Kokybiškos jautienos rinkoje stinga. Nors mėsinių galvijų auginimas mūsų šalyje populiarėja, kokybiškos mėsos tenka ieškoti vos ne su žiburiu. Didžioji jos dalis iškeliauja į užsienį. Tik nedidelis kiekis jautienos parduodamas specializuotose parduotuvėse, didžiuosiuose prekybos centruose arba realizuojamas tiesiai iš ūkio.
Prieš supirkimą galvijai yra apžiūrimi, įvertinami ir jų savininkai informuojami apie kainą.Sveiki produktai – užsirekomendavę
Kėdainių rajono ūkininkė Vilma Živatkauskienė prižiūri 40 mėsinių galvijų. Jie ganomi Nevėžio pievose. Ekologiškai išauginti mėsiniai gyvuliai realizuojami per Lietuvoje vykdomą tarptautinį projektą „Baltijos lankų jautiena“ ir Biržuose įsikūrusią skerdyklą „Agaras“. Ji tvirtino, kad galvijų realizavimas priklauso nuo gebėjimo parduoti bei mokėjimo susitarti.
„Mūsų ūkyje gyvuliai ganosi biologine įvairove ir vaistažolių gausa pasižyminčiose pievose, jų mėsa yra sveika, turi aukštą pridėtinę vertę. Kartais ją parduodame tiesiai iš skerdyklos žmonėms. Žiemos laikotarpiu parduodame 1–2 gyvuliukus, juos siūlome nuolatiniams klientams“, – „Ūkininko patarėjui“ pasakojo ūkininkė.
Kokybiškos mėsos rinkiniai parduodami po 8,5–9 Eur/kg. Kaina priklauso nuo gyvulio ir jo amžiaus. Pasak pašnekovės, pardavimo kaina galėtų būti ir aukštesnė, tačiau emociškai to padaryti jai nepavyksta.
Realizacija paspartės
Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos (LMGAGA) tarybos narys Andrius Baublys pastebėjo, kad mėsinių galvijų auginimo sektorius auga lėtai, mėsos pasiūla rinkoje nėra didelė. Jis pats iš savo ekologinio ūkio, esančio Šilalės rajone, per mėnesį realizuoja 1–2 jautukus. Šiuo metu ūkininkas mąsto apie plėtrą, nori pastatyti mėsos išpjaustymo ir brandinimo cechą, kad ateityje galėtų realizuoti po 1–2 gyvulius per savaitę.
„Šiandien perkame skerdimo, išpjaustymo ir brandinimo paslaugas. Patys tik išvežiojame. Mąstome pereiti prie greitesnės logistikos. Yra tarnybos, kurios gali produkciją vežti šaldytuvuose, tačiau reikia turėti savo cechą. Priešingu atveju labai išsiplečia gamybos grandinė, padidėja sąnaudos ir produkcija pabrangsta dvigubai“, – ŪP pasakojo darbštus žemaitis.
A. Baublys tvirtino turįs savo klientų ratą. Tad prieš planuodamas aprūpinti juos mėsa apie tai socialiniuose tinkluose paskelbia informaciją. Tuomet derinamas laikas bei maršrutas, produktai vežami užsakovams. „Prarandame daug laiko, nes reikia nuvažiuoti nemažai kilometrų. Neprisidedame prie žalesnės Europos“, – pridūrė jaunas ūkininkas.
Andrius sakė, kad už brandintos smulkintos jautienos kilogramą prašo 10 Eur, priekinio kumpio – 12–15 Eur, galinio – 20 Eur, mentės – 18 Eur, nugarinės ir antrekoto – 30 Eur. Vasarą didžiausią paklausą turi smulkinta jautiena, pavasarį ir rudenį – didkepsniai ir antrekotai.
Ateityje A. Baublys planuoja bendradarbiauti ir su didžiaisiais prekybos tinklais.
Geriausia išeitis – perdirbimas
LMGAGA prezidentas V. Barkauskas pripažino, kad mėsinių galvijų supirkimo kainos mūsų šalyje yra žemos. Tik tie ūkininkai, kurių produkcija iškeliauja į plačiąją Europą, gali pasidžiaugti didesnėmis pajamomis. Pašnekovas neįvardijo, kokios supirkimo kainos vyrauja Lietuvoje ir kokios užsienyje, nes tai priklauso nuo galvijo, skerdenos išeigos. „Geriausia, kai patys ūkininkai realizuoja skerdeną arba ją perdirba: gamina skilandžius, dešras. Tuomet – geriausios pajamos. Žinoma, vargo yra daug, bet pinigai grįžta iš karto“, – palankiausius ūkininkų sprendimus įvardijo LMGAGA prezidentas.
V. Barkauskas atviravo, kad pašarai ir pašarų tinkleliai bei plėvelės brangsta, auga degalų, atsarginių dalių kainos, kyla mokesčiai. Tačiau už produkciją augintojai didesnių kainų negauna.
Į prekybos tinklus LMGAGA nariai kol kas savo produkcijos netiekia. „Turėjome karčios patirties. Skerdena buvo vežama į prekybos tinklus. Retsykiais šalia mūsų mėsos atsirasdavo ir karvienos. Juk ne paslaptis, kad karvė, įlipusi į furgoną, tampa jaučiu. O vartotojų, paragavusių mėsinių galvijų mėsos, neapgausi. Jie atskiria skonį“, – apsisprendimą pagrindė pašnekovas.
Lietuvai – maža dalis
LMGAGA tarybos narys Andrius Baublys pastebėjo, kad mėsinių galvijų auginimo sektorius lėtai auga, mėsos pasiūla rinkoje nėra didelė.Kokybiškai nupenėtus jaunus galvijus nuo 12 iki 24 mėnesių amžiaus perka UAB „Baltic Vianco“. Bendrovės vadovas Darius Dzekčiorius paminėjo, kad palankiausios kainos yra mokamos už minėto amžiaus mėsinių galvijų kastratus ir telyčias, kurių skerdenos svoris siekia 260–300 kg. Gyvuliams iš ekologinį statusą turinčių ūkių mokami papildomi priedai. Prieš supirkimą galvijai yra apžiūrimi, įvertinami ir jų savininkai informuojami apie kainą. Geriausi mėsos gabalai eksportuojami į Šveicariją, Vokietiją ir kitas šalis. Nedidelė mėsos dalis atitenka Lietuvai. „Šią mėsą mūsų partneriai su savo prekės ženklu tiekia didiesiems prekybos centrams. Prekybos tinklams būtinas nuolatinis tiekimas, pavieniai ūkininkai to užtikrinti negali“, – „Ūkininko patarėjui“ sakė D. Dzekčiorius. Jis pridūrė, kad ūkininkui naudingiausia pačiam užsiimti perdirbimu ir realizavimu. Tačiau jis turi įsigyti įrangą arba užsisakyti tam tikras paslaugas. Tuomet analizuoti, ar tai jam apsimokės, ar ne. Pasak pašnekovo, rinkoje – ne vienas tiekėjas, o jų daugėjant atsiranda vidinė konkurencija.
Vartotojams – firminės parduotuvės
Gyvulius pagal skerdenos masę ir kokybę bei gyvąjį svorį superka UAB „Agaras“. Bendrovė taip pat teikia skerdimo, išpjaustymo ir kt. paslaugas. Vienos didžiausių šviežios mėsos gamintojų ir pardavėjų Lietuvoje vadovas Petras Vainoras „Ūkininko patarėjui“ atviravo, kad produkcija tiekiama ne tik mūsų šalies, bet ir Europos rinkai. Platus mėsos asortimentas vežamas į firmines parduotuves, esančias Biržuose. Pasak P. Vainoro, firminėse parduotuvėse pirmiausia išgraibstoma ne brangiausia, o pati pigiausia mėsa.
Šiek tiek kitokia situacija Kaune įsikūrusioje firminėje parduotuvėje. Jos klientai supranta, kad aukščiausios kokybės produkcija turi savo kainą. Pati brangiausia yra „Prime“ – aukščiausios kategorijos mėsa. Kilogramas išpjovos kainuoja 59 Eur, antrekoto, nugarinės – 48 Eur. Žemesnės kategorijos jautienos kaina – mažesnė. Už prieinamą kainą siūlomi jautienos subproduktai: kilogramas jaučio širdies, inkstų ir kepenų kainuoja 6 Eur, jaučio sėklidžių vienetas – 2 Eur.
Kaune įsikūrusios firminės parduotuvės klientai supranta, kad aukščiausios kokybės produkcija turi savo kainą.Firminėje parduotuvėje prekiaujama kooperatyvo „Balta avis“ išauginta jautiena ir ėriena, jos gaminiais ir konservais. „Gyvuliams tiekiame geriausią pašarą, be antibiotikų, hormonų, GMO ir cheminių priedų. Parduotuvėje parduodama tokia mėsa, kurią pats valgau, valgo mano šeima, draugai“, – tvirtino kooperatyvo vadovas Gintas Migonis. Pageidaujamų angusų jautienos produktų galima užsisakyti ir internetu.
Jautienos paklausa auga
UAB „Norfos mažmena“ atstovas spaudai Darius Ryliškis aiškino, kad lietuviška jautiena yra mėgstama vartotojų. Jos pardavimo apimtys kiekvienais metais auga. Parduotuvėje kilogramas nebrandintos jautienos kumpio be kaulo kainuoja 6,29 Eur, nugarinės – 8,99 Eur.
Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė sakė, kad jautiena yra tikrai paklausi. Jos populiarumas vis auga. „Būtent dėl šios priežasties prekiaujame tik lietuviška 5 dienas brandinta jautiena. Šiuo metu jautienos mėsos kilogramo pardavimo kaina yra apie 7,60 Eur. Palyginti su praėjusiais metais, ji šiek tiek pakilo, nes, kaip ir minėjau, šios mėsos paklausa tikrai auga. Tai lemia tai, kad lietuviai vis daugiau pradėjo kepti įvairių kepsnių lauko kepsninėse, itin populiarėja didkepsnių kepimo kultūra“, – akcentavo V. Budrienė.
Prekybos tinklas „Rimi Lietuva“ taip pat daug dėmesio skiria lietuviškai produkcijai populiarinti, tarp jų ir jautienos. „Pavyzdžiui, nuo šių metų kovo mėnesio pirkėjams siūlome tvaraus ekologinio ūkio jautieną, kuri jau netruko surasti savo gerbėjų. „Rimi“ galima įsigyti ir marmurinės, ir 60 dienų brandintos jautienos. Ji kiek brangesnė nei mažiau dienų brandinta jautiena. Nors jautienos pardavimo apimtys auga, kiaulienos ir vištienos vis dar parduodame daugiau“, – atviravo ryšiams su visuomene vadovė Gabrielė Šerėnienė.
Jolita ŽURAUSKIENĖ
ŪP korespondentė
Autorės ir Andriaus BAUBLIO nuotraukos
2021-07-27