Columbus +25,6 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 3 Bal 2025
Columbus +25,6 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 3 Bal 2025

Asociatyvi 123rf nuotr.

Ilgalaikės žemės ūkio perspektyvos: sektorius prisitaikys prie kylančių iššūkių

2025/01/01


Europos Komisija pateikė ES žemės ūkio perspektyvų ataskaitą. Pasak jos, žemės ūkio sektorius yra atsparus ir prisitaiko prie trejopų iššūkių: klimato kaitos, tvarumo problemų ir kintančios vartotojų paklausos. ES išlieka grynoji žemės ūkio ir maisto produktų eksportuotoja, apsirūpinantis daugeliu produktų, tačiau pastebimi sektorių pokyčiai: bendras mėsos gamybos sumažėjimas, grūdų gamybos stabilizavimasis, stabili pieno gamyba ir paukštienos bei ankštinių augalų gamybos didėjimas.

ES žemės ūkio perspektyvų ataskaita parengta bendromis Europos Komisijos Žemės ūkio ir kaimo plėtros generalinio direktorato (AGRI GD) ir Jungtinio tyrimų centro (JRC) pastangomis.

Ataskaitoje pateikiamos ES žemės ūkio rinkos prognozės iki 2035 m. Tikimasi, kad ES žemės ūkio sektorius ir toliau bus grynasis žemės ūkio ir maisto produktų eksportuotojas bei prisidės prie pasaulinio aprūpinimo maistu, kartu prisitaikydamas prie tokių iššūkių, kaip klimato kaita ir kintanti vartotojų paklausa.

Daroma prielaida, kad makroekonominė aplinka bus stabili: prognozuojama, kad realiojo BVP augimas ES vidutiniu laikotarpiu stabilizuosis, o infliacija grįš į tikslinį 2 proc. lygį.

Numatoma, kad pasikeis vartojimo modeliai. Tikėtina, kad mėsos, ypač galvijienos ir kiaulienos, vartojimas šiek tiek sumažės, o augalinių baltymų – turėtų augti. Tikimasi, kad pieno produktų vartojimas išliks stabilus, bet keisis vartotojų įpročiai ir plėsis nauji vartojimo būdai.

Rinkos prognozės grindžiamos 2024–2033 m. EBPO ir FAO žemės ūkio perspektyva, kuri numato nedidelį pagrindinių žemės ūkio prekių realiųjų kainų kritimą ir paklausos augimą šalyse, kuriose dauguma gyventojų gauna mažas ir vidutines pajamas.

Pasėliai

Numatoma, kad iki 2035 m. ES ariamosios žemės naudojimas iš dalies pasikeis.

Prognozuojama, kad žemės naudojimo struktūroje javų ir rapsų pasėlių vietą užims sojos bei kitų ankštinių augalų, aliejinių augalų sėklų pasėliai. Pokytį lems mažesnis grūdų poreikis pašarams ir biokurui.

Numatoma, kad plėsis daugiamečiams augalams skirti žemės ūkio paskirties plotai, o daugiamečių žolynų ir pūdymo plotas galėtų išlikti stabilus.

Tikėtina, jog iki 2035 m. šiek tiek padidės javų ir aliejinių augalų sėklų derlingumas. Tam turės įtakos kompleksas veiksnių: tikslusis ūkininkavimas, skaitmeninimas ir geresnė dirvožemio būklė, sumažėjęs žemės ūkio žaliavų prieinamumas ir įperkamumas.

Ekspertai numato, kad plėsis kukurūzų grūdams ir miežių auginimas, bet kviečių gamybos lygis turėtų būti aukštesnis nei 2024 m.

Pasak ataskaitos, cukraus gamyba iki 2035 m. pamažu mažės – pokytį lems mažėjantis bendras cukrinių runkelių derlius ir vartotojų perėjimas prie mitybos, kurioje mažiau cukraus.

Pienas ir pieno produktai

ES pieno sektorius pasieks lūžio tašką. Vidutinės trukmės laikotarpiu melžiamų karvių bandos mažėjimo nebeatsvers didėjantys primilžiai. Numatoma, kad ES pieno gamyba mažės. Tačiau šis sektorius vis labiau prisidės prie maisto sistemų aplinkosauginio tvarumo, kartu kurdamas šiame sektoriuje daugiau pridėtinės vertės.

ES sūrio ir rauginto pieno produktų gamyba ir toliau augs, nors ir lėčiau nei anksčiau. Tikimasi, kad ES pieno produktų suvartojimas išliks stabilus, bet keisis jų sudėtis. Pavyzdžiui, gyvenimo būdo pokyčiai ir augantys sveikatos reikalavimai gali padidinti funkcinių pieno produktų paklausą.

Mėsos produktai

Numatoma, kad bendra ES mėsos gamyba mažės. Galvijienos gamyba turėtų mažėti dėl tvarumo problemų, mažo pelningumo ir griežtesnės reguliavimo sistemos. Taip pat tikimasi, kad dėl ribotos pasiūlos ir aukštų kainų trauksis jautienos suvartojimas.

Kiaulienos vartojimas, ekspertų vertinimu, taip pat mažės dėl tvarumo problemų.

Tuo tarpu paukštienos – turėtų padidėti dėl sveikesnio įvaizdžio ir santykinai pigesnės kainos.

Avienos ir ožkienos vartojimas, manoma, išliks stabilus dėl tvarių, su kultūrinėmis tradicijomis susijusių vartojimo modelių.

Specializuoti pasėliai

ES alyvuogių aliejaus gamyba iki 2035 m. turėtų šiek tiek išaugti dėl didesnio derlingumo. Tačiau alyvuogių aliejaus suvartojimas pagrindinėse šalyse gamintojose toliau mažės, o kitose ES šalyse jis didės.

Tikėtina, kad sumažės vyno gamyba ir eksportas, nes jaunesnės kartos mažiau vartoja alkoholį, keičiasi gėrimo įpročiai.

Vaisių ir daržovių auginimas susidurs su iššūkiais, susijusiais su ekstremaliais meteorologiniais reiškiniais, didėjančiomis energijos sąnaudomis, pesticidų naudojimo apribojimais ir kenkėjų protrūkiais. Vis dėlto tikimasi, kad šviežių produktų vartojimas ES didės dėl geresnio vartotojų informuotumo apie sveikos mitybos naudą.

Obuolių gamyba gali išlikti stabili.

 

Redagavo Irma Dubovičienė

Dalintis