Columbus -4,0 °C Debesuota
Sekmadienis, 22 Grd 2024
Columbus -4,0 °C Debesuota
Sekmadienis, 22 Grd 2024

ES ekologinės gamybos apdovanojimuose įvardyti nugalėtojai

2024/09/23


Šiandien, minint ES ekologinės gamybos dieną, Europos Komisija (EK) paskelbė trečiojo ES ekologinės gamybos apdovanojimų (EU Organic Awards) nugalėtojus. Tarp jų nėra atstovų iš kaimyninių šalių, tačiau įdomu – kas ekologiniame judėjime šiemet pripažinti yderiais?

Geriausia ekologiškai ūkininkaujanti ūkininkė (moteris) – Reinhilde Frech-Emmelmann iš Austrijos. M. Frech-Emmelmann biodinaminį Demeter ūkį ReinSaat GmbH Žemutinėje Austrijoje įkūrė 1998 m. Tai sėklininkystės ūkis, siūlantis daugiau kaip 800 atsparių sėklų veislių. Tokia veikla skatina biologinę įvairovę ir tvarų ūkininkavimą visoje Europoje.

Geriausias ekologiškai ūkininkaujantis ūkininkas (vyras) – Benny Schöpf Vokietijoje. G. Schöpf yra pagrindinis daržovių augintojas Kartoffelkombinat, kuris yra didžiausias bendruomenės remiamas kooperatinis ūkis Vokietijoje. Ūkis ekologiškomis daržovėmis kas savaitę aprūpina 2 300 namų ūkių, ūkis teikia pirmenybę sąžiningoms darbo sąlygoms ir tvariai praktikai, skatindamas alternatyvią žemės ūkio ekonomikos sistemą.

Geriausias ekologiškas regionas Suomijos „South Savo“, per 40 metų trukusį ūkininkų, mokslininkų ir vietos valdžios institucijų bendradarbiavimą sukūręs stiprią ekologinio ūkininkavimo kultūrą. Regione, kuriame yra 200 ekologinių ūkių, skatinama tvari praktika, išsaugant vandens kokybę ir biologinę įvairovę, veikia Suomijos ekologinių tyrimų institutas.

Geriausio ekologiško miesto nominacijos nugalėtoja BioStadt Bremen Vokietijoje. Daugiau nei 30 proc. ūkių yra sertifikuoti ekologiški, todėl miestas skatina tvarias maisto sistemas per bendruomenės projektus ir novatoriškas ūkininkavimo iniciatyvas. BioStadt Bremen siekia, kad iki 2025 m. visos savivaldybių maitinimo įstaigos mokyklose, lopšeliuose ir ligoninėse būtų pertvarkytos į 100 proc. ekologiškas.

Geriausias ekologiškas biologinis rajonasSörmland biologinis rajonas Švedijoje. Tai ekologinio ūkininkavimo pradininkas (nuo 1940-ųjų), vienijantis ūkius, maisto perdirbėjus, restoranus ir kt. Kadangi 20 proc. dirbamos žemės yra ekologiška, rajonas skatina vietinius ekologiškus produktus, tvarų turizmą ir informuotumą apie ekologiško maisto naudą sveikatai.

Geriausia ekologiško maisto perdirbimo MVĮGino Girolomoni Cooperativa Agricola Italijoje. Marche regione įsikūręs kooperatyvas specializuojasi ekologiškų makaronų gamyboje. Turėdama 80 ha ekologinės žemės ūkio naudmenų ir atsinaujinančia energija varomus įrenginius, įmonė kasmet pagamina 9 mln. t makaronų, paremia daugiau nei 300 ūkininkų ir 60 vietos darbuotojų.

Geriausia ekologiškų maisto produktų mažmeninės prekybos įmonėSAiFRESC Ispanijoje. 2011 m. trijų ūkininkų įkurta SAiFRESC perėjo prie ekologinio ūkininkavimo, atgaivindama Huerta de Valencia žemės ūkį. Įmonė valdo 30 hektarų ekologinės žemės, gamina 70 rūšių ekologiškų produktų, 90 proc. derliaus parduoda vietoje ir taip mažina pakuočių kiekį. Šia iniciatyva skatinama žiedinė ekonomika ir rengiami edukaciniai seminarai apie ekologinį ūkininkavimą.

Geriausias ekologiškas restoranas / maitinimo paslaugaKalfas ir Hansenas Švedijoje. Šis restoranų tinklas, kurį 2014 m. Įkūrė Rune ir Fabian Kalf-Hansen, siūlo 100 proc. ekologišką sezoninę šiaurietišką virtuvę. Turėdama du restoranus, maitinimo paslaugas ir ekologiškus patiekalus Švedijos traukiniuose,  „Kalf & Hansen“ teikia pirmenybę vietos gamintojams, tvarumui ir prieinamiems ekologiškiems patiekalams.

Šių metų renginiui iš visos ES buvo gauta beveik 100 paraiškų, o į galutinį sąrašą buvo įtraukti 24 kandidatai iš 11 šalių. ES ekologinės gamybos apdovanojimuose numatytos 7 kategorijos ir 8 individualūs apdovanojimai, kuriais pripažįstami novatoriški, tvarūs ir įkvepiantys projektai, kuriais ekologinei gamybai ir vartojimui suteikiama didelė pridėtinė vertė. Apdovanojimus organizuoja Europos Komisija, Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas, Europos regionų komitetas, COPA-COGECAir „IFOAM Organics Europe“, remiant Europos Parlamentui ir Tarybai.

Ekologiniam ūkininkavimui skatinti ir populiarinti

Europos Parlamentas, Taryba ir Europos Komisija ES ekologinės gamybos dieną 2021 m. paskelbė kaip naują iniciatyvą, skirtą ekologiniam ūkininkavimui skatinti ir populiarinti.

Pagal dabartinės bendros žemės ūkio politikos (BŽŪP) strateginius planus taip pat numatyta didesnė finansinė parama – 14,7 milijardo eurų (2023–2027 m.) ES ūkininkams, kurie pereina prie ekologinio ūkininkavimo ir jame lieka. Šiuo metu beveik visos valstybės narės pirmą kartą yra parengusios išsamias ekologinės gamybos strategijas.

2012–2022 m. bendro ekologinio žemės ploto dalis bendrame ES naudojamame žemės ūkio paskirties žemės plote padidėjo nuo 5,9 proc. iki apytikriai 10,5 proc. Tai yra 7,4 milijono hektarų padidėjimas. Per pastaruosius kelerius metus ekologiškų produktų rinka labai išsilaikė, nepaisant tam tikrų iššūkių, visų pirma didelės maisto infliacijos ir padidėjusių energijos kainų. Bendra ES mažmeninė prekyba ekologiškais produktais padidėjo nuo 38,6 milijardo eurų 2019 m. iki 45,0 milijardo eurų 2022 m., o 2021 m. pasiekė aukščiausią lygį – 46,3 milijardo eurų. ES yra antra pagal dydį ekologiškų produktų rinka po JAV.

Parengė Irma Dubovičienė

Dalintis