„Vynuogės – tikrai populiarus ir pirkėjų mėgstamas produktas visais metų laikais. Šylant orams jos, kaip ir kitos uogos, itin dažnai atsiduria pirkinių krepšeliuose, ypač per akcijas. Lietuviai mėgsta ir raudonąsias, tačiau statistika aiškiai liudija – besėklės žaliosios vynuogės daugeliui yra pasirinkimas numeris vienas. Jos skanios kaip sultingas užkandis, puikiai dera ne tik desertuose, pikniko krepšyje, bet ir yra puikus papildymas sūrių lėkštėje susitikus su draugais ar net gali tapti slapta korta paskaninant kasdienį racioną“, – sako G. Kitovė.
O vynuogėmis pasigardžiuoti išties verta, atkreipia dėmesį „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė, mat jos džiugina ne tik skonio receptorius, bet yra ir naudingos organizmui.
„Jose esantis cukrus suteikia energijos, tačiau vynuogės yra gana kaloringos, todėl verta tai prisiminti užkandžiaujant. Tačiau net ir rūpinantis svoriu nereikėtų jų visiškai atsisakyti, nes jose netrūksta svarbių mineralinių medžiagų – nuo vario iki geležies, o labiausiai jos vertinamos dėl antioksidantų“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Ji pastebi, kad žmonės neretai mėgsta iškart įsigyti daugiau vynuogių, tad primena, kaip su jomis elgtis namuose. „Grįžus namo su vynuogių indeliu pirmas instinktas – jas nuplauti. Tą padaryti, žinoma, būtina. Tačiau jeigu jų neketinate valgyti iškart – neskubėkite. Drėgmės perteklius pagreitina gedimo procesą, todėl plauti jas geriausia tik prieš naudojimą. O iki tol idealiausia vieta vynuogėms namuose – šaldytuvo stalčius daržovėms. Tik stenkitės jų nelaikyti šalia stipraus kvapo produktų, pvz., svogūnų ar žuvies, mat jos gali sugerti kvapus“, – pataria šviežių gėrybių žinovė.
Nors, kai vynuogių panaudojimo būdų tokia gausybė, vargu ar jos ilgai užsigulės namuose. „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė sako, kad jos ypač pravers šylant orams.
„Mažiau žinomas, bet labai naudingas vynuogių panaudojimo būdas yra paprasčiausiai jas užšaldyti. Nė vienas šiltojo sezono vakarėlis neapsieina be gaivinančių ledukų į gėrimus, tačiau tirpdamas vanduo juos praskiedžia. Gera idėja – vietoj jų į gėrimą įmesti užšaldytą vynuogę ar kelias. Be to, tai dar ir atrodys efektingai. Taip pat, šaldytas vynuoges galima tiesiog ir kramsnoti kaip vėsinantį desertą – jos bus lyg vaisiniai ledai, kurių nereikia gaminti“, – sako J. Tamoševičienė.
Dažnas jau įgudęs šias uogas naudoti desertuose: deda jų į tortus, skanina ledus, vaisių salotas, kai kurie net verda džemus. Želė su vaisiais yra paprasčiausias desertas, kurį galima pasigaminti su vynuogėmis – jos puikiai tinka, nes netrukdo želatinai stingti. Saldumo su jomis mėgstama suteikti košei, pagardinti varškę ar lietinius blynelius.
„Tačiau saldžios vynuogės tinka toli gražu ne tik saldiems patiekalams. Klasikinis derinys – vynuogės su brandintais, pelėsiniais, išraiškingo skonio sūriais. Jau savaime jų duetas yra skanus, o jeigu dar pridėsite ir graikinį riešutą – turėsite ne tik skonių, bet ir tekstūrų kontrastą, nuo ko bus tik gardžiau“, – sako J. Tamoševičienė.
Tiesiog sauja vynuogių, pasak „Iki“ kulinarijos šefės, derės ir įvairiose salotose – ypač, jeigu jas ruošiate su ožkos, fetos ar gorgonzolos sūriu, kumpiu. Tikras sveikatos užtaisas bus ir žymiosios amerikietiškos Valdorfo salotos, kurių receptas skaičiuoja šimtą metų ir turi aibę variacijų, tačiau pagrindas daugumoje yra vynuogės, obuoliai, salierai ir riešutai.
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 100 g besėklių žaliųjų vynuogių, 2 kamambero sūrių, 50 ml pieno, 2 kiaušinių, 100 g graikinių riešutų, aliejaus, miltų, džiūvėsėlių.
Gaminame:
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 100 g besėklių žaliųjų vynuogių, 50 g graikinių riešutų, 100 g saliero, 1 rūgštesnio obuolio, salotų, pvz., aisbergo, druskos, pipirų, šaukšto citrinos sulčių, 3 šaukštų majonezo arba jogurto.
Gaminame:
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 300 g žaliųjų besėklių vynuogių, 120 g šviežio agurko, pusės raudonojo svogūno, nedidelio ryšulėlio smulkintų kalendrų, 1 Chalapos paprikos, 1 žaliosios citrinos, druskos.
Gaminame:
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: saujos žaliųjų besėklių vynuogių, 1 prancūziško batono, alyvuogių aliejaus, šviežių čiobrelių, 180 g varškės, druskos, pipirų.
Gaminame:
Porcijos: 8
Reikės: indelio žaliųjų besėklių vynuogių, 200 g viso grūdo avižinių sausainių, 80 g sviesto, 2 šaukštų skysto medaus, 500 ml jogurto, 2 šaukštų citrinos sulčių, 1 šaukšto tarkuotos citrinos žievelės, 400 ml grietinėlės, 1 pakelio želatinos.
Gaminame:
„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija