Columbus +3,6 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024
Columbus +3,6 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024

Jolanta KAŽEMĖKAITYTĖ
ŪP korespondentė 

Europos Sąjungoje aušta vabzdienos era?

2024/03/05


Kai kuriose Europos Sąjungos (ES) šalyse jau prekiaujama duona, makaronais, šokoladu, kitais maisto produktais, kurių sudėtyje yra ingredientų iš vabzdžių. Tokius produktus tiekti ES rinkai gali tik įmonės, kurių paraiškas patvirtina Europos Komisija (EK).

Įmonės teikia paraiškas

„EK dokumentais patvirtina atskirų įmonių paraiškas dėl vabzdžių produktų įtraukimo į ES Naujų maisto produktų sąrašą. Šiuose dokumentuose nurodyta, kiek ingredientų iš vabzdžių bus naudojama gaminant produktus. Tiems gamintojams sudaromos išskirtinės teisės 5 metus tiekti produktus rinkai“, – „Ūkininko patarėjui“ aiškino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Ryšių su visuomene skyriaus atstovai.

Pasak jų, paraiškas dėl produktų iš tų pačių vabzdžių rūšių gali teikti neribotas skaičius įmonių. Europos maisto saugos tarnybai (EFSA) nusprendus, kad produktai nekels rizikos žmonių sveikatai, EK patvirtina įgyvendinimo reglamentą su įmonės pareiškėjos receptūrose nurodytu ingredientų iš vabzdžių kiekiu.

VMVT internetinėje svetainėje parašyta, kad ES rinkoje galima parduoti keturių rūšių vabzdžių, esančių Naujų maisto produktų sąraše: naminius svirplius (Acheta domesticus), malūninių juodvabalių (Alphitobius diaperinus) ir didžiųjų milčių (Tenebrio molitor) lervas, skėrius keleivius (Locusta migratoria), produktus.  Vabzdžiai gali būti užšaldyti, džiovinti ir miltelių pavidalo, malūninių juodvabalių lervos – dar ir pastos pavidalo.

Toje svetainėje yra ir EK reglamentai, kuriuose nurodytos įmonės, galinčios šiuos vabzdžių produktus tiekti rinkai.

Milčių lervos – ne tik šokolade

Daugiausia įmonių, kurios į maisto produktus deda ingredientų iš vabzdžių, yra JAV, Kanadoje, Vietname, kitose Azijos šalyse. Yra ir Europoje. Antai Nyderlandų įmonė „Fair Insects BV“ 2018 m. pabaigoje EK pateikė 2 paraiškas: leisti kaip naujus maisto produktus tiekti ES rinkai užšaldytus, džiovintus ir miltelių pavidalo naminius svirplius, didžiųjų milčių lervas, taip pat leisti juos naudoti gaminant maisto produktus, skirtus visiems vartotojams. Tokias teises suteikiančius 2 reglamentus EK pirmininkė Ursula von der Leyen patvirtino 2022 m. vasario 8 d. Juose nurodyta, kiek gramų ingrediento iš vabzdžių daugiausia gali būti 100 g produkto.

Didžiausias leistinas užšaldytų ingredientų iš didžiųjų milčių lervų kiekis duonoje, bandelėse, krekeriuose, javainių batonėliuose, džiovintuose įdarytuose makaronuose, padažuose, kepiniams skirtuose premiksuose, šokoladiniuose gaminiuose – 30 g/100 g, picose, bulvių ir ankštinių augalų patiekaluose, užšaldytuose rauginto pieno gaminiuose – 15 g/100 g, išrūgų milteliuose, mėsos pusgaminiuose, traškučiuose – 40 g/100 g, mėsos pakaitaluose – 80 g/100 g, sriubose, salotose – 20 g/100 g.

Didžiausias leistinas ingredientų iš džiovintų ir miltelių pavidalo didžiųjų milčių lervų kiekis minėtuose gaminiuose yra 2–3 kartus mažesnis negu užšaldytų.

didysis milcius
Didysis milčius. Didžiojo milčiaus lervos.

