Columbus +3,6 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024
Columbus +3,6 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024

Elžbieta MONKEVIČ
instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja 

Gražios, kvapnios ir skanios

2023/05/09


Pasaulis pilnas skanių ir valgomų dalykų. Taip jau surėdytas pasaulis, kad žvelgdami į ką nors gražaus, nė nepajuntame, kaip pagalvojame, kad „skaniai atrodo“. O ką jau kalbėti apie gėlės – laimei, jų žiedai ne tik išvaizdūs, bet kai kurių ir skanūs! Tad kodėl gi jomis ne tik puošti patiekalus, bet jas ir valgyti. Jei norite nustebinti svečius išskirtiniu skoniu ir neįprasta pagrindinių patiekalų bei desertų išvaizda, gaminkite juos su valgomomis gėlėmis.

Naujai atrasta sena

Nuo seno žmonės mėgo kurti įvairius patiekalus iš visų turimų valgomų augalų. Ir gėlės – ne išimtis. Prieš 2000 metų senovės Romos, Azijos, Indijos, Graikijos ir net actekų tautos skanavo maistą, kurio receptūrą praturtindavo pumpurais. O XVIII amžiuje Anglijoje netgi buvo parašyta kulinarijos knyga, į kurią įtraukti ir gėlių patiekalų receptai. Tačiau laikui bėgant ir nusistovėjus prekybos keliams, kuriais plačiai po visą pasaulį plito prieskoniai, patiekalai su gėlėmis pamažu ėmė nykti iš valgiaraščio.

Laimei, XXI amžiuje valgomos gėlės vėl pradėjo populiarėti ir maistą jau drąsiai praturtiname valgomais žiedais. Jais galima papuošti maistą ir gėrimus, ypač įspūdingai atrodo desertai.

Gėlių valgymo taisyklės

Žydinčių augalų valgomos dalys yra žiedai, vaisiai ir sėklos. Žiedai gali būti valgomi žali arba termiškai apdoroti, tačiau reikia laikytis kai kurių taisyklių:

  • Prieš vartodami gėlę, įsitikinkite, kad ji nėra nuodinga, ieškokite informacijos apie ją patikimuosiuose šaltiniuose.
  • Naudokite tik ekologiškai, be chemikalų užaugintas gėles. Negalima valgyti surinktų šalia kelių ar pramonės objektų.
  • Nerekomenduojama gėlių maistui pirkti floristikos parduotuvėse.
  • Neabejotina, kad valgomas gėles geriausia užauginti patiems arba pirkti specialiuose ūkiuose, auginančiuose būtent maistui skirtas gėles. Kartais parduotuvėse galima rasti jau paruoštų salotų mišinių su gėlių žiedais.
  • Valgykite tik šviežiai skintas gėles, nepraradusias savybių – tiek išvaizdos, tiek valgomųjų. Jei reikėtų kažkurį laiką palaikyti žiedus, įdėkite juos į šaldytuvą. Į hermetišką indelį įdėkite vandeniu suvilgytą popierinę servetėlę, sudėkite viena eile žiedus ir uždenkite kita suvilgyta servetėle. Arba pamerktas gėles laikykite šaldytuvo durelių skyriuje.
  • Prieš valgydami ar dėdami gėlių į patiekalus, paragaukite bent vieną žiedlapį – taip suprasite, ar gėlių skonis jums patinka.
  • Alergiškiems žmonėms iš viso nerekomenduojama ragauti gėlių.
  • Žiedus gerai nuplaukite (bet ne karštu vandeniu, kitaip jie gali nuvysti), pasistenkite pašalinti nereikalingas ir karčias dalis. Kai kurie gurmanai iš žiedų išima piesteles ir kuokelius, jie nekenksmingi, tačiau gali suteikti patiekalui kartumo arba, atvirkščiai, padaryti jį per saldų.

Mangų želė su ramunėlėmis

(Ramunėlių spalvų desertas)   

Geltonam kremui:

  • 300 ml mangų tyrės
  • 200 ml stiprios ramunėlių arbatos
  • 12 g želatinos


Baltam kremui:

  • 250 ml jogurto
  • citrinos sulčių
  • citrinos žievelės
  • cukraus pagal skonį
  • 100 ml vandens
  • želatinos 0,4 l skysčio (8 g)
  1. Geltonam kremui želatiną užpilkite ramunėlių arbata, išbrinkinkite, ištirpinkite ir sumaišykite su vaisių tyre.
  2. Baltam kremui želatiną užpilkite vandeniu, išbrinkinkite, ištirpinkite, karštą supilkite į jogurtą ir išmaišykite, paskaninkite cukrumi, citrinos sultimis ir žievele. Paragaukite – skonis turi būti intensyvesnis nei norimas rezultatas.
  3. Pirmiausia supilkite į formą jogurtinę želę, kai sustings, ant viršaus pilkite vaisinę. Leiskite sustingti, išimkite, papuoškite ramunėlėmis ir mėgaukitės.
  4. O jei gaminsite desertą stiklinėse, jam sustingus, nereikės išimti – galima patiekti stiklinėse.

Apelsinų pyragas su šilauogėmis ir kremo kepure

(Jį lengva pagaminti ir kaskart gali būti vis kitoks – nelygu, kaip jį puošite. Gamindami galite naudoti tiek įprastą, tiek žaliąją citriną.)

