Columbus +21,4 °C Debesuota
Antradienis, 1 Spa 2024
Columbus +21,4 °C Debesuota
Antradienis, 1 Spa 2024

Inovatyvūs sprendimai naujų maisto produktų ir kulinarinio turizmo paslaugų kūrėjams
EKVI nuotr.

Inovatyvūs sprendimai naujų maisto produktų ir kulinarinio turizmo paslaugų kūrėjams

2024/10/01


Lietuvos socialinių mokslų centro Eonomikos ir kaimo vystymo institutas (LSMC EKVI) jau keliuose Lietuvos regionuose kaimiškų vietovių maisto gamintojams pristatė inovatyvius sprendimus naujų maisto produktų ir kulinarinio turizmo paslaugų kūrimui.

Rugsėjo 4 d. Radviliškio, rugsėjo 26 d. Klaipėdos bei Kretingos rajonuose įvyko vietiniai keitimosi gerosios praktikos patirtimi mokomieji vizitai, kurių metu vietos ūkininkai ir turizmo paslaugų teikėjai pristatė savo naujai sukurtas arba atnaujintas paslaugas, produktus bei dalyvavimo įvairiuose tinkluose patirtis kulinarinio turizmo srityje. Renginiuose buvo pakviesti dalyvauti pačių produktų ir paslaugų kūrėjai, mokslininkai, nevyriausybinių organizacijų atstovai, viešosios organizacijos, atsakingos už žemės ūkio ir kaimo plėtros politikos įgyvendinimą Lietuvoje.   

Šioms veikloms įgyvendinti Lietuvoje pasirinkti du pilotiniai regionai – Radviliškio, Klaipėdos ir Kretingos r., kuriuose pastaruosius metus nuosekliai vyko šių prekių ir paslaugų kūrimas ir/arba atnaujinimas, pirmiausia sukuriant savo verslo drobę, vėliau idėjas pristatant organizuotuose hakatonuose, ir galiausiai kuriant ir testuojant savo prekes ir paslaugas su potencialiais vartotojais.   

Radviliškio r. esančiame Panekelpių kaime sodybos šeimininkai organizavo naujai sukurtų produktų iš šeivamedžio degustaciją, kur buvo galimybė paragauti šeivamedžio limonado, sirupo, guminukų iš šeivamedžio ir kitų produktų. Pociūnėlių miestelio bendruomenė pristatė naujai sukurtą degustacinę programą „Burokėlių rojus“, kurioje buvo skanaujami įvairūs patiekalai pagaminti iš burokėlių. MB „Šušvės midus“ degustacinėje – pažintinėje programoje „Midaus upės tekėjo“ dalyviai buvo supažindinti su midaus gamybos technologija, pačio midaus ypatumais ir savybėmis. Gudžiūnų bendruomenės edukacinė programa buvo skirta supažindinti su bendruomenės teikiamomis paslaugomis, degustuojant jų produktus.

Kretingos r. naujai sukurtų degustacijų pristatymui buvo parinkta išskirtinė vieta - istorinės Lietuvos asmenybės – Motiejaus Valančiaus muziejus, kuriame Kretingos r. savivaldybė planuoja rengti nuolat vykstančias vietinio maisto degustacijas. Muziejuje dalyviai degustavo Petro Pušinsko medaus ir arbatžolių produktus, ekologiškai ūkininkaujančio ūkininko Tado Mockaus produktus bei susipažino su jų teikiama nauda sveikatai. Įvairių skonių naminės gamybos duonos pristatymą organizavo Vida Viskontienė, pristatydama   edukaciją „Žemaitiška patieka“. Vėliau programos dalyviai išbandė degustacinę - pažintinę programą „Atgaivos“ sodyboje, kurią pravedė Žydrūnas Drazdas. Renginį vainikavo „Strykis“ – žuvies turgus Drevernoje, kuris prieš kelis mėnesius pradėjo organizuoti edukacijas apie žuvų auginimą ir priežiūrą, taip pat žuvies patiekalų degustacijas. 

Šių pažintinių degustacinių ir edukacinių kelionių visuma suteikė jos dalyviams informacijos ir idėjų,  kaip maisto produktų ir turizmo paslaugų teikimas bei rinkodara yra suderinama su vietiniais ir regioniniais turizmo tikslais, koks yra svarbus bendradarbiavimo tinklų kūrimas ir dalyvavimas jau egzistuojančiuose tinkluose, bei kaip toks ryšys didina produktų bei paslaugų matomumą ir ekonominę naudą.

Šios veiklos buvo organizuotos įgyvendinant Interreg Baltijos jūros regiono 2024-2027 m. projektą BASCIL - Inovatyvūs sprendimai kaimiškų vietovių maisto gamintojams: veiklos įvairinimo skatinimas, teikiant kulinarinio turizmo paslaugas“. Projekto tikslas - didinti vietos maisto gamintojų kaimo vietovėse atsparumą ir skatinti tvarų augimą, įvairinant veiklas ir teikiant kulinarinio turizmo paslaugas.

 

Šaltinis: EKVI (www.ekvi.lt)

Dalintis