Svirpliai – ne tik sriubose

Didžiausias leistinas ingredientų iš užšaldytų naminių svirplių kiekis duonoje, bandelėse, sausainiuose, šokoladiniuose konditerijos gaminiuose, konditerijos kepiniuose, javainių batonėliuose, įdarytuose tešlos gaminiuose, padažuose – 30 g/100 g, mėsos pusgaminiuose, kukurūzų miltų užkandžiuose, baltyminiuose produktuose, išskyrus mėsos pakaitalus, – 40 g/100 g, mėsos pakaitaluose – 80 g/100 g, sriubose, sriubų koncentratuose, tirpiųjų sriubų milteliuose – 20 g/100 g, perdirbtų bulvių produktuose, ankštinių augalų ir daržovių patiekaluose, sausuose makaronuose – 3 g/100 g, picose, užšaldytuose rauginto pieno gaminiuose – 15 g/100 g.

Didžiausias leistinas ingredientų iš džiovintų ir miltelių pavidalo naminių svirplių kiekis minėtuose gaminiuose yra 2–3 kartus mažesnis negu užšaldytų.

Į alkoholinių gėrimų mišinius dėtinas didžiausias ingredientų iš užšaldytų, džiovintų ir miltelių pavidalo didžiųjų milčių lervų ir svirplių kiekis toks pats – 1 g/100 g.

svirpliai
Naminis svirplys. Džiovinti naminiai svirpliai.

Skėriai kol kas duonoje nenumatyti

Nyderlandų įmonė „Fair Insects BV“ rinkai taip pat tiekia užšaldytų, džiovintų ir miltelių pavidalo ingredientų iš skėrių keleivių bei maisto produktų, kuriuose yra ingredientų iš šių vabzdžių. Tokią teisę garantuojantį reglamentą EK patvirtino 2021 m. gruodžio 5 d.

Didžiausias leistinas ingredientų iš užšaldytų skėrių keleivių kiekis perdirbtų bulvių produktuose, ankštinių augalų patiekaluose ir makaronų gaminiuose, sriubose, koncentruotose sriubose, salotose, užšaldytuose rauginto pieno gaminiuose – 15 g/100 g, skardinėse ir stiklainiuose konservuotuose ankštiniuose augaluose ir daržovėse – 20 g/100 g, šokoladiniuose konditerijos gaminiuose, dešrose – 30 g/100 g, mėsos gaminių pakaitaluose – 8 g/100 g, į alų panašiuose gėrimuose, alkoholinių gėrimų mišiniuose – 2 g/100 g.

Didžiausias leistinas ingredientų iš džiovintų ir miltelių pavidalo skėrių keleivių kiekis minėtuose gaminiuose yra 2–3 kartus mažesnis negu užšaldytų, o alkoholinių gėrimų mišiniuose – 2 g/100 g (toks pat, kaip užšaldytų).

Dokumente, leidžiančiame minėtai įmonei tiekti rinkai ingredientus iš naminių skėrių ir produktus su jais, neminimos bandelės ir duona. Vadinasi, ji negali dėti ingredientų iš skėrių į šiuos gaminius.

Taip pat nurodoma, kad didžiausias leistinas džiovintų arba miltelių pavidalo ingredientų iš skėrių kiekis riešutuose yra 20 g/100 g. Matyt, šie produktai apvoliojami vabzdiena.

Juodvabaliai – maisto papildas?

VISAS STRAIPSNIS ČIA!

 

Galite prenumeruoti „Ūkininko patarėjo“ elektroninę leidinio versiją

arba popierinę: el. paštu: platinimas@up.lt,

tel. +370 603 75 963

https://ukininkopatarejas.lt//katalogas/popieriniu-leidiniu-prenumerata/, www.prenumerata.lt, www.prenumeruoti.lt, www.prenumeruok.lt

bei Perlo terminaluose.

Vikipedijos nuotraukos

Titulinėje nuotr. – Skėrys keleivis.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Verslas