Reikės:  

  • 125 g minkšto sviesto
  • 100 g cukraus
  • 50 ml apelsinų sulčių
  • šaukšto tarkuotos apelsinų žievelės
  • 2 didelių kiaušinių
  • 250 g kvietinių miltų
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1/2 stiklinės šviežių arba šaldytų šilauogių
     

Sirupui:

  • citrinos sulčių, cukraus ir vandens pagal skonį


Kremui:

  • 100 g kambario temperatūros sviesto
  • 150 g miltelinio cukraus
  • 200 g kreminio sūrelio
  • 30 ml citrinos sulčių
  • Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros.
  1. Į dubenį sudėkite sviestą ir cukrų. Maišykite, kol susidarys lengva ir puri sviesto masė. Įmuškite kiaušinį, išmaišykite, po to – kitą ir vėl išmaišykite. Įberkite citrinos žievelės ir įmaišykite citrinų sulčių.
  2. Į miltus suberkite kepimo miltelius ir išmaišykite. Miltus suberkite į išsuktą sviestą, gerai išmaišykite ir tešlą sudėkite į 20 cm skersmens formą. Įspauskite uogas ir kepkite 25–30 min. iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje. Mediniu iešmeliu patikrinkite, ar pyragas iškepęs.
  3. Išimkite ir ataušinkite ant grotelių. Atvėsusį pyragą (jis bus neaukštas) pašlakstykite sirupu.
  4. Kremui plakite minkštą sviestą su išsijotu milteliniu cukrumi iki baltos purios masės. Įmaišykite kreminį sūrelį ir supilkite citrinos sultis.
  5. Pyragą puoškite glajumi, uogomis ir valgomosiomis gėlėmis.

Citrininė tarta su morengais ir žibutėmis

(Absoliuti klasika pražįsta jūsų mėgstamomis gėlėmis.)  

Tešlai:

  • 140 g šalto sviesto
  • 50 g miltelinio cukraus
  • 200 g miltų
  • 50 ml šalto pieno
  • žiupsnelio druskos

Citrinų įdarui:

  • 300 ml citrinų sulčių
  • 7 trynių
  • 100 g sviesto
  • 200 g cukraus
  • 2 šaukštų kukurūzų krakmolo
  • 2 šaukštų tarkuotos citrinų žievelės

Morengui:

  • 4 baltymų
  • 200 g smulkaus cukraus
  1. Į virtuvinį kombainą sudėkite sviestą, miltus, druską ir miltelinį cukrų, viską sumaišykite iki smulkių kruopelyčių. Supilkite šaltą pieną ir vėl gerai sumaišykite.
  2. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
  3. Išėmę iš šaldytuvo tešlą iškočiokite, išklokite ja 22 cm skersmens formą, skirtą tartoms kepti. Subadykite tešlą šakute, ant viršaus uždėkite kepimo popieriaus lapą, ant jo užberkite kruopų ar pupelių, kad tešla nekontroliuojamai neiškiltų.
  4. Vėl pašaldykite apie valandą.
  5. Kepkite 15 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, po to atsargiai popierių su kruopomis nuimkite ir dar pakepkite 5 min.
  6. Citrinų įdarui prikaistuvyje sumaišykite trynius su cukrumi, citrinų žievele ir krakmolu. Plona srovele supilkite citrinų sultis, viską išmaišykite ir nuolatos maišydami kaitinkite, kol masė pradės tirštėti. Tuomet sudėkite sviestą ir išmaišykite.
  7. Kremą supilkite ant tartos pagrindo, sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 160 °C. Kepkite tartą dar 30 min.
  8. Morengui sumaišykite baltymus su cukrumi ir uždėkite indą ant vandens vonelės. Kaitinkite nuolat maišydami, kol cukrus ištirps. Po to perpilkite masę į plaktuvo indą ir suplakite iki standžių tvirtų pūtų. Uždėkite jas ant pakeptos tartos (citrinų įdaro).
  9. Dabar pasirinkite vieną iš dviejų kelių:
  • arba iš karto paviršių apdeginkite kulinariniu degikliu
  • arba dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 140 °C, ir kepkite dar apie 20 min.

10. Pyragą patiekite visiškai atvėsusį.

Kavos ir ledų kokteilis su rožėmis

(Tikras malonumas, juo geriausiai mėgautis su mylimu žmogumi. Bet nereikia nusiminti, jeigu po ranka nėra rožės, kokteilį romantiškai papuoš net ir kuklus pievos žiedas.)

Reikės:  

  • 100 ml stiprios kavos
  • 100 ml pieno
  • 200 g vanilinio plombyro
  • 50 g rožių sirupo
  • rožių žiedlapių ir migdolų riekelių (papuošti)
  1. Į plaktuvo indą supilkite kavą, pieną, ledus, rožių sirupą. Visus ingredientus suplakite kartu.
  2. Supilkite į stiklinę, papuoškite rožių žiedlapiais ir migdolų riekelėmis.
  3. Patiekite nedelsdami. Jei pageidaujate, į gėrimą galite dar įdėti ledų rutuliuką.

 

Autorės nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Verslas