mėnesius neguli sandėliuose ar parduotuvėse, o beveik iš karto perdirbamos, džiovinamos, fasuojamos ir atiduodamos kaip galutinis produktas vartotojui“, – atkreipia dėmesį Roberta.

Ūkininkų teigimu, didžiausi jų daržovių kenkėjai – be sparnų: kiškiai, stirnos ir briedžiai. Stirnos ir kiškiai labai mėgsta išragauti vos tik pasodintų kopūstų šerdeles, o briedžiai kantriai sulaukia didelių gūžių ir jas sudoroja. Tenka dalintis arba elektros piemenį pasitelkti. Kardonai ir su piktžolėmis nekovoja: kartais jų pavėsyje lengviau saulės kaitrą išgyvena ir daržovės, o žydinčios žolės netgi papuošia.

Vėjas kopūstyne.

Darbas sau – įdomesnis

Anot ūkininko Egidijaus, dirbti sau ir dėl šeimos, net ir susiduriant su daugybe iššūkių, yra prasmingiau ir įdomiau:

„Niekas geriau už žemę negali „pririšti“ prie gimtinės. Dar mažai laiko praėjo, kiekvienas sezonas gali būti kitoks, bet džiugina jau pirmais realizacijos metais besiplečiantis džiovintų daržovių sriubų mėgėjų ratas. Nelyginame gyvenimo Škotijoje ir čia. Ten, svetimoje šalyje, dirbome samdomą darbą, o čia kartais dirbame 24 valandas per parą, bet sau, smalsiai, eksperimentuodami, atsakingai ir su viltimi, kad idėja pasiteisins.“

        

 

Robertos ir Egidijaus Kardonų nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis