Columbus -2,1 °C Debesuota
Trečiadienis, 5 Vas 2025
Columbus -2,1 °C Debesuota
Trečiadienis, 5 Vas 2025

Idealaus virto kiaušinio receptas – vertas aukso!

2023/03/23


Kiaušinis yra vienas universaliausių ir populiariausių pasaulyje maisto gaminimui naudojamų produktų. Be to, tai paprasčiausiai pagaminamas produktas – nuostabiam patiekalui dažnai pakanka kiaušinio, puodo ir vandens, arba kiaušinio ir keptuvės, gal dar truputį sviesto arba aliejaus. Iš kiaušinio baltymų plakami purūs morengai, tryniai praturtina padažus ir majonezus, o velykinis stalas neįsivaizduojamas be margučio. Ir tai net ne patiekalų ledkalnio viršūnė, o tik mažytė užuomina.

Šis bei tas apie kiaušinį

  • Lukšto spalva įtakos skoniui neturi.
  • Skonį formuoja tai, ką lesa višta.
  • Nuo lesalo priklauso ir trynio spalva. Jei trynys tamsiai geltonas, greičiausiai vištos racione yra žolės ir žalios spalvos daržovių. Ryškiai geltonos spalvos trynys rodo, kad maiste yra kukurūzų arba liucernos, o vidutinis geltonumas – kad pašaruose dominuoja kviečiai ir miežiai. Beje, kiaušinių tryniai yra vienas iš nedaugelio maisto produktų, kuriuose gausu vitamino D.
  • Dideliame kiaušinyje yra tik apie 80 kalorijų ir mažiau nei 10 g riebalų.
  • Vien baltyme yra toks aminorūgščių mišinys, kuris stimuliuoja raumenų augimą.
  • Vidutinė višta per metus padeda apie 300 kiaušinių. Vienam padėti prireikia maždaug paros. Beje, sendama ji deda didesnius kiaušinius.
  • Maistui vartoti galima ne tik vištų ir putpelių, bet ir žąsų, ančių, kalakučių kiaušinius. Na o jeigu norite būti itin originalūs, ragaukite stručių kiaušinių.

Kiaušinių laikymo subtilumai

Kiaušinius esame įpratę laikyti šaldytuve, tad taip ir darykime. Ne nusikaltimas neilgai palaikyti kambario temperatūroje, bet šaldytuve pristabdomas bakterijų augimas, todėl netrumpėja galiojimo laikas. Tačiau pravartu atsižvelgti į šiuos niuansus:

  • Kiaušiniai lengvai sugeria kvapus. Jie gali pradėti kvepėti svogūnais arba žuvimi ir visiškai netiks desertams. Kad taip nenutiktų, laikykite juos uždaruose induose (arba geriau uždenkite stiprų kvapą skleidžiantį maistą).
  • Namo parneštus kiaušinius sudėkite į kitą tarą, nes „gimtasis“ popierinis dėklas neabejotinai užterštas, nors to ir nematome. Nuplaukite tik prieš pat vartojimą.
  • Jeigu kiaušinius laikysite ilgiau, svarbu ne tik įdėti į šaldytuvą – jiems reikia specialios vietos, geriausiai prie galinės sienelės. Lentynėlė šaldytuvo durelėse nelabai tiks, mat ten nuolat kinta temperatūra ir ardo apvalkalo apsaugą, provokuoja bakterijų dauginimąsi.

Štai jis – idealiai virto kiaušinio receptas

Instrukcija, regis, labai paprasta – dedam kiaušinį į vandenį, nustatom laikmatį ir verdam. Puiku! Tik dažnai rezultatas nėra toks, kokio tikimės – norime burnoje tirpstančio šilkinės tekstūros kiaušinio, o gauname kietą baltymą, trupantį trynį, ir dar apgaubtą pilku sluoksniu. Maža to, baltymas net iki trynio prilipo prie lukšto, tad štai – turime išvagotą kiaušinį. Jei toks kiaušinis jūsų netenkina, išbandykite olandų mokslininko receptą:

  • Naudokite prieš dvi savaites padėtus kiaušinius.
  • Juos nardinkite ne į šaltą, o į verdantį vandenį.
  • Po 30 sek. sumažinkite kaitrą iki minimumo ir virkite 10–11 min.
  • Išvirtus kiaušinius įdėkite į ledinį vandenį bent 15 min.
  • Visiškai atvėsusius nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu.

Laikydamiesi šių taisyklių, gausite beveik nepriekaištingą virtą kiaušinį, pasižymintį elastingu baltymu, švelnų, ryškiai geltoną trynį, skanų ir lengvai nulupamą. Jis puikiai tinka įdaryti, salotoms arba tiesiog idealiems pusryčiams.

Clafoutis

(Clafoutis yra lengvos kiaušinių tešlos prancūziškas desertas, įsiterpiantis tarp pyrago ir pudingo. Didžiulis jo pliusas yra tai, kad jis gaminamas iš įprastų ingredientų, kurių beveik visada yra namuose.)

Reikės:   

  • 350 g šviežių arba šaldytų vyšnių (be kauliukų)
  • 3 didelių kiaušinių
  • 200 ml riebaus pieno
  • 100 g cukraus
  • migdolų ekstrakto arba vanilės ekstrakto (pagal skonį)
  • 1/4 šaukštelio smulkios druskos
  • 70 g miltų
  • sviesto keptuvei patepti
  • cukraus pudros gaminiui pabarstyti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 C.
  2. Apvalią, maždaug 25 cm skersmens kepimo formą gausiai ištepkite sviestu ir vienu sluoksniu išdėliokite uogas ant indo dugno.
  3. Dideliame dubenyje sumaišykite kiaušinius, pieną, cukrų, įpilkite migdolų arba vanilės ekstrakto, įberkite druskos. Ingredientus plakite, kol cukrus visiškai ištirps ir masė taps vientisa.
  4. Suberkite miltus ir gerai išmaišykite. Užpilkite tešlą ant formoje išdėliotų vyšnių. Kepkite apie 30 min., kol plutelė pakraščiuose taps šviesiai auksinės rusvos spalvos.
  5. Leiskite atvėsti 10 min., kepinys šiek tiek nusistovės.
  6. Vyšnių clafoutis viršų pabarstykite cukraus pudra, supjaustykite gabalėliais ir patiekite šiltą. Gero apetito!

Klasikinis crème brûlée

Prancūziškas šilkinės tekstūros delikatesas su itin subtiliu vidiniu „pasauliu“. Jį atpažinsite iš traškančios karamelės plutelės. Pagal kanoną crème brûlée susideda iš keturių produktų: trynių, cukraus, vanilės ir grietinėlės. Kepamas orkaitėje, dažnai naudojant vandens vonelę.

Reikės:   

  • 500 ml grietinėlės (30 proc.)
  • vanilės lazdelės
  • 100 g cukraus pudros
  • 6 kiaušinio trynių
  • 1–2 šaukštų smulkaus cukraus pabarstymui
  1. Į puodą supilkite grietinėlę.
  2. Vanilės ankštį perpjaukite išilgai perpus, peiliu išskobkite sėklas. Jas ir ankštį sudėkite į grietinėlę ir palikite per naktį šaldytuve.
  3. Kitą dieną grietinėlę užvirinkite ir kaitinkite ant silpnos ugnies 10–12 min.
  4. Išplakite trynius su cukraus pudra.
  5. Į plakinį plona srovele, visą laiką maišydami, supilkite karštą grietinėlę.
  6. Masę pakaitinkite, kol užvirs, ir nukelkite nuo ugnies.
  7. Supilkite į karščiui atsparias formas ir sustatykite jas į kepimo skardą aukštais kraštais.
  8. Į skardą įpilkite karšto vandens, kad formeles apsemtų iki perpus.
  9. Kepkite apie 30 min. iki 170°C įkaitintoje orkaitėje, bet prieš išimdami patikrinkite, ar kremas iškepęs. Kraštai turi būti sutvirtėję, o centras – minkštas.
  10. Išimkite formeles iš vandens, atvėsinkite ir palikite per naktį šaldytuve.
  11. Prieš patiekdami, deserto viršų pabarstykite lygiu cukraus sluoksniu ir apdeginkite specialiu degikliu. Svarbu, kad desertas būtų labai šaltas – tada karšta karamelė greičiau užšąla ir netirpina kremo.

Klasikinės tuno salotos

(Joms tinka posakis, kad tobulumas slypi paprastume. Svarbiausia – geros kokybės tunas. Šias salotas valgyti galima ir per pusryčius, ir per pietus, ir per vakarienę. Beje, jas galima dėti ir ant šventinio stalo.)

Salotoms:   

  • konservuoto tuno (geriausia savo sultyse)
  • vyšninių pomidoriukų
  • agurko
  • virto kiaušinio
  • salotų lapų
  • raudonojo svogūno

Padažui:

  • šviežiai tarkuotos citrinos žievelės
  • nubraukto šaukšto garstyčių (neaštrių)
  • nubraukto šaukšto medaus
  • po 2 šaukštus citrinos sulčių ir aliejaus
  • druskos (jei norisi)

Salotų ingredientus supjaustykite, padažo ingredientus sumaišykite ir galiausiai viską sumaišykite kartu. Salotos gardžios, gražios, spalvingos, sočios, ypač jei valgomos su viso grūdo duonos rieke.

 

 

Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja Elžbieta MONKEVIČ

Elžbietos Monkevič nuotraukos

 

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis