Columbus +18,9 °C Debesuota
Antradienis, 1 Spa 2024
Columbus +18,9 °C Debesuota
Antradienis, 1 Spa 2024

Galvojate, kaip perkant maistą išleisti mažiau?

2023/07/01


Žmonės bando taupyti įvairiais būdais, tačiau vienas svarbiausių įpročių, anot prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerės Vaidos Kurpienės, yra maisto produktų planavimas. Peržiūrėję turimas atsargas iš anksto suplanuokite meniu, pasinaudokite lojalumo programos dalyviams taikomomis nuolaidomis ir įsigykite sezoninių vaisių ar daržovių – taip ne tik sutaupysite, bet ir valgysite vertingesnį maistą.

Nepamirškite peržiūrėti šaldytuvo ir spintelių turinio

Prieš einant į parduotuvę dietistė pataria peržvelgti maisto produktų spinteles, šaldytuvą ir šaldiklį – čia gali būti užsilikusių, seniai pamirštų ingredientų, kurie nepanaudoti suges ir bus išmesti.

„Subalansuota mityba neatsiejama nuo planavimo. Ką turiu spintelėse, šaldytuve – sunaudoju, o tai, ko trūksta, perku parduotuvėje, todėl svarbu iš anksto suplanuoti būsimą valgiaraštį. Tai man padeda sutaupyti ir sunaudoti visus namuose turimus produktus. Planuoti galite 3, 4 ar 7 dienoms. Labiausiai apsimoka planuoti 3–4 dienoms, nes dažnai įvyksta kas nors nenumatyto ir pasikeičia produktų poreikis, tuomet galima lengvai reaguoti ir išvengti perteklinio jų kiekio“, – sako „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė.

Pasak V. Kurpienės, itin naudinga šaldytuvo ir spintelių reviziją daryti reguliariai ir pažymėti kalendoriuje šiam darbui skirtą datą. Tai ne tik padeda palaikyti nuolatinę tvarką, bet ir primena apie visus turimus, dar nepanaudotus produktus.

Iš anksto sudarykite pirkinių sąrašą

Dietistė V. Kurpienė rekomenduoja į parduotuvę eiti tik su iš anksto sudarytu pirkinių sąrašu – taip išvengsite pagundų pirkti to, ko nereikia. Šią taisyklę žino dauguma, bet ne visi ja vadovaujasi.

„Rinkitės maisto produktus, iš kurių galima gaminti namuose. Patariu sudaryti bazinių produktų sąrašą ir į jį įtraukti tuos produktus, kurie visada turi būti jūsų namuose: grūdus, miltus, daržoves, mėgstamus baltymų šaltinius ar kitus priedus. Kiekvieno namų ūkio pirkinių sąrašas bus itin skirtingas, tačiau jis gali padėti sutaupyti pinigų. Prekybos tinklai reguliariai taiko nuolaidas įvairioms produktų grupėms, tad naudojamų prekių galima įsigyti už mažesnę kainą. Tereikia pasidomėti, kada vyksta akcijos, ir planuojant apsipirkimą peržiūrėti, ko artimiausiu metu gali pritrūkti. Jeigu esate įsitikinę, kad suvartosite tam tikrus produktus iki jų galiojimo pabaigos, juos pirkti galite ir didesniais kiekiais“, – sako V. Kurpienė, „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė.

Ekspertė pabrėžia, kad pirkinių sąrašą reikėtų turėti ne tik perkant bazinius produktus, bet ir kaskart einant į parduotuvę. Perkant brangesnius produktus, pavyzdžiui, žuvį ir mėsą, pravartu prieš einant į parduotuvę atsiversti nuolaidų leidinį ir, radus gerų pasiūlymų, susiplanuoti, ką iš jų galėtumėte pagaminti ir kokių priedų reikėtų.

Kurpiene
Prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė Vaida Kurpienė.

Sekite nuolaidas ir įstokite į lojalumo klubus

Dietistė V. Kurpienė rekomenduoja stebėti prekybos tinklo siūlomas nuolaidas ne tik nuolaidų leidiniuose, bet ir specialiose programėlėse, sekti konkrečioms prekėms skirtas dienas ir muges, kurių metu už mažesnę kainą galima įsigyti ir maisto produktų, ir buitinės technikos ar grožio prekių.

Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė, patvirtina, kad prekybos tinklo lojalumo programos dalyviai reguliariai sulaukia papildomų akcijų, nuolaidų konkrečioms prekėms, o dalį išleistų lėšų susigrąžina į kortelę „Maximos“ pinigais.

„Pirkėjai kviečiami dalyvauti įvairiuose žaidimuose, mugėse, nuolaidų dienose ir svarbiausiuose išpardavimuose. Pernai išplėtėme „Ačiū“ klubų pasirinkimą, o jų nariai nuolat sulaukia specialių ilgalaikių pasiūlymų, individualiai parengtų pagal jų poreikius ir pomėgius. Iš viso prekybos tinklas turi 7 klubus: „Studentų“, „Mažylių“, „Ant grotelių“, „Žuvies mėgėjų“, „Sodo ir daržo“, „Augintinių“ ir „Sūrių“. Lojalumo programos nariai gali pasirinkti 5 aktualiausius klubus ir naudotis ilgalaikėmis nuolaidomis bei geriausiais pasiūlymais“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Dietistė V. Kurpienė priduria, kad produktus su nuolaida reikėtų pirkti atsakingai – įvertinti ar perkamas kiekis bus suvartotas ir nesuges, atkreipti dėmesį ne tik į pakuotės, bet ir kilogramo kainą.

Rinkitės sezoninius vaisius ir daržoves

Mityba pagal sezoniškumą yra naudinga mūsų sveikatai ir gali padėti sutaupyti. Sezono metu siūlomas asortimentas yra platesnis, o produktai – ne tik skanesni, bet ir parduodami už prieinamą kainą.

„Jeigu nusprendėte įsigyti braš­kių, o parduotuvių lentynose matote padėtas tik kelias dėžutes – greičiausiai dar ne sezonas ir jų įsigysite už didesnę kainą. Stebėkite produktų sezoniškumą – tiek vaisių, tiek daržovių skyriuose tai pamatyti galima plika akimi pagal produktų kiekį, išstatymą (jų daugiau) ir kainą, tad apsiperkant rekomenduoju atsižvelgti į šiuos aspektus“, – pataria V. Kurpienė.

Dietistė teigia, kad sutaupyti gali padėti ir kasdieniai įpročiai – subalansuota mityba, fizinis aktyvumas ir kokybiškas miegas: „Jeigu prastai miegate arba valgote nevertingą maistą, norėsis valgyti daugiau, kankins alkis ir saldumynų ar miltinių produktų potraukis. Rūpestis savimi ir subalansuoti kasdieniai įpročiai taip pat gali padėti sutaupyti ir suvalgyti tik kūnui reikalingą maisto kiekį.“

krepšelis
Sutaupyti padės teisingų įpročių formavimas: meniu planavimas, lojalumo klubų narystė, sezoninių vaisių ir daržovių pasirinkimas.

Šaldykite produktus ir patiekalus

Pasak ekspertės, parduotuvėje parduodamos maisto prekių pakuotės dažnai būna orientuotos į šeimas, tad mažesnis namų ūkis gali nespėti suvartoti produkto per rekomenduojamą galiojimo laiką.

„Beveik visus produktus ir patiekalus galima užšaldyti šaldiklyje ir atšildžius suvartoti. Svarbu žinoti keletą esminių taisyklių, kad produktai išlaikytų gerą skonį ir vertingas maistines medžiagas. Šaldyti produktai ir patiekalai turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip –18 °C temperatūroje. Taip pat venkite šaldiklyje juos laikyti ilgiau nei metus. Pagamintus patiekalus geriausia suvartoti per 2–3 mėnesius. Itin svarbu parinkti tinkamą tarą, nes, naudojant tam neskirtus maistinius maišelius arba dėžutes, dalis polimerų gali pakliūti į maistą. Rinkitės snaige ar kitaip pažymėtus šaldymo indus arba maišelius, kurių galite įsigyti parduotuvėse“, – įspėja „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė.

V. Kurpienė papildo, kad šaldymo kamera neturi būti pasidengusi storu ledo sluoksniu ir geriausia į kameros skyrius produktus ir patiekalus dėti kuo mažesniais kiekiais, kad išėmę vienu kartu juos suvartotumėte. Negalima atšildyti ir pakartotinai šaldyti.

 

Partnerio turinys

Dalintis